Tom Thalhammer
Tom Thalhammer Foto: Wil Feijen

SeniorenRaad krijgt nieuwe voorzitter

Algemeen

Son en Breugel - De huidige voorzitter van de SeniorenRaad, Tom Thalhammer, treedt op vrijdag 25 januari af. Vanaf deze datum neemt Dieter Steinbusch de voorzittershamer over. Een mooie aanleiding voor een gesprek met de scheidend voorzitter, met een terugblik op de vier jaar voorzitterschap.

Redacteur: Luc van de Wiel
Fotograaf: Wil Feijen


Nieuwe uitdaging
Tom staat een nieuwe uitdaging te wachten; hij is gekozen tot voorzitter van de Adviesraad Sociaal Domein. Zijn termijn als voorzitter van de SeniorenRaad liep af, het volgende voorzitterschap kwam bij toeval op zijn pad. Het is eigenlijk een natuurlijke overgang. Zo op de drempel van een nieuwe uitdaging, kijkt hij met tevredenheid terug op de vier jaar bij de SeniorenRaad, een organisatie van vrijwilligers die de zelfstandigheid, de maatschappelijke integratie en het welzijn van alle ouderen (55+) in de gemeente wil bevorderen.

Oprichting Seniorenpanel
"Het meest markante dat we in de afgelopen vier jaar bereikt hebben, is de oprichting van het seniorenpanel", vertelt Tom. Het panel bestaat uit mensen die zich opgegeven hebben om deel te nemen aan enquêtes over onderwerpen die belangrijk zijn voor senioren, zoals veiligheid, wonen (met name als het gaat om specifieke woonwensen ten aanzien van huisvesting) en informatievoorziening. Bij die laatste enquête gaat het over zaken die in Son en Breugel spelen, bijvoorbeeld hoe tevreden men is over de informatie die men krijgt van huisarts, CMD, politie of gemeente. Zo weet de SeniorenRaad wat de verbeterpunten zijn. Per jaar zijn er gemiddeld twee enquêtes; een samenvatting van de resultaten is terug te vinden in DeMooiSonenBreugelKrant. Een ander belangrijk punt is de vaste pagina die de SeniorenRaad in deze krant heeft. Op de vaste pagina en in de losse artikelen wordt aandacht besteed aan kwesties die voor senioren van belang zijn. Informatievoorziening over onderwerpen als veiligheid, wonen en mobiliteit en over de door de SeniorenRaad voor senioren georganiseerde activiteiten (zoals koffieochtenden) is hier een speerpunt.

Structuur gewijzigd
Waar Tom ook met plezier aan terugdenkt, is het tienjarig jubileum dat de SeniorenRaad in 2017 mocht vieren. Onder grote belangstelling van niet alleen senioren is het jubileum met luister gevierd. "We hadden, toen ik begon, een ingewikkelde bestuursstructuur", vertelt Tom. Naast de raad was er een apart bestuur, deze structuur werkte niet naar volle tevredenheid. Door een statutenwijziging is de structuur vereenvoudigd, nu treedt de SeniorenRaad ook op als bestuur. "De communicatielijnen zijn nu korter, daardoor kunnen we slagvaardiger optreden", vult Tom aan. In de SeniorenRaad zitten ongeveer 16 leden, waaronder één vertegenwoordiger van elk van de drie ouderenbonden. De raad heeft diverse werkgroepen, die verschillende onderwerpen behandelen of voorbereiden. In de werkgroepen zitten leden van de SeniorenRaad en andere in het betrokken onderwerp geïnteresseerde senioren. "Wat ik belangrijk vind om duidelijk te maken, is dat de SeniorenRaad het niet alleen doet", gaat Tom verder. Er is een goede samenwerking met onder andere de Adviesraad Sociaal Domein en het Chronisch zieken en Gehandicapten Platform. Het overleg met de gemeente is ook zeer belangrijk voor de SeniorenRaad, omdat veel zaken die voor senioren belangrijk zijn (zoals wonen, zorg en veiligheid) in belangrijke mate door de gemeente geregeld worden.

Doelstelling
De doelstelling van de SeniorenRaad in dit kader is om de belangen van de senioren goed voor het voetlicht te brengen. De uitkomsten van de enquêtes zijn hierin belangrijk, ze geven aan wat er leeft onder de senioren. Dat geeft de raad dan weer de mogelijkheid met overtuiging zijn standpunten naar voren te brengen, die zo onderbouwd kunnen worden. "We zien dat de gemeente beter luistert dan in het verleden", geeft Tom aan. "Aan de andere kant merken we op dat zaken bij de gemeente soms erg lang duren". Een voorbeeld is de zogenoemde blijverslening, die inhoudt dat huiseigenaren de mogelijkheid geboden wordt om tegen aantrekkelijke voorwaarden geld te lenen om hun woning aan te passen zodat ze zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Deze regeling is al twee jaar in behandeling, terwijl ze dringend nodig is.

Vertrouwen
"Het was een boeiende tijd, waarin ik Son en Breugel veel beter heb leren kennen, op een andere manier", zegt Tom. Ook in een kleine gemeente speelt veel, constateert hij. Het overleg in de SeniorenRaad heeft hij als heel constructief ervaren. De samenwerking met iedereen in en om de SeniorenRaad was zeer plezierig. "Ik heb er alle vertrouwen in dat onder de nieuwe voorzitter de zinvolle werkzaamheden van de raad op goede wijze voortgezet zullen worden." Voorlichting, informatievoorziening en ontmoetingspunten, dat zijn de speerpunten die ook onder de nieuwe voorzitter nagestreefd zullen worden. Regelmatig worden in de toekomst themamiddagen georganiseerd, zo'n twee keer per jaar. Ook de koffieochtenden met hun lezingen eenmaal per maand blijven een vast onderdeel van het schema van de raad. "Ik ben blij dat zoveel vrijwilligers zich inzetten om de koffieochtenden te organiseren", vindt Tom. Voor de senioren in dit mooie dorp verandert er dus niet zoveel, al heeft de SeniorenRaad vanaf 25 januari een nieuwe voorzitter. De afscheidnemende voorzitter kijkt met tevredenheid terug en ook vooruit naar zijn nieuwe uitdaging. DeMooiSonenBreugelKrant wenst hem én de SeniorenRaad veel succes!

Ter afsluiting: de uitslagen van de enquêtes, het voorlichtingsmateriaal, aankondigingen van toekomstige bijeenkomsten en verslagen van activiteiten die al hebben plaatsgevonden kunt u terugvinden op www.sonenbreugel-senioren.nl, de website van de Seniorenraad (mét foto's).

Afbeelding