Afbeelding
Foto: Erfgoedvereniging Dye van Best

Monument voor neergestorte Lancaster-bommenwerpers

Algemeen

Son en Breugel - Zaterdag 8 februari zal er een monument worden onthuld dat de crash van twee Engelse Lancaster bommenwerpers, die  in de nacht van 7 op 8 februari 1945 in de lucht boven Oost-Brabant op elkaar botsten herdenkt. 

Bij deze crash verloren 15 van de 16 bemanningsleden hun leven, een bemanningslid overleefde dit ongeluk bij toeval. Het monument is geïnitieerd op verzoek van de Zuid-Afrikaanse ambassade, die daarmee een van de drie Zuid-Afrikaanse piloten wil eren die in de Tweede Wereldoorlog boven Nederland omgekomen zijn. Het monument komt te staan op het terrein van Museum Bevrijdende Vleugels voor 't Boshuys.

Even na half een 's nachts botsten twee Britse Lancaster bommenwerpers op elkaar. De Lancasters maakten deel uit van een luchtvloot van 177 Lancasters en 10 Mosquitos van No 5 Group Bomber Command. Ze waren op de terugweg van een bombardementsmissie, met als doel het Dortmund-Ems kanaal bij Ladbergen, een belangrijke verbindingsroute tussen het Ruhrgebied en de Noordzee. De drooglegging van het kanaal zou de transportroute voor de Duitse oorlogsindustrie lam leggen. Tijdens slechte weersomstandigheden, weinig zicht en zwaar afweergeschut raakten ze elkaar op grote hoogte. Zij stortten neer in de Sonse Heide op de grens van Best en Son. De ND961 met de Zuid-Afrikaanse piloot F/Lt C.W. McGregor crashte in de omgeving van de Zandstraat te Son en de PB181 met de Engelse piloot F/Lt A.P. Weber nabij het Lisseven in Best. Piloot Weber overleefde de crash als bij toeval. Hij werd bij de botsing uit de cockpit geslingerd en kon zich redden met zijn parachute.

Museum Bevrijdende Vleugels
Het monument komt tot stand via een speciale werkgroep in nauwe samenwerking met Museum Bevrijdende Vleugels en dankzij een aantal sponsoren. De heer M. van Pelt bood een uitstekende zichtplek aan waarop Museum Bevrijdende Vleugels in samenwerking met Erfgoedvereniging Dye van Best het monument bij de ingang van het museum mochten plaatsen. Op 8 februari zal het monument op gepaste wijze worden onthuld. Meer informatie over de onthulling en het tijdstipt leest u later in deze krant op woensdag 5 februari
 

!
Afbeelding
Politiek 17 aug, 11:57 Gemeente Son en Breugel scoort laag met afhandeling mailcontact
Afbeelding
Algemeen 16 aug, 22:04 Alzheimer Café B.O.S. over Voeding en dementie
Afbeelding
Algemeen 16 aug, 09:06 Lazy Sonnie Afternoon start na zomerstop met Guy Verlinde en Olivier Vander Bauwede
Afbeelding
Politie 15 aug, 22:18 Personenauto loopt flinke schade op door autobrand op industrieterrein Ekkersrijt
Afbeelding
Algemeen 15 aug, 18:15 Harmonie St. Caecilia verkoopt goede tweedehands fietsen
Afbeelding
Algemeen 15 aug, 13:07 Jaarmarkt Son en Breugel de moeite waard.