Buddyouder José
Buddyouder José Foto: Ingezonden

LEVgroep zoekt buddyouders - voorheen steunouders

Algemeen

Wil jij iets betekenen voor een kind en daarmee ook de ouder?

Son en Breugel - Een aantal jaren al maakt Marieke Schoenmakers van LEV Son en Breugel matches tussen gezinnen en inwoners die huis en hart openstellen voor een kind dat het kan gebruiken, voor de extra aandacht die gewenst is, ter ontlasting van de ouder(s), en om wat extra lucht te geven in de drukte van alledag, om verschillende redenen dus. 

Inmiddels zijn er ruim 10 mooie matches, waarvan ook een aantal afgesloten matches. “Het geeft me een warm gevoel wanneer ik inwoners verbind en bemerk dat het ze iets brengt. Iemand heeft iets te geven en een ander heeft iets nodig: prachtig om dat dan te mogen faciliteren. Nieuwe vrijwilligers worden door ons gescreend, krijgen een training en krijgen de gelegenheid om met andere vrijwilligers te sparren en hun ervaringen uit te wisselen. Vaak gaat het als vanzelf, maar soms is het wel fijn om samen even te kunnen schakelen als dat nodig is. Omdat ik vanuit LEV werkzaam ben binnen het CMD-werk leg ik snel lijntjes en dat is prettig, ”aldus Marieke Schoenmakers. 

José Buijs
José Buijs, oud-kleuterjuf, is een van deze vrijwilligers. Marieke leerde haar kennen doordat ze meedeed met een breiproject (een project tussen SonEnergie en LEV Jongerenwerk) vorig jaar. “Ik vond José meteen een betrokken en warm persoon en vroeg haar of het iets voor haar was. We maakten een afspraak en José was eigenlijk meteen enthousiast“, aldus Marieke.

José Buijs: “Ik vind het heerlijk om wekelijks een extra kind in mijn thuissituatie te hebben, voor een stukje gezelligheid en extra aandacht, ook wetend dat daardoor de ouders even de handen vrij hebben voor wat andere dingen waar ze anders niet aan toe komen. Mijn kleinkinderen zijn inmiddels gewend aan een extra speelkameraadje, het klikt goed. Ook mijn man geniet ervan. Als ex-basisschooljuf ligt mijn hart bij kinderen en geniet ik ervan om wat extra aandacht en liefde te kunnen geven. Daardoor is dit vrijwilligerswerk zo passend voor me. Het is een mooie match en het geeft me voldoening.”

Wanneer er een vraag komt voor steun gaat Marieke in gesprek en gaat hiermee aan de slag. Toen een vraag binnenkwam uit dezelfde wijk als waar José woont, dacht ze al vrij snel dat dit best wel eens een goede match zou kunnen zijn. En dat is het tot op de dag van vandaag. “Wij zijn nog steeds enorm blij en voelen ons gezegend met José en haar man Fred omdat ze echt bonus-opa en -oma zijn. 

De jongens gaan er beiden graag heen. Ze krijgen individuele en fijne aandacht die wij als ouders ze niet altijd kunnen geven. In de vakanties nemen ze de jongens vaak een middag mee op een activiteit. Wij gunnen andere gezinnen om te voelen dat ze er niet alleen voor staan, dat er echt mensen in de buurt zijn die uit liefde ondersteunen”, aldus Sandra en Niek van Stipdonk.

Josephine Lathouwers 
Ook Josephine Lathouwers is een buddyouder, zoals LEV deze waardevolle vrijwilligers nu noemt. Als alleenstaande trotse moeder van een zoon van bijna 14 jaar houdt ze van tekenen, knutselen, koken, tuinieren en zorgt ze graag voor haar moeder. Sinds december 2022 is zij buddyouder voor een kleine jongen van bijna 20 maanden. Josephine: “Buddyouder houdt voor mij in dat ik 2 dagdelen in de week voor het kleine mannetje zorg, zodat de moeder even tijd voor haarzelf kan vrijmaken en even tot rust kan komen. Ik vind het super leuk om voor zo’n klein onschuldig mannetje te zorgen. Mijn zoon kan ook super goed overweg met ons steunkindje. Hij voelt zich echt een grote broer. Hij kijkt er nu al naar uit om ons steunkindje mannendingen te leren.”


Buddyouder Josephine - Ingezonden

Marieke: “Bij een match is het belangrijk dat er een klik is en dat gaat over verschillende onderwerpen. Een kindje een andere ervaring meegeven in een andere huiselijke situatie is heel waardevol, maar ook is afstemming rondom de opvoeding iets wat ouders graag bespreken.” Josephine: “Met de moeder van ons steunkindje hebben we al een speciale band opgebouwd. We liggen qua opvoeding op dezelfde lijn, en dat is natuurlijk ook heel belangrijk. Het is per slot van rekening haar kindje waar wij voor mogen zorgen. Voor ons steunkindje houd ik een boekje bij, zodat hij later terug kan lezen over de leuke dingen die we met hem hebben meegemaakt.”

Buddyouders 
LEV Son en Breugel is op zoek naar meer buddyouders die één dagdeel tijd hebben. “Er liggen nu behoorlijk wat vragen vanuit gezinnen in het dorp. Deze komen binnen vanuit bijv. het consultatiebureau en maatschappelijk werkers die met gezinnen werken. Ook interne begeleiders van scholen benaderen me regelmatig. Voor een gezin dat overloopt en kwetsbaar is is een buddyouder echt heel erg welkom, soms voor korte tijd, maar vaak ook voor een wat langere periode. Het is een ontzettend mooie groep vrijwilligers met wie ik een aantal keren per jaar samenkom. Zij hebben het met elkaar ook leuk. Ik zou graag wat mensen aan deze groep toevoegen”, sluit Marieke af.

Interesse? Neem dan contact op met Marieke Schoenmakers van LEV Groep Son en Breugel via mail: marieke.schoenmakers@levgroep.nl of tel. 06-10853842. Zij gaat heel graag in gesprek met geïnteresseerden.