Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: 251962
Foto: Wil Feijen

Een goede club verdient een goede scheidsrechter

Son en Breugel - Op 6 oktober begon de week van de scheidsrechter. Deze week duurt tot zondag 14 oktober.

Door: Adrie Neervoort
Foto's: Wil Feijen

Misschien heeft u er niets van gemerkt. Als dat het geval is, dan bent u zeker geen scheidsrechter. Want deze week zijn veel scheidsrechters in de sport extra in het zonnetje gezet. En terecht, want zonder deze gedreven mensen zou het sporten op een veilige en verantwoorde manier vaak niet mogelijk zijn.

U kent ze vast ook wel, die man of vrouw met het fluitje, die sportief spel mogelijk maakt, volgens de afgesproken regels. Vaak onopvallend, soms ook niet opdat de situatie daarom vraagt. Een scheidsrechter heeft meer passie voor het spel dan de spelers op het veld, hij of zij heeft namelijk geen belang bij de uitslag. De scheidsrechter heeft wel belang bij een sportieve wedstrijd die goed verloopt, waarbij uiteindelijk de sterkste en de beste wint. Soms wint de gelukkigste.

Een scheidsrechter, dan denken we vaak aan en man van een middelbare leeftijd. Dat dit beeld niet klopt bewijst de voetbalclub van Son en Breugel SBC. Op dit moment zijn er 12 scheidsrechters in opleiding bij de club, waarvan er vier als "pupil" scheidsrechter en acht als junior scheidsrechter. Een mooi aantal, waar de club trots op is. Niet alleen in de week van de scheidsrechter!

Vier van deze scheidsrechters in opleiding zijn: Mathijs van de Sande, Arron, Duco en Balder van de Weijer. De jongens fluiten op dit moment de wedstrijden van JO12. In deze bijzondere week sprak ik met hen, een mooi gesprek met vier sympathieke jongens van 14 jaar.

De drieling vormt natuurlijk een bijzondere groep binnen het opleiding traject van SBC. Drie broers die alle drie fluiten, het is misschien niet uniek, maar het is zeker wel bijzonder. Toch blijkt dit feit verder geen rol te spelen in de manier waarop zij begeleid en opgeleid worden. Net als Mathijs van de Sande hebben zij een motivatie en mening over het waarom en de rol die zij als scheidsrechter spelen.

Matthijs blijkt een stappenplan te hebben, als het gaat om zijn toekomst als scheidsrechter. Als het aan hem ligt, stopt het niet bij SBC maar wil hij later zeker als KNVB scheidsrechter ook een rol gaan spelen bij andere clubs. Toch maar mooi dat je als 14-jarige een doel voor ogen hebt, waarvan je gaat kijken of dit haalbaar. Arron, Balder en Duco hebben hun blik nog niet zover gericht. Ze zijn zeker super gemotiveerd en enthousiast als het om hun rol als scheidsrechter gaat, maar zover in de toekomst kijken als Mathijs, dat doen ze nog niet.

Ruud van Beekveld is de coördinator van deze scheidsrechters in opleiding. Volgens hem zijn het vier dappere jongens, want iedereen roept wel dat hij het beter weet als scheidsrechter, maar dan ben je nog geen scheidsrechter. Ga er maar eens aan staan, het leiden van een wedstrijd, beslissingen nemen en uitleggen, maar ook een goed gastheer zijn. Dat doen deze stoere jongens al op 14-jarige leeftijd!

Zelf blijven ze er koel onder, "het is gewoon leuk" en "je leert er ook veel van" zijn ondermeer de reacties van de vier. Wel beamen ze dat nu ze zelf fluiten, ze ook anders naar het voetbalspel kijken. Als ze zelf voetballen, merken ze dat ze een beslissing van de scheidsrechter vaker begrijpen, of gebruik maken van het feit dat ze regels nu wat beter kennen dan de andere spelers. 'Eigenlijk zijn we als persoon en speler alleen maar gegroeid sinds we scheidsrechter zijn', aldus de vier.
Volgens Pierre Brants van SBC krijgt de club veel complimenten van bezoekende clubs hoe alles rond om een wedstrijd is geregeld bij SBC. 'Dat komt vooral door het niveau van onze scheidsrechters', aldus Pierre. Zij zorgen ervoor dat een wedstrijd vanaf het begin goed en ordentelijk verloopt.

De jeugd heeft de toekomst is een veel gehoord gezegde, voor Mathijs, Arron, Duco en Balder geldt dat ze nog een hele toekomst voor zich hebben, misschien wel een toekomst als professioneel scheidsrechter. Op dit moment dragen ze bij aan de toekomst van SBC en haar leden, door elke keer weer vol enthousiasme op het veld te staan als scheidsrechter.

Denk jij er ook over om voetbalscheidsrechter te worden? Neem dan contact op met SBC, zij zorgen voor een perfecte begeleiding, en alles wat je nodig hebt om te starten als scheidsrechter.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>