Den Sjoeler
Den Sjoeler

Op weg naar de zittingsavond: de try out

Algemeen

Hèt meetmoment in de voorbereiding naar de zittingsavond voor tonpraters is de try out.

Als deelnemer is dit nógal spannend omdat je hier aan een nieuw publiek je buut voor het eerst kan laten horen. We zitten op de zondagochtend vaak met elkaar samen maar als je voor de 27e keer Harold Richters hoort vertellen dat hij uit zijn skilift valt is het lachen je inmiddels wel vergaan. (Al zou ik denk ik wel weer lachen als het voor mijn ogen zou gebeuren).


Niet alleen voor de tonpraters is dit een belangrijk moment, maar ook voor de commissie is dit moment belangrijk. In deze periode ziet de commissie namelijk alle potentiele acts die op het podium komen. De commissie staat voor kwaliteit en daarom willen ze alle acts ook kunnen zien en beoordelen. Niet alleen voor het tonpraten, maar ook voor zang, dans en cabaret is de commissie aangesloten om ervoor te zorgen dat de kwaliteit zo hoog mogelijk is.
Andere reden om alles te zien is omdat we als commissie een programma willen zien waarbij de verschillende acts goed op elkaar zijn afgestemd en het hierdoor vloeiend verloopt. De hele opbouw is belangrijk en daarom moeten we goed weten hoe een dans is, welke muziek erbij hoort, welke nummer er worden gezongen en waar in het programma welke buut of cabaret act het beste past. Henk Vogels was hier als eindregisseur al voortdurend mee bezig en Patrick Wijns heeft deze lijn voortgezet door "luisteren" meer naar voren te halen en het "feesten" naar het einde van de avond toe.


De try-out is voor ons ook het eerste moment waar we het door Henri Jansen in het leven geroepen "borrel-momentje" kunnen oefenen met de tonpraters en commissie tonpraten, voor de avond begint pakken we met de hele groep een borrel op de goede afloop, blijft toch carnaval!
Het is niet alleen spannend hoe de buut verloopt, maar ook omdat er is altijd nog factoren zijn waar je jezelf niet volledig op kunt voorbereiden: timing en interactie.
Iedere zaal is anders en ieder moment is anders. Je kunt op het begin van de avond een hele andere vibe treffen dan op het einde van de avond. Dit is iedere avond anders en niet te voorspellen. Wel belangrijk dat je er op inspeelt en er kunnen natuurlijk dingen gebeuren die je niet vantevoren hebt bedacht. Zo heeft Henk Hulsen ooit op zondagmiddag bij de seniorenmiddag een buut gedaan terwijl de kerkklokken gedurende zijn hele buut afgingen, gelukkig kon iedereen het gehoorapparaat wat hoger zetten waardoor Henk weer prima verstaanbaar was die middag…


Maandag hebben we het programma definitef kunnen maken en het ziet er goed uit dit jaar met een hoop vaste krachten die weer hard gewerkt hebben, maar ook weer een aantal nieuwkomers waar we altijd meer dan blij mee zijn!
Als je er nog bij wil zijn moet je snel zijn, want de laatste 3 avonden zijn al uitverkocht! Voor de eerste avond (vrijdag de 17e) zijn er nog enkele kaarten beschikbaar en dan zijn we weer ouderwets 4 avonden uitverkocht, daar mogen we trots op zijn als artiesten en deelnemers!
Tot volgende week!

Grt Menno