Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Eenzaamheid, het betreft ons allemaal

Algemeen

Bij eenzaamheid denkt u wellicht aan een ouder iemand, die voor het raam zit te wachten tot er bezoek komt, van een familielid of een bekende. U denkt misschien ook dat het iets is wat vooral in grote(re) steden voorkomt. Eenzaamheid is iets dat iedereen kan overkomen, ongeacht de leeftijd; het komt ook voor in Son en Breugel.

Door: Lucas van As

Uit onderzoek van de GGD (2017) blijkt dat in Son en Breugel in 2017 21% van de 12-18 jarigen, 33% van de 19-64 jarigen en 43% van de 65 plussers zich eenzaam voelt.
Een vaak gehanteerde definitie van eenzaamheid is: 'Eenzaamheid is het subjectief ervaren van een onplezierig of ontoelaatbaar gemis aan (kwaliteit van) bepaalde sociale relaties.'

Wanneer iemand zich eenzaam voelt, kan deze persoon psychische of lichamelijke problemen krijgen en kan uiteindelijk leiden tot een chronische ziekte en overlijden als gevolg, waardoor de zorgkosten oplopen.

Zoals blijkt uit de bovenstaande cijfers is eenzaamheid iets van alle leeftijden, het kan ook uw buurman of –vrouw betreffen. Knoop eens een praatje aan, om te kijken hoe het met hem of haar gaat. Ook al is uw buurman of –vrouw niet eenzaam, het kan geen kwaad en is nog gezellig ook!

Sta samen sterk bij gevoelens van eenzaamheid
Op eenzaamheid rust nog steeds een taboe, veel mensen zullen er niet snel voor uitkomen dat ze eenzaam zijn. Een gesprek aanknopen kan al enorm helpen, maar er is meer nodig.

In 2017 kwam de Adviesraad Sociaal Domein samen met enkele andere organisaties met het initiatief een werkgroep te vormen om een plan van aanpak rondom eenzaamheid op te stellen. Deze werkgroep Eenzaamheid bestaat uit afgevaardigden van Seniorenraad, Chronisch Gehandicapten (CG platform), platform Mantelzorg, adviesraad cliënten participatie (CLIP), SonenBreugelVerbindt, Adviesraad sociaal domein, LEV groep, gemeente (afdeling Ruimte & Samenleving) en enkele burgers.

De werkgroep staat samen sterk voor inwoners van Son en Breugel die zich niet verbonden voelen met hun omgeving, door eenzaamheid bespreekbaar te maken binnen Son en Breugel voelen inwoners van Son en Breugel zich minder eenzaam.

Voel je verbonden met de mensen die voor jou belangrijk zijn
De werkgroep wil zich allereerst bezighouden met het signaleren van eenzaamheid binnen Son en Breugel. Om dit te bewerkstelligen wordt er tijdens De Week tegen Eenzaamheid (27 september tot en met 6 oktober) een bijeenkomst, een training voor professionals en een training voor vrijwilligers georganiseerd. Wilt u meer weten over eenzaamheid, de oorzaken, gevolgen en wat uw aandeel hierin kan zijn? Kom dan naar de bijeenkomst op woensdag 3 oktober (19.30-21.30 uur) in het Vestzaktheater (Kerkstraat 2 in Son).

Programma:
- Ontvangst met koffie en thee
- Opening/welkom door dhr. Willem Donkers van de werkgroep Eenzaamheid
- Voorlichting door Coalitie Erbij
- korte pauze
- Vervolg voorlichting
- Afsluiting door dhr. Willem Donkers van de werkgroep Eenzaamheid


Kom erbij en leer en praat samen over eenzaamheid!
Bent u vrijwilliger in Son en Breugel, krijgt u ook wel eens met eenzaamheid te maken en wilt u weten wat u dan kunt doen? Geeft u dan op voor de gratis training over signaleren van eenzaamheid op donderdag 4 oktober in de Bongerd, Asteroïdenlaan 2a in Breugel (19.00-22.00 uur).

Aan bod komt o.a.:
- eenzaamheid beter begrijpen
- herkennen van eenzaamheid
- valkuilen in de begeleiding leren herkennen
- tips bij gesprekken
- vergroten van vertrouwen in het omgaan met eenzaamheid

Wilt u zich aanmelden voor een van de bijeenkomsten? U kunt hiervoor mailen of bellen naar Ismene Borger, ismene.borger@levgroep.nl, tel. 06-43119415.

De werkgroep is druk bezig nieuwe initiatieven te ontplooien om de bewustwording omtrent eenzaamheid te vergroten. Zodra hier meer over bekend is, kunt u het lezen in DeMooiSonenBreugelKrant!

Bent u geïnteresseerd in het onderwerp 'eenzaamheid' en wilt u er graag meer over lezen? Kijk dan op: https://www.eenzaam.nl/

Afbeelding
Algemeen 16 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 17 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 20 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella