Lezerspodium
Lezerspodium

Lezerspodium

Algemeen

Chauffeurs van AutoMaatje naar de raadszaal

Als chauffeurs zetten wij ons vrijwillig en met veel enthousiasme in om te voorzien in een dringende behoefte voor met name ouderen en minder mobiele mensen in Son en Breugel. We bedienen ongeveer 750 personen met gemiddeld meer dan 70 ritten per week. Op 19 december stond er plotseling in onze speciale chauffeurs-app dat onze hoofdcoördinator Evelyn Kreukniet ontslag had genomen.

In een interview met Mooi Son en Breugel benadrukt voorzitter Jan Fremeijer van SonenBreugelVerbindt ‘dat het werk bij AutoMaatje in principe vrijwilligerswerk is, met een kleine kilometervergoeding voor chauffeurs en een vergoeding voor Kreukniet’. Dit is echter onjuist!

De ANWB organisatie wil dat het concept “AutoMaatje” overal goed functioneert. De gemeente dient gemeenschapsgelden vrij te maken om een betaalde kracht aan te stellen en daarna te zorgen voor continuering, uitbreiding, kwaliteit en enthousiasme bij alle vrijwilligers. Eén van de voorwaarden van ANWB is dat AutoMaatje NIET wordt ondergebracht bij een vrijwilligersclub, juist vanwege de continuïteit.


Wethouder Steven Grevink krijgt de brief van Harold Verheggen - Ingezonden

Op woensdag 10 januari heeft Harold Verheggen namens ons een brief aangeboden aan wethouder Steven Grevink. Welzijn zit in zijn pakket en hij levert uit de gemeentekas het geld waar SonenBreugelVerbindt AutoMaatje van moet laten draaien. Daarin betreuren wij de onfortuinlijke besluiten en vragen om die terug te draaien.

Op donderdag 18 januari zijn er in de “Actualiteiten en Vragen”-sessie van de gemeenteraad vragen gesteld door Helga Helders van de partij VOOR U. Wethouder Steven Grevink bevestigt dat SonenBreugelVerbindt subsidie ontvangt voor AutoMaatje en daar verantwoording over aflegt. Uit eigen onderzoek bevestigt hij dat in alle omliggende gemeenten AutoMaatje is ondergebracht bij professionele organisaties. Verder geeft hij aan dieper in de materie te duiken. Hij beseft dat dit niet louter over geld gaat. Het gaat ook over waardering, over mensen, over een voorziening en over manieren waarop je met elkaar omgaat.

Er was die avond een volle tribune in de raadzaal. Dat geeft aan hoe betrokken we ons voelen bij AutoMaatje en hoe ongerust we zijn over de gang van zaken binnen het SBV bestuur. We hopen heel erg dat de wethouder tot het inzicht komt dat AutoMaatje toch heus in een professionele setting thuis hoort. En dat binnenkort de stakende assistent-coördinatoren en de opgestapte chauffeurs weer net zo fijn kunnen werken als voorheen. Binnen AutoMaatje: hoofdcoördinatie betaald en professioneel en wij vrijwillig maar niet vrijblijvend.

Harrie Lemmens, Leonie Bergsma, Piet Meulendijks en Harold Verheggen namens de chauffeurs