Doorpakkers Maaike van Kempen en Hans Spooren
Doorpakkers Maaike van Kempen en Hans Spooren Foto: Wil Feijen

Bezuinigingen Eindhoven treft 'Beschermd wonen Son' keihard

Algemeen

Son en Breugel - Betrokkenen willen zich gesteund voelen door eigen dorpse bestuurders.

Het begon een paar jaar geleden allemaal zo mooi. Tijdens meerdere conferenties was iedereen het er over eens. Er moest in Son en Breugel een woonvoorziening komen voor mensen met een beperking. Een aantal dorpsgenoten stonden op onder de naam 'Doorpakkers' en wisten daadwerkelijk door te pakken. Stichting Doorpakken Wonen werd opgericht en zo konden afgelopen jaar aan de Heistraat al negen bewoners hun intrek nemen om zelfstandig (met begeleiding) te gaan wonen en volgde net na de zomervakantie de intrek van nog eens een groep bewoners die aan de Molenstraat een woning (en begeleiding) toegewezen hebben gekregen. Maar dan…..

Door: Ineke van Uden (GazetMedia)
Foto: Wil Feijen

Dan komt de gemeente Eindhoven met keiharde maatregelen om haar ernstige zorgbudgetoverschrijding in te dammen. En dat raakt het beschermd wonen project van Son en Breugel. Eindhoven is de centrumgemeente die de bekostiging van het beschermd wonen in 14 omliggende dorpen regelt. Dat Eindhoven een ernstig tekort in het zorgbudget heeft is bij velen wel bekend. Maar dat de hierdoor genomen maatregelen Son en Breugel raakt wordt nu dus pijnlijk duidelijk. Afgelopen week werden - door 'Stichting Doorpakken Wonen' - bewoners en ouders van het beschermd wonen project aan de Heistraat en Molenstraat geïnformeerd over de gevolgen. Er is door Eindhoven een bezuiniging van dertig procent aangekondigd voor 2019. Daarnaast én heel wrang, bewoners van de Molenstraat hebben wel een indicatie gekregen van de gemeente Son en Breugel, maar door een zorgbudgetplafond wat Eindhoven nu instelt krijgt de zorgaanbieder RAC (Regionaal Autisme Centrum) vanaf het nieuwe jaar geen geld voor de nieuwe groep bewoners aan de Molenstraat.

Simpel uitgelegd komt het erop neer dat de zorgaanbieder RAC (Regionaal Autisme Centrum) in 2019 zorg moet leveren (zorgplicht) aan 19 bewoners in totaal, maar slechts geld krijgt voor 9 bewoners. En dat alles ook nog eens met dertig procent minder geld dan dit jaar.

Ten koste van het woonproject
En dat is zuur. Doorpakkers Maaike van Kempen en Hans Spooren zijn er nog beduusd van: "Dit kan toch niet waar zijn? Het hele dorp sprak zich duidelijk uit dat Son en Breugel behoefte had aan een woonvoorziening voor jongeren met een beperking. En dan heb je het net allemaal gerealiseerd en dan blijk je maar voor de helft van het project geld te krijgen waar dan ook nog eens een bezuiniging van 30% overheen komt. Dat gaan de jongeren voelen. Dat gaat ten koste van het woonproject. Wat waren we trots dat we een woonvoorziening hadden gerealiseerd waarbij we ook nog eens aandacht hadden om de bewoners niet alleen een appartement te bieden, maar hen ook juist te helpen met de participatie in de maatschappij." Minder budget zal minder begeleidingsuren betekenen.

