IVN Wandeling
IVN Wandeling Foto: Ingezonden

60 jaar IVN Son en Breugel

Algemeen

Son en Breugel - Onze natuur is kwetsbaar, dat voelen we nu meer dan ooit. Maar hoe gaan we met dit kostbaar goed om? En hoe leren we de nieuwe generatie het belang van de natuur? Het is van levensbelang dat ook onze kinderen begrijpen hoe de natuur in elkaar zit en wat we moeten doen om die te beschermen en te herstellen.

Redactie: IVN Son en Breugel

62 jaar geleden kwam een aantal ouders van de toenmalige Nutsschool in Son en Breugel bij elkaar met een missie: het natuuronderwijs in Son en Breugel verbeteren, toegankelijker maken en kinderen met plezier bezig laten zijn met en in de natuur. Ze begonnen natuurwandelingen voor de klas van hun kinderen te organiseren. Maar bij een wandeling bleef het niet.

Dit initiatief werd door andere scholen en mensen in het dorp zo enthousiast ontvangen dat er steeds meer wandelingen en activiteiten werden georganiseerd. Om zeker te stellen dat ook in de toekomst kinderen van deze activiteiten konden genieten, werd in 1963 uit de ‘Natuurvriendenkring Oud Meer’ het IVN Son en Breugel opgericht.

Al 60 jaar lang staan kinderen en de natuur centraal bij IVN Son en Breugel. De werkgroepen en activiteiten zijn sterk uitgebreid en bieden voor elk wat wils. Ook in 2023 leeft de spirit van het eerste uur door in het enthousiasme van de leden en de kinderen.

Christine Swinkels, natuurouder: “Sinds 2019 ben ik betrokken als natuurouder bij IVN Son en Breugel. Het is een genot mijn passie voor de natuur en alles wat leeft door te geven aan mijn eigen kinderen en hun klasgenootjes. Samen met andere natuurouders en de leerkrachten organiseren we de meest wonderbaarlijke avonturen, van waterdiertjes scheppen tot paddenstoelenzoektochten, van bloembommen maken tot vogelhuisjes timmeren. Elke keer weer is iedereen met passie erbij, zowel de kinderen als de ouders.”

Naast de natuurouders zijn andere werkgroepen actief die inwoners van Son en Breugel bij de natuur willen betrekken. Het doel daarbij is om de natuur met alle zintuigen te beleven. Zo zijn er bijzondere wandelingen, zoals de ‘Nacht van de Nacht’. In deze late avondwandeling laat de natuur in het donker haar bijzondere kanten zien, van vuurvliegjes tot vallende sterren, en de bijzondere stilte van het bos. Daarnaast is er de traditionele ‘vroegevogelwandeling’ op koningsdag. Deze wandeling begint in het donker en de stilte van de vroege ochtend. Met de eerste liedjes van de eerste vogeltjes begint het zwart van de nacht over te gaan naar grijstinten. Met het aanzwellen van het vogelconcert tot een symfonie en de eerste zonnestralen begint de kleurexplosie van de omgeving en in de lucht. Met elke wandeling leer je een bijzondere kant van de natuur ontdekken.

Naast wandelingen organiseert IVN Son en Breugel al 60 jaar tal van activiteiten voor kinderen (Jeugd en jongeren IVN) en volwassenen, zoals lezingen, thema-avonden, workshops en zelfs opleidingen. Daarmee blijft het spectrum van activiteiten zich steeds ontwikkelen en blijven mensen betrokken.

In het kader van het 60-jarig jubileum organiseert IVN Son en Breugel een jubileumavond voor leden en genodigden en een filmavond voor alle inwoners van Son en Breugel op 21 november in het Vestzaktheater.

Wil je meedoen en op de hoogte blijven van alle activiteiten? Stuur een mailtje naar ivn.son.en.breugel@outlook.com
Daarnaast is iedereen welkom om aan te sluiten bij de activiteiten die aangekondigd worden op de website https://www.ivn.nl/afdeling/son-en-breugel/ 

IVN activiteit
IVN activiteit