Afbeelding

zomer- en een wintertijd, waarom eigenlijk?

Algemeen

In de nacht van zaterdag 29 oktober op zondag 30 oktober zetten we de klok weer een uur terug, wintertijd dus. Maar waarom doen we dit eigenlijk?

Een uurtje extra slapen is natuurlijk niet echt vervelend maar de reden van het verzetten van de klok zit toch echt in de zomertijd. De wintertijd is eigenlijk de 'echte' tijd die we indertijd met zijn allen hebben afgesproken. In de lente zetten we straks de klok weer een uurtje vooruit, dan spreken we weer van zomertijd.
In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Het effect van de zomertijd is dus dat het 's morgens langer donker blijft en langer licht 's avonds, wanneer de meeste mensen wakker zijn. Ook het bezuinigen op de energiekosten speelt een rol, al is het effect daarvan zeer omstreden.
De zomertijd is al een oud begrip. In 1907 werd er in Engeland voor het eerst over nagedacht. Tot 1943 waren er in Nederland een paar jaren waarin de zomertijd werd ingesteld, bijvoorbeeld tijdens de eerste en tweede wereldoorlog.
In 1973 was er de oliecrisis, hierdoor kwamen er veel energiebesparende maatregelen. Dit was voor veel landen ook de aanleiding om de zomertijd in te voeren. Toch duurde het nog tot 1976 toen Frankrijk als eerste Europees land de zomertijd invoerde. Veel landen waaronder Nederland volgden het jaar daarop.