Genieten van het Smart- en levenliederen Festival (archieffoto 2018)
Genieten van het Smart- en levenliederen Festival (archieffoto 2018) Foto: Ingezonden

16e Smart- en Levensliederen Festival 'Laat Son in je Hart'

Algemeen

Son en Breugel - Voor de 16e keer wordt op zondag 26 mei het Smart- en Levensliederen Festival gehouden in de tuinen van la Sonnerie aan de Nieuwstraat 45 in Son en Breugel. Het is elk jaar een druk bezocht en gezellig festival waar veel bezoekers op af komen. Dit festival is ontstaan uit de themamiddagen 'Rondje Muziek' die op de zondagmiddagen in de kapelzaal van La Sonnerie georganiseerd werden. De organisatie is zoals altijd in handen van Hans Hendriks en Addy v.d. Hurk.

De belangstelling voor het smartlap- en levenslied was destijds zo groot dat Hans Hendriks het idee opperde om dit groter aan te pakken en het buiten in de tuinen te organiseren. De organisatie heeft ervoor gezorgd dat er ook dit jaar weer geweldige zanggroepen deelnemen aan dit festival, waarbij het plaatselijk koor Rawazzi er zelfs voor de 15e keer bij aanwezig is. De deelnemende koren komen uit het hele land, dit jaar zelf uit Oude Wetering en Enkhuizen.

De zanggroepen treden ieder twee keer 30 minuten op, op podia in de binnentuin en de voortuin van La Sonnerie. Sinds vorig jaar worden tevens drie van hun zelfgekozen beste nummers door een vakkundige jury beoordeeld in De Kapelzaal. Originaliteit, spontaniteit en zangtechniek zullen hier de basis moeten zijn voor drie te winnen prijzen. Een onafhankelijke jury, bestaande uit leden van de deelnemende groepen zelf, bepaalt wie de uiteindelijke winnaar is op deze dag, waarbij de winnaar zich op het hoofdpodium in de voortuin nogmaals mag presenteren met hun winnende nummers.

De deelnemende koren
SLK de Kruikenzangers (Tilburg), Vrienden SLK Dongen, SLK RAWAZZI (Son en Breugel), Zangkoorts (Breda), SLK.Tranen met tuiten (Hoogvliet), SLK de Belle Donna's (Den Bosch), De Waredo's (Dodewaard), SLK. 't Ploegje(Doornenburg), 't Heydse vismaatjeskoor (Ter Heyde), SLK Efkes schruwwe, (Aalst-Waalre), Gelegenheidskoor de Noordzangers (Ridderkerk) en Koor Nieuw Zuid, Rotterdam

Het Festival begint om 11.00 uur en eindigt na de prijsuitreiking om ongeveer 18.30 uur. De entree is gratis en het belooft weer een mooie gezellige dag te worden. Uiteraard zorgt La Sonnerie voor de inwendige mens met een drankje en een hapje. De organisatie hoopt op een grote opkomst en gehoopt wordt dat de weergoden hun dit jaar niet in de steek laten zoals vorig jaar. Misschien dat een kaarsje opsteken helpt. Graag tot ziens op dit mooie en gezellige Festival op 26 mei in de tuinen van La Sonnerie.