Wat zijn de consequenties van minder begeleidingsuren voor de bewoners?
De 25-jarige Anne die net haar intrek heeft genomen in haar appartement aan de Molenstraat: "Ik heb best een hele pittige periode achter de rug en ben nu bezig om via het beschermd wonen project weer grip op mijn leven te krijgen en om voorzichtig aan weer te integreren in de maatschappij. Daar heb ik hulp bij nodig. Ik moet kunnen terugvallen op begeleiding die mij daar stap voor stap bij helpt. Deze onzekerheid over de ontstane situatie voelt als wéér een onweersbui boven mijn hoofd." Bewoners, ouders en Stichting Doorpakken Wonen zijn uiterst tevreden over de begeleiding via RAC. Anne: "Ik ben net een beetje gewend aan deze begeleiders en heb er veel steun aan. Als ik even in paniek raak kan ik een beroep doen op hen. Dat geeft me een veilig gevoel." En dat veilige gevoel heeft Anne nodig om weer stappen te kunnen en durven zetten." Anne's moeder: "We hebben het hier niet over jongeren die naar een studentenhuis vertrekken. Dit is zoveel heftiger. Je gaat niet voor je lol in een beschermd wonen project wonen. Aanwezigheid van begeleiding is geen luxe. Het is noodzaak om doelen te kunnen behalen."

Op mijn vraag of Anne en haar moeder nog een boodschap willen overbrengen in dit krantenartikel spreken zij uit wat ook voor 80 procent de mening was tijdens de informatiebijeenkomst: "Het kan niet zo zijn dat de gemeente Son en Breugel niets gaat doen. Het is makkelijk om te (ver)wijzen naar de verantwoordelijkheid van de gemeente Eindhoven over de bekostiging en bezuiniging van dit beschermd wonen project, maar Son en Breugel zou zich voor deze 19 kwetsbare jongeren hard moeten maken." Woonstichting 'thuis was tijdens de informatiebijeenkomst aanwezig om haar 19 nieuwe huurders een hart onder de riem te steken. Het RAC was met zowel begeleiders als een regiomanager aanwezig en de gemeente had als woordvoerder Franc Das gestuurd. Wethouder John Frenken schitterde door afwezigheid. Voor velen een verrassing, want vorige week was de bijeenkomst niet doorgegaan omdat wethouder Frenken (ook toen) niet aanwezig kon zijn. De gemeente Son en Breugel laat weten dat John Frenken door persoonlijke omstandigheden niet aanwezig kon zijn.

Verantwoordelijkheid
Paulus Oerlemans van Woonstichting 'thuis verwoordde helder en duidelijk dat 'thuis er alles aan doet om de jongeren gewoon aan de Heistraat en de Molenstraat een fijne woonplek te blijven geven. Het Regionaal Autisme Centrum is volop aan het puzzelen, samen met 'Stichting Doorpakken Wonen', hoe zo efficiënt mogelijk de begeleidingsuren ingezet kunnen worden om zo weinig mogelijk pijn te voelen van de bezuinigingen. De gemeente Son en Breugel heeft over deze problematiek tot nu toe nog maar weinig naar buiten gecommuniceerd.
Het had wethouder John Frenken gesierd als hij een kop koffie was gaan drinken bij de Doorpakkers om zijn betrokkenheid te tonen. Of om eens binnen te wandelen bij het appartementencomplex aan de Molenstraat of Heistraat om de zorgen van de bewoners en ouders te horen.
De verantwoordelijkheid van de bekostiging van het beschermd wonen project mag dan wel bij de gemeente Eindhoven liggen, betrokkenen willen zich gesteund voelen door eigen dorpse bestuurders.

Wat de gemeente achter de schermen allemaal doet is niet bekend. Ze communiceren niet tot nauwelijks met betrokkenen. Maar wat je niet communiceert, dat weet de ander niet. Stichting Doorpakken communiceert middels haar nieuwsbrief wel naar de bewoners en ouders en spreekt klare taal dat de ontstane situatie onredelijk en onacceptabel is.

Raadscommissie Burgerzaken heeft, als u dit artikel leest, zich gebogen over de ontstane problematiek. Bewoners, ouders en Stichting Doorpakken Wonen gaan er vanuit dat de raad van Son en Breugel haar inwoners van de Heistraat en Molenstraat niet in de kou laten staan. Zij zullen dan ook zeker gebruik maken van het inspreekrecht tijdens de Raadscommissie Burgerzaken. Helaas kon de verslaglegging van de Commissie Burgerzaken niet meer mee in dit artikel, daarover volgende week zeker meer.