V.l.n.r.: Henk van den Heuvel, Diny Nooijen en Nancy van Heeswijk
V.l.n.r.: Henk van den Heuvel, Diny Nooijen en Nancy van Heeswijk Foto: Lucas van As

Goud voor Oud dementievriendelijk

Algemeen

Son en Breugel - Een klein gezelschap verzamelde zich op een zonovergoten vrijdag ochtend in de tuin van Nancy van Heeswijk. Nancy, een lokale bekendheid als zangeres, is ook initiatiefneemster van de stichting 'Goud van Oud', die theater brengt naar mensen die langdurige zorg nodig hebben. Zorginstellingen beschikken echter over steeds minder budget, Stichting Goud voor Oud zorgt er voor dat optredens toch door kunnen gaan.

Door: Lucas van As
Foto's: Lucas van As

Vaak krijgen ouderen of mensen met een beperking geen kans om te genieten van optredens, omdat er (ten onrechte) vanuit gegaan wordt dat veel activiteiten voor hen niet leuk of niet geschikt meer zouden zijn. Juist in deze mensen schuilen echter de rijkste levens, volgens Nancy!

Goud voor Oud dementievriendelijk
Het feit dat Stichting Goud voor Oud zich op deze wijze inzet voor ouderen, was voor Alzheimer Nederland aanleiding om het certificaat 'dementievriendelijk' aan de stichting toe te kennen, daarvoor was het gezelschap bijeen gekomen. Om duidelijk te maken wat dementie inhoudt en betekent, zowel voor degenen die het hebben als hun naaste omgeving, en om trainingen te kunnen geven om mensen te leren hoe ze met dementie om kunnen gaan, is samendementievriendelijk.nl in het leven geroepen.

Henk van den Heuvel en Diny Nooijen, van de afdeling communicatie en voorlichting Zuidoost-Brabant van Alzheimer Nederland, waren gekomen om het certificaat te overhandigen. Naast Nancy van Heeswijk waren ook Marinda Witlox en Kitty Polvervaart van Stichting Goud voor Oud aanwezig.

Voor de overhandiging plaatsvond, gaf Henk van den Heuvel eerst een nadere toelichting over dementie. Zelf geeft Henk trainingen om mensen te leren hoe om te gaan met mensen met dementie, dat is minstens zo belangrijk als uitleg over dementie. Zo'n 70% van mensen met dementie woont thuis, veel komt dus neer op de mantelzorgers. Wat opvalt, is dat mantelzorgers niet snel om hulp vragen, waar ze die wel nodig hebben. Hulp, of ondersteuning, die bijvoorbeeld Alzheimer Nederland kan bieden.

Zo lang mogelijk meedoen
Het is belangrijk om dementerende mensen zo lang en zo veel mogelijk mee te laten doen. Dat is met name van belang voor mensen die omgaan met dementerende mensen, zoals in zorginstellingen. Het kan vervelend zijn om dingen te moeten herhalen, dat hoort er wel bij. Het helpt als je niet teveel informatie of opdrachten tegelijk geeft, dat is sowieso verwarrend.

Diny Nooijen is al jaren belangenbehartiger voor dementerende mensen in Son en Breugel. Daarbij gaat het onder andere om ondersteuning van mantelzorgers die niet altijd gebruik maken van de mogelijkheden tot ondersteuning, zoals dagopvang. Om hier meer bekendheid aan te geven worden bijeenkomsten georganiseerd, ook is er de Dementheek. Iedere dinsdag is er van 14.00 tot 16.00 uur een vrijwilliger aanwezig als aanspreekpunt voor mantelzorgers.

Het Alzheimer Café is een gezellige bijeenkomst, waar mantelzorgers en naasten van mensen met dementie bijeenkomen, evenals mensen die dementie hebben. Tien keer per jaar wordt dit evenement georganiseerd, met een wisselend thema.

'Muziek blijft het langste hangen', zegt Henk. Bij optredens zingt de hele zaal mee, de mensen worden rustiger. Ze doen weer mee! Daarom is het zo belangrijk wat Stichting Goud voor Oud doet, met trots reikt Henk dan ook het certificaat uit aan Nancy, die het namens de stichting in ontvangst neemt. 'Mensen met dementie moet je gewoon benaderen', vindt Nancy. 'Daar zitten de mooiste herinneringen!'

Het is mooi om te zien hoe goed de mensen van Stichting Goud voor Oud bezig zijn en die van Alzheimer Nederland! Het certificaat is dan ook meer dan verdiend!

V.l.n.r.: Marinda Witlox, Kitty Polvervaart en Nancy van Heeswijk