Wethouder Boersma plaatst monumentenschild op de gevel van Wolfswinkel 1
Wethouder Boersma plaatst monumentenschild op de gevel van Wolfswinkel 1 Foto: Wil Feijen
Foto's

Boerderij Wolfswinkel 1 het 18e monument in Son en Breugel

Algemeen

Son en Breugel - Wethouder Jan Boersma en de Monumentencommissie Son en Breugel hebben woensdag 15 mei het monumentenschildje 'gemeentelijk monument' aangebracht op de monumentale boerderij Wolfswinkel 1.

Redacteur: Adrie Neervoort
Foto's: Wil Feijen

Dit adres is misschien beter bekent als het adres van de boomkwekerij van Henk van Kempen. De Boerderij is 71 jaar geleden gekocht door de vader van Henk van Kempen. De vader van Henk heeft de boerderij jarenlang voor zijn landbouw en veebedrijf gebruikt. Vader van Kempen was als eigenaar ook al eens benaderd om de boerderij te laten benomen tot monument. Daar zag hij op dat moment niet de toegevoegde waarde van, en zo bedankte hij voor de eer. Nu jaren later werkt zijn zoon graag mee aan het verkrijgen van de monumenten status, want ook hij beseft, als huidige bewoner dat het hier om een heel bijzonder boerderij gaat.

Ook naar het oordeel van de monumentencommissie is de boerderij van bijzondere waarde en heeft daarom het college van Burgemeester en Wethouders geadviseerd het pand -in overleg met de eigenaar/bewoner- aan te wijzen als gemeentelijk monument. In een redengevende omschrijving (RO) heeft de monumentencommissie onder andere gekeken naar de cultuurhistorische waarde, de architectuur, de stedenbouwkundige waarde en de gaafheid van monumentale elementen.
"We zijn blij dat we weer een karakteristiek pand aan onze monumentenlijst kunnen toevoegen. Daarmee stellen we een stukje van ons gezamenlijke DNA van het dorp voor toekomstige generaties veilig", aldus wethouder Boersma.    

Cultuurhistorische waarde
De boerderij heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van de agrarische en sociaaleconomische ontwikkeling van het buitengebied van Son en van de omgeving van de buurtschap Wolfswinkel in het bijzonder. Het hallenhuis is een oud boerderijtype, dat lange tijd gebruikelijk was, maar in deze streek al vroeg is verdrongen door de langgevelboerderij, waardoor dit type hier relatief zeldzamer is geworden.

Architectuur en stedenbouwkundige waarde
De hoge ouderdom van deze boerderij en het herkenbaar aanwezig zijn van alle stadia van de ontwikkeling van het woonstalhuis tot langgevelboerderij geven het pand een hoge architectuur- en bouwhistorische waarde: de gebintconstructie, sporenkap, het spant met de gepende haanhouten, de hoofdvorm van het rieten dak met wolfeinden en pannenvoet, de indeling van de gevels en de plattegrond dragen er aan bij.
Door de ligging op een beeldbepalende plek langs de drukke Planetenlaan heeft het pand ook stedenbouwkundige waarde voor de structuur van de buurtschap Wolfswinkel. De boerderij maakt deel uit van de historische bebouwing rond de buurtschap Wolfswinkel. Inmiddels is rondom dit oude buurtschap deze boerderij hoogstwaarschijnlijk het oudste, goed bewaard gebleven, exemplaar in het archeologisch en cultuurhistorisch waardevolle gebied het Dommeldal.

Gaafheid en herkenbaarheid
Hoewel de diverse jongere moderniseringen de gaafheid van de gevels deels hebben aangetast, is het gebouw een goed voorbeeld van een meerledig hallenhuis.
 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
!
Afbeelding
Algemeen 17 aug, 14:09 Vrouwen vereniging Scala Bezocht Joods Historisch museum
Afbeelding
Politiek 17 aug, 11:57 Gemeente Son en Breugel scoort laag met afhandeling mailcontact
Afbeelding
Algemeen 16 aug, 22:04 Alzheimer Café B.O.S. over Voeding en dementie
Afbeelding
Algemeen 16 aug, 09:06 Lazy Sonnie Afternoon start na zomerstop met Guy Verlinde en Olivier Vander Bauwede
Afbeelding
Politie 15 aug, 22:18 Personenauto loopt flinke schade op door autobrand op industrieterrein Ekkersrijt
Afbeelding
Algemeen 15 aug, 18:15 Harmonie St. Caecilia verkoopt goede tweedehands fietsen