Afbeelding
Foto: Ingezonden

Wat kun je voor je hond doen tijdens vuurwerk

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Het einde van het jaar nadert en traditiegetrouw wordt Oud en Nieuw gevierd met veel vuurwerk. Leuk voor veel mensen, maar de trouwe viervoeters denken daar anders over. Volgens dierenarts Rob Peeters van dierenartspraktijk 't Harde Ven in Son en Breugel kunnen baasjes wel iets voor hun huisdieren doen. Trainen op harde geluiden en toedienen van rustgevende medicijnen zouden een uitkomst kunnen bieden.

Redacteur: Peter Marijnissen

Dierenarts Rob: "Twee weken voordat het afsteken van het vuurwerk begint, is het te kort dag om de hond nog te trainen op harde geluiden. Deze training vergt minstens een paar maanden en voor de gewenning aan natuurlijke rustmedicijnen is zeker een maand nodig. Reguliere rustgevende medicijnen kunnen op korte termijn wel effect hebben. Baasjes kunnen eventueel hun huisdier een 'Thundershirt-jasje' aandoen, wat een zachte druk op de romp geeft en zodoende zorgt voor een kalmerend effect. Al deze snelle oplossingen kunnen voor iedere hond anders uitpakken. Bij de ene werkt het wel, bij de andere niet. Alleen een behandeling op maat kan helpen. Tevens zijn conditie en gezondheid van de hond belangrijk voor wat betreft de rustgevende medicijnen. Ieder jaar komen er net voor Oud en Nieuw nog mensen bij mij die hulp willen voor hun hond als het afsteken al is begonnen, maar dan is het te laat."

Behalve bovenstaande tips heeft Gedragskliniek voor Dieren van de faculteit Dierengeneeskunde Utrecht ook nog een aantal tips voor de baasjes.

Tip 1: Verwennen
Maak de hond lekker moe door het maken van een extra lange wandeling. Zoek hiervoor wel een rustige locatie uit. Loop je normaal gesproken een kwartier met de hond, maak er dan nu een wandeling van een uur van. Geef de viervoeter na alle beweging extra lekker eten. Door de lichamelijke en mentale afleiding zijn geluiden niet meer zo belangrijk. Geef je hond meer aandacht; begin hier in de middag al mee. Een kauwstaaf of KONG-voerspelletje kan al afleiding geven. Als je dit elk jaar doet, dan gaat de hond deze tijd van het jaar koppelen aan de extra aandacht en verwennerij, en kan het zelfs een positieve ervaring worden.

Tip 2: Rustig plekje
Zet de radio of de televisie aan, het liefst geen programma's met harde geluiden. Sluit de gordijnen op tijd, zodat de hond het vuurwerk niet kan zien. Laat jouw huisdier zelf een rustig plekje uitzoeken en maak dit extra comfortabel.

Tip 3: Belonen
Straf of beloon de hond niet als hij angstig is; dit versterkt alleen maar het gedrag. Ga de hond niet uitgebreid aaien en kalmerend toespreken als deze zit te trillen van angst. Als de hond ontspannen is en geen angstgedrag vertoont, geef dan wat extra aandacht of voer.

Tip 4: Rustig blijven
Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven en blijf gewoon doen waar je mee bezig bent, ook al knalt het buiten.

Tip 5: Pension
Wilt u er zeker van zijn dat de hond zonder stress het nieuwe jaar begint, dan is een pension of verblijf in een vuurwerkvrije omgeving een aanrader.

Voor meer tips en informatie kun je www.licg.nl raadplegen. Voor een medische behandeling op maat en overige vragen op medisch gebied, kun je telefonisch contact opnemen met de praktijk van Rob Peeters via 0499-472805.