Afbeelding

Lezerspodium

Algemeen

Ketelmuziek* uit Nashville
Je kunt er gewoon het zwijgen toedoen en denken: och, het waait wel weer over. Je kunt ook witheet worden en overgaan tot verbale doodslag. Kan. Het lijkt mij evenwel verstandiger dat wij doordacht en beheerst met een paar argumenten komen, waar zij niet tegenop kunnen. Ja, ik heb het over die ketelmuziek* uit Nashville, u weet wel, die krankzinnige verklaring van conservatief-orthodoxe Gristenen, die ook in Nederland is geland en zelfs ondertekend. Hieronder mijn ingehouden repliek.

Ik ben fervent aanhanger van Darwin en zijn evolutietheorie. Is dat mijn identiteit? Nee! Het is mijn overtuiging. Ik vind Darwins leer namelijk veel aannemelijker en realistischer dan alle geloof in god(en) en aanverwanten. Op die aanverwanten kom ik zo nog even terug. Mijn overtuiging vormde zich door eerlijk en vrij over het leven na te denken en dientengevolge alle angst voor het leven én de dood uit te bannen.

Identiteit en overtuiging
Mijn identiteit is onder meer mijn geslacht en gender. Biologisch gezien ben ik een man en ik heb de mazzel me ook altijd zo te hebben gevoeld. Sekse en gender vallen bij mij toevallig samen. Bij andere mensen hoeft dat niet het geval te zijn. Hun gevoelens en verlangens komen niet overeen met hun seksuele bepaaldheid. Cultureel gezien hebben ze wel pech, want in grote delen van de wereld wordt hun identiteit niet getolereerd. Uit overtuiging! Zelfs in Nederland bestaan groepen, bijvoorbeeld fundamentalistische moslims, 'orthodoxe gristenen', maar ook obscure herders van/en lamlendige schapen binnen de katholieke kerk die uit overtuiging de identiteit van de ander ontkennen. Dit riekt niet naar discriminatie, dit ís discriminatie!

Identiteit is veel dieper geworteld dan overtuiging. De eerste is biologisch bepaald, een gegeven dus, de tweede heb je slechts uit culturele overlevering en/of afweging. Anders gezegd: die heb je je 'laten aanleunen'. Gristelijke identiteit bestaat dus niet. Gristenen zouden eens een keer moeten beseffen dat hun overtuiging slechts cultuur is en niets van doen heeft met identiteit.

Gristenvervolging
Bij Nashville/Tennessee denk ik in de eerste plaats aan mooie en vrólijke muziek, niet aan ketelmuziek*. De bijnaam van de stad is zelfs Music City. Sinds die roemruchte verklaring zich 'siert' met de naam van die stad, klinkt de muziek vanuit Nashville minder vrolijk. Kijk, dat er oerconservatieve Amerikanen zijn, dat weten we. Laat gaan, er zit een oceaan tussen. Maar dat er in óns land ook lieden rondlopen die zo'n verklaring ondertekenen, stemt tot afgrijzen. Zelfs een van onze volksvertegenwoordigers, Kees van der Staaij van de SGP, zette zijn handtekening. (Tussen haakjes: de SGP (1918) is de enige partij in Nederland die vóór de doodstraf pleit. Volgt u het nog? Ik wel, want ze zijn al honderd jaar bezig met de uitvoering ervan!) Die ketelmuziek* uit Nashville moest overigens voor dat achterlijke gespuis, vooral gristelijke dominees, wel eerst vertaald worden. Anders begrepen ze hem niet. Hoe cultureel kan het zijn!
Openbaar Ministerie, ik roep u op tot gristenvervolging!**

Jongens en meisjes (gendersamenvallend, gendernietsamenvallend en genderneutraal) in Son en Breugel, Brabant, Nederland of waar dan ook ter wereld: 'worstel je met je identiteit', bedenk dan: mijn identiteit staat vast, daar valt niet aan te tornen. Laat je dus nooit van de wijs brengen door godsdienstwaanzinnige leuteraars. Het is slechts hún overtuiging, door diepe angst voor het leven en de dood ingegeven, die jou probeert onderuit te halen. Jij bent veel meer 'identitair' dan zij.

*Ketelmuziek: verward geraas met potten, pannen en ketels, vergezeld van oproerig geschreeuw. Deze 'muziek' werd in het verleden nogal eens uitgevoerd voor de deur van mensen die overspel hadden gepleegd. Tegenwoordig, anno 2019, is de scope wat breder: mensen die lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender of interseksueel zijn.

**We kunnen in dit verband online een aantal petities ondertekenen.

Arend Okken