Afbeelding
Foto: pixabay

Aantal Brabantse woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd verdubbeld

Ingezonden

Son en Breugel - Het aantal Brabantse woningen met zonnepanelen op het dak is in 2,5 jaar tijd verdubbeld (+99,9%). In 2020 ging het om zo’n 195.000 woningen met een installatie op het dak, in het tweede kwartaal van 2023 was dat aantal toegenomen tot meer dan 389.000. Binnen de provincie zijn er grote verschillen: de toename in Waalwijk is zelfs 130,5%, terwijl Boxtel blijft steken op 70,8% meer huizen met zonnepanelen. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het CBS.

Sterkste toename in Waalwijk
In de gemeente Waalwijk zijn zonnepanelen in korte tijd het sterkst in populariteit gestegen. Volgens meest recente cijfers lagen hier in het tweede kwartaal van vorig jaar zonnepanelen op 6.018 woningdaken, een flinke toename van 130,5% ten opzichte van eind 2020. Toen ging het om 2.611 installaties. Ook in Breda (+130,1%) en Rucphen (+130%) kiezen steeds meer inwoners ervoor om zelf zonne-energie op te wekken. In Boxtel (+70,8%) was de toename juist het minst sterk.

Lokale uitschieters: hier wonen de grootste liefhebbers van zonne-energie
Binnen de provincie vind je op 33% van de woningen installaties om zonne-energie op te wekken. Dit percentage ligt hoger dan het landelijk gemiddelde van 30,2%. Op gemeenteniveau zijn er grote verschillen. Koploper is Someren. In deze gemeente had in het tweede kwartaal van 2023 47,3% van de woningen zonnepanelen. De provinciale top 5 gemeenten met de meeste installaties ziet er als volgt uit:

  1. Someren: 47,3% van de woningen heeft zonnepanelen
    Heeze-Leende: 46,9% van de woningen heeft zonnepanelen
    Maashorst: 45% van de woningen heeft zonnepanelen
    Best: 45% van de woningen heeft zonnepanelen
    Son en Breugel: 44,8% van de woningen heeft zonnepanelen

In Breda lijken inwoners vooralsnog het minst geïnteresseerd in zonnepanelen. Slechts 21% van de woningen wekt zelf zonne-energie op, het laagste percentage van heel Noord-Brabant. 

“Grote steden lopen vaak achter omdat er relatief meer huurwoningen zijn. Ook is er vaak veel hoogbouw te vinden, waar het installeren van een installatie veel ingewikkelder is. Ook moet je denken aan de vele beschermde stadsgezichten, daar kun je niet zomaar zonnepanelen op het dak leggen”, aldus energie-expert Joris Kerkhof.      

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Bekijk dan de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/energie/info/onderzoek/zonnepanelen-2023 

Zonnepanelen in combinatie met dynamisch contract 
Heb je zonnepanelen en een dynamisch contract, of overweeg je een dynamisch contract, dan is het belangrijk om met een tweetal zaken rekening te houden. Het salderen van opgewekte stroom met het stroomverbruik wordt bij dynamische contracten ‘direct’ gedaan in plaats van over een heel kalenderjaar. Bij de andere contracten kun je de in de zomer opgewekte stroom wegstrepen met je verbruik in de winter. Bij dynamische contracten werkt het dus anders. Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, dan ontvang je daar een terugleververgoeding voor. Bij dynamische contracten is deze terugleververgoeding gelijk aan het kale leveringstarief dat leveranciers betalen op de beurs. Bij een zonnige dag kan dat kale leveringstarief 0 of negatief zijn, waardoor je moet bijbetalen als je stroom teruglevert. Daarom zijn er inmiddels dynamische leveranciers die apps bieden om omvormers uit te zetten op zonnige uren. Als je een elektrische auto hebt is het verstandig om die op te laden als de prijzen negatief zijn. Het voordeel van een dynamisch contact is ook dat je er meteen van profiteert wanneer de prijs op de markt daalt. 

Yannick Vrielink en Harm van Koppen winnen de 59e editie van de ELE Rally
Sport 17 uur geleden Yannick Vrielink wint op grootse wijze ook de ELE Rally
Thema:'Fotografeer kunst in Son en Breugel'
Algemeen 17 uur geleden Fotoclub Son en Breugel bestaat een jaar
Archieffoto Lazy Sonnie: Ted Swinkels & Maikel van Hak
Algemeen 19 uur geleden Big Chief & The Greasy Spoons tweede band op Lazy Sonnie Festival
Wateroverlast Wilhelminalaan in Son en Breugel
112 Berichten 25 mei, 19:44 Wateroverlast Wilhelminalaan in Son en Breugel
Prachtige doorkomst van Gerard de Rooy en Tom Colsoul in de Subaru S5 WRC
Sport 25 mei, 17:38 Eerste avond in de ELE Rally bracht verrassingen
Bouke Scholten
Algemeen 25 mei, 17:00 Blauwe Kei, Theater aan de Noordkade pakt groots uit in nieuw seizoen