Lijn 9 is vervangen door lijn 21 en lijn 22 (archieffoto)
Lijn 9 is vervangen door lijn 21 en lijn 22 (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Met openbaar vervoer van Breugel naar Eindhoven is 'mijl op zeven'

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Tegenwoordig is het een behoorlijke klus om van Breugel met het openbaar vervoer naar Eindhoven te reizen. Sterker nog, het is soms onmogelijk om als student op tijd op school aanwezig te zijn. Sinds Hermes de nieuwe dienstregeling in december heeft ingevoerd en lijn 9 vervangen heeft door lijn 21 en 22, moeten inwoners uit Son en Breugel op Ekkersrijt overstappen als zij richting het centraal station Eindhoven willen reizen.

Redacteur: Emmy Grit

Net als veel dorpsgenoten ondervindt Diana Karwal uit Breugel bijna dagelijks problemen met de nieuwe dienstregeling. "Voorheen reed lijn 9, een gewone grote stadsbus, door Son en Breugel en reisde je met een directe lijn langs het Catharinaziekenhuis vervolgens naar het centraal station in Eindhoven. Een aantal jaar geleden kon je tussen 06.00 en 00.30 uur opstappen. Dit had 's morgens voor de schoolgaande jeugd en studenten voordelen, maar zeker ook 's avonds", aldus Diana. De laatste jaren zijn de begintijden en eindtijden gewijzigd. De eerste bus, lijn 9, vertrok om 07.00 uur.

Niet op tijd
Vanuit Son is het probleem niet zo groot om rechtstreeks naar Eindhoven te reizen. Diana: "Zowel lijn 156 als 157 rijden twee keer per half uur tussen 06.15 en 00.30 uur via de Kanaalstraat en Nieuwstraat door Son. Als je vanuit Breugel op tijd in Eindhoven moet zijn, dan moet je eerst naar Son gaan, om vervolgens lijn 156 of 157 te pakken."

Omweg
Lijn 21 rijdt eenmaal per uur via Breugel en lijn 22 rijdt eenmaal per uur naar De Gentiaan. Deze twee lijnen worden gereden met kleinere bussen waar acht tot vijftien personen in kunnen plaatsnemen. Van maandag tot vrijdag kun je vanaf 07.00 uur opstappen en is rond 21.00 uur de laatste mogelijkheid om richting Eindhoven te gaan. Op zaterdag beginnen de diensten om 09.00 uur en eindigen om 18.00 uur en zondag is het zelfs nog twee uur korter: tussen 10.00 en 17.00 uur. Diana: "Wil je vanuit Son en Breugel naar het Catharinaziekenhuis of naar het centraal station Eindhoven, dan moet je op Ekkersrijt overstappen of zelfs al eerder in Son. Voor veel oudere mensen en mindervalide mensen is dit bijna niet te doen. En als lijn 21 en 22 toevallig voor de brug in Son moeten wachten, mis je vaak ook nog de verbinding op Ekkersrijt."

Analyse
Fred Tilburgs, woordvoerder Hermes, vertelt: "Jaarlijks geeft de Provincie, de opdrachtgever, ons de opdracht om alle buslijnen te inventariseren of deze nog rendabel zijn. Uit deze analyse is gebleken dat buslijn 9 niet meer aan de gestelde eisen voldeed. De oplossing was om kleinere bussen in te zetten en twee nieuwe lijnen in het leven te roepen. De nieuwe dienstregeling is als voorstel naar de Provincie gestuurd, waarna een akkoord is gegeven. De gemeente Son en Breugel wordt op de hoogte gebracht van deze wijziging en zij hebben de mogelijkheid om hierop te reageren."

Reactie gemeente
"Uiteraard hebben wij gereageerd op de voorgenomen wijzigingen", laat wethouder Boersma weten. In het overleg is er tevens over gesproken om de frequentie van HOV-lijn 406 te verhogen. De wethouder: "Het resultaat is dat de bussen nu vaker per uur rijden. We hebben ook voorgesteld dat die bussen eerder beginnen met rijden en later eindigen. Hierdoor kan ook het personeel dat werkzaam is op Ekkersrijt gebruikmaken van die buslijn. De begin- en eindtijden worden hoogstwaarschijnlijk in het voorjaar aangepast."

Aanleggen nieuwe halte
Verder heeft het gesprek onder andere geresulteerd in het aanleggen van de nieuwe bushalte bij IKEA op Ekkersrijt. De bussen van de HOV-lijn 406 en buslijn 21 en 22 stoppen op deze halte, waar de reizigers kunnen overstappen. De wethouder: "Lijn 21 en 22 sluiten goed aan op lijn 406 op Ekkersrijt. De reistijden zijn hetzelfde gebleven, inclusief de overstap."

Afwijkende vertrektijden
Diana: "Door deze wijziging kan ik nu niet op tijd in Eindhoven zijn, waardoor ik te laat op school kom. Behalve als ik dus op eigen gelegenheid naar een bushalte in Son ga en lijn 154, 156 of 157 neem. Dat is 'mijl op zeven'." De gemeente laat in een reactie weten dat de begin- en eindhalte in de Sterrenbeeldenlaan in Breugel maximaal een half uur verschilt met 2019. Diana "Dat half uur maakt voor mij en vele medestudenten en reisgenoten juist een groot verschil."

Afbeelding
Algemeen 7 uur geleden Parfumerie Pour Vous nieuw in Son en Breugel
Afbeelding
Algemeen 13 uur geleden Zorgmakelaar voor vragen over en bij mantelzorg
Afbeelding
Algemeen 17 uur geleden Monument voor het ‘onbekende kind’ onthuld bij De Ruimte
Afbeelding
Algemeen 28 jun, 19:04 Vijf topbands op vijfde editie Lazy Sonnie Afternoon Festival
Afbeelding
Foto’s Algemeen 28 jun, 17:20 Ondernemers Eric, Bart en Henk trots op hun titel
Afbeelding
Algemeen 28 jun, 15:43 Optreden MG Band en De Gerwense Dorpsmuzikanten in kiosk