Afbeelding

Staking streekvervoer is uitgesteld tot woensdag

Algemeen

Son en Breugel - De aangekondigde staking van het streekvervoer op maandag 25 juni is twee dagen uitgesteld naar woensdag. 27 juni. De aangestelde bemiddelaars hebben zo meer kans alsnog een overeenstemming over de CAO streekvervoer te bereiken. Leidt dit niet tot resultaat zal de staking alsnog doorgaan op woensdagochtend en zal 72 uur duren.

Door: Arjen Strik

De reden van de aangekondigde staking is een langlopend conflict met de werkgevers over vermindering van de hoge werkdruk o.a. met een plaspauze, goede roosters en een loonsverhoging van 3,5%. De CAO voor het streekvervoer geldt voor 12.000 werknemers.

Onderhandelingen lijken muurvast te zitten 
 De staking betekent dat er direct na de periode van herexamens in het middelbaar onderwijs in heel Nederland amper streekbussen en regionale treinen zullen rijden. Twee verkenners doen sinds afgelopen week een poging om alsnog een oplossing dichterbij te brengen voor het hoog opgelopen conflict tussen werknemers en werkgevers. Zij hebben nu twee dagen extra tijd om tot een oplossing te komen. De chauffeurs eisen al langere tijd betere CAO-afspraken en hebben al meerdere prikacties gevoerd.

Studenten en ouderen zijn de klos bij een staking
Volgens reizigersvereniging Rover en ouderbond ANBO zijn vooral studenten, ouderen en chronisch zieken de dupe van de staking. Zij zijn immers afhankelijk van het openbaar vervoer. Rover heeft wel begrip voor het doel, betere werkomstandigheden en bijvoorbeeld plaspauzes, maar vindt dat deze aangekondigde staking veel te ver gaat. De net aangestelde bemiddelaars moeten volgens Rover eerst de kans krijgen om naar een oplossing te zoeken. De organisatie geeft wel aan mee te willen denken over ludieke acties die 'zowel de werkenden als de niet-werkenden niet in de weg zitten'. 

De MooiSonenBreugelkrant houdt u op de hoogte.