Afbeelding

Tips en trucs om te leren schaatsen.

Algemeen

Son en Breugel - Schaatsen is een sport voor jong en oud, waar je al op jonge leeftijd mee kunt beginnen. Hoe jonger hoe beter, je bent dan namelijk minder bang om te vallen. Gezellig met familie en of vrienden, zelfs opa en oma kunnen mee. Sportief bezig zijn in de gezonde buitenlucht. Belangrijk is om je goed warm aan te kleden en om handschoenen te dragen. Deze zijn niet alleen prettig tegen de kou, maar beschermen je handen ook als je valt. Vandaar dat dit ook een van de regels is op onze ijsbaan.

Je schaatsen kan je beter een maat groter dragen dan je schoenmaat. Je draagt natuurlijk al dikke sokken en je voet mag niet te strak in de schaats zitten. Anders zou je eerder blaren oplopen en doen je voeten eerder pijn. Je moet echter wel goed in de schaats zitten, dus zorg dat de schaats goed om het onderbeen zit zodat je niet kan wiebelen in de schaats.
Ben voorzichtig bij het betreden van de ijsbaan. IJs is glad en hard als je valt.  Evenwicht is net als bij skeeleren heel belangrijk. Houd je in het begin vast aan de reling of gebruik een hulpmiddel om voorruit te glijden. Vroeger gebruikte men hiervoor een keukenstoel, tegenwoordig hebben ze hiervoor leuke attributen. Ben voorzichtig om iemand anders vast te houden, voordat je het weet lig je samen op de ijsbaan.
Om te glijden zet je met een voet af en schuif je op de andere voet een eindje verder. Daarna zet je af met die voet en schuif je verder op je andere voet. Probeer een beetje door de knieën te buigen en hel met het bovenlichaam een beetje naar voren. 
Als je denkt te gaan vallen probeer dan naar voren te vallen en je op te vangen met je handen. Bij achterovervallen kun je namelijk met je hoofd hard op het ijs vallen.
Je kunt stoppen door de punten van je schaatsen naar elkaar toe te brengen. Of op de manier zoals bij het skiën, namelijk door je voeten naast elkaar te zetten en schuin af te remmen.
In een bocht kan je gewoon doorschaatsen, dat is het veiligste voor de beginnende schaatser. Als het al wat beter gaat kun je proberen om met je rechterbeen af te zetten en in de bocht je rechtervoet langs binnen over je linkervoet te zetten. Op deze manier verlies je geen snelheid en kun je na de bocht gewoon weer verder schaatsen.
Wat houd je nu nog tegen. Wacht niet langer en geniet van een ontspannende bezigheid op onze mooie ijsbaan.