Alle taalleerders en vrijwilligers op de trap van het Dommelhuis met DeMooiSonenBreugelKrant in de hand.
Alle taalleerders en vrijwilligers op de trap van het Dommelhuis met DeMooiSonenBreugelKrant in de hand. Foto: Wil Feijen
Kerstverhaal

Razia Sakkizada: “Vrouwen hebben récht op onderwijs!”

Algemeen

Son en Breugel - Razia (geheimhoudster) doet niet wat haar naam belooft: ze praat juist ronduit, als ik haar in oktober 2023 spreek. Juist dan staat haar geboorteland Afghanistan weer eens volop in de belangstelling: een reeks verwoestende aardbevingen in het noordwesten en een snoeihard Haags rapport over de evacuatie van Afghanen in augustus 2021. Ook Razia vlucht dan met haar familie uit de hoofdstad Kabul en vindt in januari 2023 onderdak in Son en Breugel. 

Redactie: Arend Okken


Razia - Ingezonden

“Ik was nét achttien geworden, toen we ons land verlieten,” aldus Razia. “De taliban 2.0 hadden Kabul veroverd en we wisten wat ons, de vrouwen, te wachten stond: totale onderdrukking en geen enkel recht op onderwijs. Dit is volledig in strijd met de opvattingen binnen de islam. Vrouwen hebben namelijk wél recht op onderwijs en moeten dat ook krijgen.”

Tot die tijd heeft Razia’s familie een prima leven in Kabul. Ze wonen in een mooi groot huis en Razia heeft net haar middelbare school afgerond. Ze wil naar de universiteit. “Mijn cijfers waren altijd heel goed en ik zag daarom een studie Politieke Wetenschappen wel zitten. Via deze opleiding kon ik misschien wel een baan in de diplomatie, bijvoorbeeld bij een ambassade, vinden.”

Enorme ambitie
Het is opvallend hoe goed Razia het Nederlands al in twee jaar beheerst. Dat heeft zonder twijfel te maken met haar jeugdige leeftijd, haar hoge intelligentie en haar enorme ambitie. Ook in Nederland streeft ze haar dromen na. “Ik wil uiteindelijk ook hier naar de universiteit om Politicologie te studeren. Ik wil mensen helpen, hier in Nederland, maar misschien ooit ook wel in Afghanistan. Maar eerst moet mijn Nederlands beter worden en moet ik inburgeren.” Op mijn vraag of ze ooit kinderen wil, antwoordt ze: “Een partner en kinderen staan nu nog helemaal niet op mijn verlanglijstje. Ik wil me als vrouw eerst verder ontwikkelen. Nu ben ik nog jong en een gezin stichten kan altijd nog. Mijn familie steunt me volledig in mijn ideeën.”

Dit is een bloemlezing, zeg maar kerststerren-lezing, uit de jubileumuitgave ‘TAAL EN VERHAAL, Vijf jaar Taalhuis Son en Breugel’. Arend Okken interviewde daarvoor taalleerders en vrijwilligers en voerde de redactie. Deze jubileumuitgave is in eerste instantie bedoeld voor de relaties van Taalhuis Son en Breugel en Bibliotheek Dommeldal.