Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Groot onderhoud huurwoningen De Breeakker klaar

Algemeen

Son en Breugel - Het Woonbedrijf bericht dat het groot onderhoud aan alle 142 woningen in De Breeakker klaar is. Het afgelopen jaar is er hard gewerkaan het onderhoud van de huurwoningent, door het Woonbedrijf en de nodige onderaannemers.

In januari 2018 werd gestart met renovatie aan het begin van de Lupinelaan, eind juni zijn de laatste woningen in de Hoplaan onder handen genomen. Een gigantische klus, die door weeromstandigheden soms enige vertraging opliep. Door extra inzet van werklieden en materieel kon het project voor de bouwvak worden opgeleverd.

Door: Arjen Strik

Een unieke arbeiderswijk
De wijk stamt uit begin zestiger jaren van de vorige eeuw en was een Philipsproject. Deze gloeilampengigant liet voor haar eigen werknemers woningen bouwen. Rijtjeshuizen voor de arbeider, twee onder een kap voor de kantoorslaaf en vrijstaande woningen voor de baas. Nu, zestig jaar later is het een unieke wijk, gelegen in het bosgebied van de Sonse Bergen, die beheerd wordt door woningcorporatie Woonbedrijf. De gemeente Son en Breugel heeft relatief weinig huurwoningen en mag bij zijn met deze wijk.

Wat is er zoal bereikt?
De huurwoningen zijn beter geïsoleerd, waardoor er minder warmte verloren gaat. Door de nieuwe dakbedekking en vernieuwde dakpannen gaat Woonbedrijf ervan uit dat het energielabel van de woning van F naar B is gegaan. Dat is een ruime verbetering en zal een besparing in de energiekosten met zich meebrengen. Een gespecialiseerd bureau zal nog een tweede inventarisatie doen en kijken of het resultaat inderdaad bereikt is. Ook is er mechanische ventilatie aangebracht die zorgt voor een gezonder binnenklimaat, waardoor er minder kans is op schimmel en vocht. Ook zijn de woningen aan de buitenkant van een nieuwe verflaag voorzien en is er asbest verwijderd.

Bladscheiders en nestkasten
Ook zijn alle dakgoten en regenpijpen vervangen. Hierbij zijn zogenaamde bladscheiders aangebracht. Deze filteren de bladeren uit het regenwater en voorkomen dat de regenpijp verstopt raakt. Een gespecialiseerd bedrijf heeft een snoeiplan opgesteld om bomen die problemen veroorzaken wat terug te snoeien. Om de gierzwaluw voldoende plek te geven in de wijk zijn de tijdelijke nestkasten permanent geworden en op verschillende plaatsen in de wijk weer opgehangen.

Feitjes/weetjes
Het Bouwbedrijf meldt, wist u dat: er tijdens het groot onderhoud maar liefs 56 werknemers actief waren op piekmomenten.Er 45.760 meter panlatten op de daken bevestigd is. Dit is gelijk aan de afstand van Son naar Nijmegen (hemelsbreed). Het aantal hergebruikte dakpannen 14 kg co2 uitstoot bespaard heeft. Wat gelijk staat aan met een nieuwe auto drie keer rond de wereld rijden. Er 810 liter verf is gebruikt. Dit is te vergelijken met 7 volle badkuipen. Er 4.675 kilo sierpleister verwerkt is. Dit gelijk aan het gewicht ven een volwassen Indische olifant. Er 5.325 m2 afdekmateriaal gebruikt is, met dit totaal hadden we ook het witte huis kunnen afdekken. De kleur chroomoxidegroen op de voordeur was het meeste favoriet in de keuze bij de meeste bewoners.

Klantwaardering en feestelijke afsluiting
Alle bewoners zijn tijdens het onderhoud twee keer ondervraagd over hun waardering voor het project. De meeste bewoners gaven aan dat de werkzaamheden naar tevredenheid zijn uitgevoerd. Daarbij gaf iets meer dan de helft aan dat de werkzaamheden niet volgens planning zijn uitgevoerd. Daarbij wordt het beter communiceren als verbeterpunt aangegeven.

Het groot onderhoud is door het Bouwbedrijf op 22 augustus jl. afgesloten met een hapje, drankje en een gezellig praatje. De opkomst was hoog , maar liefst 120 bewoners waren erbij aanwezig en keken terug op een geslaagd project.