Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Provincie waarschuwt gemeente Son en Breugel opnieuw

Politiek

Son en Breugel - Gemeente Son en Breugel heeft volgens de provincie Noord-Brabant een groter tekort dan de 1 miljoen die de gemeente in de begroting zet. De ingediende begroting is voor de provincie aanleiding om te dreigen met een wijziging van toezicht door dezelfde provincie. Een gevolg daarvan kan zijn dat de gemeente minder zelfstandig zal kunnen handelen, dit omdat de provincie op een aantal posities eindverantwoordelijk wordt.

Redacteur: Adrie Neervoort

Dit blijkt uit een brief die de provincie Noord-Brabant heeft gestuurd aan het college en haar raadsleden. Daarin laat zij weten dat zij de ingediende begroting structureel niet sluitend vinden. Dit is een andere conclusie dan het college zelf heeft over haar begroting.

In de ingediende begroting 2020 van de gemeente Son en Breugel staat dat er 50.000 euro zal worden bezuinigd op het sociaal domein. Deze bezuiniging loopt in de jaren daarna verder op tot 300.000 euro vanaf het jaar 2023. Echter ontbreekt hierbij volgens de provincie de concrete onderbouwing en is het daarom geen reële structurele bezuiniging en komt dit bedrag weer als negatief saldo terug op de begroting.

Ook een uitgavenpost van 12.600 euro voor weginspecties die om de twee jaar moeten worden uitgevoerd en bij incidentele uitgaven staat, kan echt niet volgens de provincie. Het is gewoon een structurele post, want het komt om de twee jaar terug en mag dus niet als incidenteel worden geoormerkt.

De provincie wil voor het jaar 2020 alsnog een onderbouwing van de ramingen in de begroting voor dat jaar. 'Als de dekkingsmaatregelen onvoldoende
onderbouwd zijn of indien zij een jaar vooruit worden geschoven, kunnen wij vraagtekens plaatsen bij de realiteit van de ramingen in het meerjarenperspectief. Dit kan gevolgen hebben voor de vorm van toezicht voor het begrotingsjaar 2021', is in de brief te lezen.

Eerder hadden de oppositie partijen, met name Dorpsbelang en de VVD, al grote twijfels over de onderbouwing van de genoemde bezuinigingen in de begroting. De coalitie partijen (de meerderheid) vonden de onderbouwing echter voldoende en gaven een akkoord voor de begroting.

Het is de tweede waarschuwing dit jaar die de gemeente Son en Breugel van de provincie krijgt. Eerder was er al een waarschuwing over het beleidsplan van vergunningverlening, toezicht en handhaving.