Tegeltableau stoomzuivelfabriek en directeurswoning, P. Koppens, 1942
Tegeltableau stoomzuivelfabriek en directeurswoning, P. Koppens, 1942 Foto: Heemkundekring Son en Breugel.

Heemkundekring Son en Breugel ook op de Jaarmarkt

Algemeen

Son en Breugel - Op zondag 2 september zal de Heemkundekring weer present zijn op de jaarmarkt met een kraam en tevens is het oude raadhuisje open voor bezichtiging. Aan de kraam kunt u informatie inwinnen over de Heemkundekring. Daarnaast zijn er diverse artikelen te koop: ansichtkaarten van Son en Breugel, boeken en tijdschriften op heemkundig gebied, en oude foto's die op tentoonstellingen zijn gebruikt.

Door: Frans Wilbrink/Secretaris Heemkundekring Son en Breugel

Ook de bekende boeken over Son en Breugel zijn te verkrijgen, zoals "Kruispunt van wegen", "Vergane glorie" en "Son en Breugel 1960-1970. Tien woelige jaren beschreven en verbeeld" met ruim 200 prachtige foto's van Piet Vriens. In het raadhuisje kunt u de voormalige raadskamer bezichtigen en u kunt er terecht met vragen over genealogie en de historie van Son en Breugel in zijn algemeenheid. Als speciale attractie worden in de raadskamer twee interessante objecten getoond die zeer onlangs door de Heemkundekring zijn verworven.

Christiaan Pieter Snijders
Het eerste object betreft een schilderij van Christiaan Pieter Snijders (Rotterdam, 1881 – Rotterdam, 1943) van het centrum van Son. De afmetingen van het doek zijn circa 50 x 65 cm. Het schilderij is niet gedateerd, wij denken dat het tussen 1900 en 1920 ontstaan is. Het schilderij is niet alleen knap geschilderd, het opmerkelijke is dat we nu een afbeelding hebben van de achterzijde van de huizen aan de Provincialeweg of Dorpsstraat. We hebben vele foto's van de weg en zijn bebouwing, maar niet van de achterzijde.

Met dit schilderij wordt duidelijk dat Son niets anders was dan een weg met aan beide zijden huizen, boerderijen, enige kroegen en een kerk. Lintbebouwing dus. Achter de bebouwing lagen tuinen, boerenerven en landerijen, daarna kwam de hei. De zandweg die in het midden van het schilderij zichtbaar is, heet nu niet voor niets Heistraat. Herkenbare gebouwen zijn o.a. het raadhuisje (vóór de uitbreiding in 1920), de kerk en café De Gouden Leeuw met de oude linde ervoor. Er moeten nog vele vragen worden beantwoord.

Zoals bijvoorbeeld: hoe kwam een schilder uit Rotterdam hier terecht? Was hij op zoek naar pittoreske plaatjes of had iemand hem opdracht gegeven om ons dorp in verf te vereeuwigen? Hoe het ook zij, we hebben er in ieder geval een markant schilderij bij.

Stoomzuivelfabriek Sint Petrus
Het tweede object is niet minder interessant. Het is een tegeltableau van stoomzuivelfabriek Sint Petrus en de bijbehorende directeurswoning. Het formaat van het tableau is 45 x 60 cm (12 tegels van 15 x 15 cm). De tegels zijn gevat in een zware houten omlijsting van 8 cm breed.

Het tableau is gemaakt door schilder en glazenier Piet Koppens (Den Bosch, 1907 - ???, 1977); het was een cadeau van het personeel van de fabriek aan directeur J. van den Boomen die op 1 maart 1942 zijn 25-jarig jubileum vierde. Hier en daar is het tableau licht beschadigd maar de kleuren zijn nog steeds helder. Met de bouw van de stoomzuivelfabriek werd in 1913 een aanvang genomen; een jaar later ging de fabriek in bedrijf.

De fabriek verwerkte melk tot boter. In 1954 werd de fabriek gesloten en tenslotte in 1966 afgebroken. Alleen het platform waarop de melkwagens de melk kwamen afleveren, is nu nog te zien. Op de plaats van de melkfabriek bevindt zich nu de Jumbo. De directeurswoning heeft zo'n honderd jaar lang alle stormen doorstaan en staat nog stevig aan de Nieuwstraat.

Al met al is het zeker de moeite waard om tijdens de jaarmarkt even bij het raadhuisje binnen te lopen.

Schilderij centrum Son gezien vanuit het westen, C.P. Snijders, ca. 1910
Schilderij centrum Son gezien vanuit het westen, C.P. Snijders, ca. 1910