Een deel van de vrijwilligers bij de brug over de Grote Beek bij Zonhove,de locatie waar de JDK praktisch weg is
Een deel van de vrijwilligers bij de brug over de Grote Beek bij Zonhove,de locatie waar de JDK praktisch weg is Foto: Wil Feijen

Succes in bestrijding van Japanse duizendknoop

Algemeen

Son en Breugel - Momenteel telt de gemeente Son en Breugel 26 locaties waar de beruchte Japanse duizendknoop (JDK) te vinden is. Met uitzondering van de plekken langs het kanaal en de Dommel, die onder de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat en Waterschap de Dommel vallen.

Ruim twee jaar geleden bond plaatsgenoot Joep Thurlings in Son en Breugel de strijd aan met de JDK. Inmiddels vallen 13 van de 26 locaties onder de hoede van een groep vrijwilligers en aanwonenden van een aantal locaties.

De gemeente zorgde voor containers, big bags, spades, spitvorken, snoeigereedschap, emmers, handschoenen en afvalzakken. De bestrijdingsmethode die wordt toegepast is die van uitputting: telkens weer worden nieuwe scheuten, soms met delen van wortels erbij, afgestoken en verwijderd. De JDK kan daardoor geen met zonkracht opgewekte energie meer vanuit bovengrondse delen naar de wortels transporteren, terwijl er wel energie nodig was om de scheuten te laten groeien. Hierdoor raken de wortels uitgeput.

Op de grote locaties waar ruim twee jaar geleden een aanvang werd gemaakt met de bestrijding, werd de hoeveelheid JDK die nog bovengronds komt wekelijks aanzienlijk minder. Sinds dit voorjaar werd ook de locatie Zonhove/brug Nieuwstraat aangepakt. Deze locatie werd rigoureus aangepakt door, na verwijdering van de oude stengels, de wortels zo diep mogelijk uit te graven, in totaal 7 m3. En daardoor heeft de JDK het daar na één seizoen al bijna helemaal opgegeven.


2021: Joep op de brug bij de Grote Beek in de Nieuwstraat waar de Japanse duizendknoop volop groeit - Wil Feijen

Komende jaren zullen we de reeds behandelde locaties in de gaten houden en opslag van JDK in de kiem smoren. Verder zijn we bereid om particulieren van adviezen te voorzien en te hulp te schieten.

LET OP: JDK-resten mogen NIET in de groenbak! Dit om verspreiding van de JDK via compost te voorkomen. Stop JDK-resten dus in de grijze container.
Op de site www.sonenbreugel.nl/locaties-japanse-duizendknoop-in-son-en-breugel staan alle reeds bekende JDK-locaties in Son en Breugel.
Op de site www.wur.nl/nl/artikel/japanse-duizendknoop-wat-kun-je-eraan-doen.htm staan foto’s van de JDK in allerlei groeistadia.
Via JDK@Sonenbreugel.nl kunt u zich aanmelden als vrijwilliger bij de bestrijding van de Japanse duizendknoop.