Laag en snel landen C-130 op vliegbasis Eindhoven
Laag en snel landen C-130 op vliegbasis Eindhoven Foto: Vliegbasis Eindhoven

Laag en snel landen C-130 op vliegbasis Eindhoven

Algemeen

Son en Breugel - Aan het einde van de middag staan er op vliegbasis Eindhoven een aantal tactische naderingen met de C-130 Hercules gepland. De bemanning beoefent dit o.a. om tijdens uitzendingen personeel en materieel in gebieden met vijandelijke dreiging te krijgen.

Laag en snel landen C-130
Met C-130 Hercules-transportvliegtuigen oefent de luchtmacht in het laag en snel landen. Deze tactische naderingen gebeuren op verschillende vliegbases in Nederland. De vliegtuigen naderen de vliegbasis dan op ongeveer 175 meter hoogte en uit verschillende richtingen.

De bemanning oefent dit om tijdens uitzendingen personeel en materieel in gebieden met vijandelijke dreiging te krijgen. Om dreiging vanaf de grond te vermijden kan de gezagvoerder vanaf grote hoogte snel dalen en landen. Om buiten het radarbeeld van de vijand te blijven kan het nodig zijn op lage hoogte de landingsbaan te naderen.

Laagvliegen vraagt specifieke training
Laagvliegen vraagt, zeker bij duisternis, om specifieke training en ervaring. Obstakels zijn bij laagvliegen pas laat zichtbaar. Daarom moeten vliegers zich eerst kwalificeren voor laagvliegen. Daarna mogen zij pas operationele taken uitvoeren. Ook moeten vliegers hun vaardigheden daarna op peil houden.

Oefenen in het buitenland
Veel oefeningen zijn in het buitenland. Nederlandse gevechtsvliegtuigen nemen jaarlijks deel aan grootschalige oefeningen in Europa, Canada en de Verenigde Staten. Tijdens de oefeningen in Canada en de Verenigde Staten hebben de vliegers vaak de mogelijkheid om te vliegen met minder beperkingen dan in West-Europa.

Maar het is niet mogelijk om alle trainingen in het buitenland te doen. Bijvoorbeeld omdat vliegers samen moeten oefenen met grondeenheden, zoals 11 Luchtmobiele Brigade. Bovendien moeten de vliegers vertrouwd zijn met het vliegen boven het nationale grondgebied. Dit voor het geval dat inzet binnen de Nederlandse grenzen nodig is.