Afbeelding
Foto: DeMooiSonenBreugelKrant

Basisscholen opnieuw gesloten

Algemeen School

Son en Breugel - Opnieuw gaan leraren van het basis- en speciaal onderwijs in Nederland staken. Net als bij de voorgaande stakingen in 2019 leggen de leraren het werk weer neer om structureel meer geld voor het onderwijs te vragen om het lerarentekort op te lossen. Door dit tekort neemt de werkdruk voor onderwijspersoneel toe. Bij ziekte is er geen vervanger beschikbaar. De basisscholen moeten alles uit de kast halen om de kinderen onderwijs te bieden en ze niet naar huis te hoeven sturen.

Redacteur: Emmy Grit

In 2019 staakten de basisscholen iedere keer één dag, dit keer betreft de landelijke staking twee dagen. Op donderdag 30 en vrijdag 31 januari zijn de scholen dicht. De acht basisscholen in Son en Breugel sluiten zich aan bij deze staking en zijn twee dagen dicht, behalve De Bloktempel; deze school doet alleen vrijdag mee met de staking. Voor de ouders rest niets anders dan een oplossing te vinden voor de opvang van hun schoolgaande kinderen.

Alle leerlingen en ouders zijn inmiddels door de schoolbesturen op de hoogte gebracht van de komende staking. De leerlingen hebben één of twee dagen vrij, afhankelijk van de school, en ouders moeten opvang regelen. Voor de een is dit eenvoudiger dan voor de ander. De leraren van de scholen kunnen op donderdag zelf bepalen wat zij gaan doen. Op vrijdag sluiten de meeste leraren zich aan bij georganiseerde bijeenkomsten.

De Bloktempel
Directeur Kelly Hulshof van basisschool De Bloktempel laat weten dat de school alleen vrijdag dicht is voor de leerlingen. De school doet met de staking mee omdat men steeds meer hinder ervaart van het feit dat er leraren te kort zijn. Kelly: "Het wordt steeds moeilijker om de juiste vervanging te vinden, bijvoorbeeld bij ziekte. De adjunct-directeur heeft er bijna een dagtaak aan om creatieve oplossingen te zoeken, zodat we kinderen niet naar huis hoeven te sturen. Dit is nu nog niet voorgekomen, maar we vrezen voor de dag dat dit gaat komen. De bijkomende werkzaamheden om alles goed te regelen voor de leerlingen geeft een extra druk op de toch al grote werkdruk van de overige leraren. Oplossingen worden tot nu toe gevonden door afstudeerstagiaires voor de klas te zetten", aldus de directeur.

Op De Bloktempel zijn er weken geweest dat de leerlingen iedere dag een andere leerkracht voor de klas hadden. Kelly: "Dit is niet goed voor het onderwijs en niet goed voor de leerlingen. De kwaliteit van het onderwijs staat onder druk. De leerlingen zijn de toekomst, zij hebben recht op goedgekwalificeerd onderwijs. Dit kan nu niet geboden worden. We willen ze ook laten zien dat het een mooi vak is."

Door de vele extra werkzaamheden, onder andere het opvangen van zieke collega's, komen de leraren niet meer toe aan datgene wat ze het liefst doen: onderwijs geven. De leraren van De Bloktempel sluiten zich vrijdag aan bij de Stichting Katholiek en Protestants-Christelijk Onderwijs Eindhoven (SKPO), en gaan naar een bijeenkomst in het Parktheater.

Emeliusschool
John van Dijen laat in een reactie weten dat deze school twee dagen dicht is voor alle leerlingen. John: "In totaal gaat 95% van onze personeelsleden, onder wie leerkrachten en onderwijsondersteunend personeel, naar bijeenkomsten." Het personeel van de Emiliusschool sluit zich aan bij een regionale bijeenkomst bij de Algemene Onderwijs Bond in Den Bosch en een aantal personeelsleden sluit zich aan bij de SKPO in het Parktheater.

De Emiliusschool doet met de staking mee omdat er structureel meer geld nodig is om de werkdruk te verlagen en het tekort aan leerkrachten op te heffen. Verder vinden de leraren dat er een gelijke beloning moet komen voor leerkrachten van het basisonderwijs en van het voortgezet onderwijs. "Vaak is er een staking wegens een geschil tussen een werkgever en werknemer. In dit geval is dat niet het geval. Werkgevers en werknemers richten zich samen tot de minister van Onderwijs Arie Slob om opnieuw aandacht te vragen voor dit grote probleem", benadrukt John.

Stoklandschool
De conciërge van De Stoklandschool laat weten dat alle leerlingen op donderdag en vrijdag vrij zijn. Niet alle leraren gaan staken: 2 à 3 collega's zijn op school om te werken. De conciërge: "Leraren die staken, sluiten zich aan bij collega's die bijeenkomen in het Parktheater."

Sonnewijzer
Directeur Gerry Bosch vertelt: "Onze school is ook twee dagen dicht. De leerlingen zijn vrij. Korein vangt kinderen op indien mogelijk." Op donderdag bepalen de leerkrachten zelf wat ze gaan doen; sommigen blijven thuis, anderen komen naar school. "Op vrijdag sluiten we aan bij onze collega's bij de SKPO in het Parktheater. Samen met andere leraren willen we de mogelijkheden bespreken wat er in de toekomst gedaan kan worden aan het lerarentekort en hoe het beroep aantrekkelijker gemaakt kan worden."

Harlekijn
"Wij maken ons ernstig zorgen over het lerarentekort en daardoor over de kwaliteit van het onderwijs", begint Lidwien Storimans het telefoongesprek. "Op donderdag en vrijdag staken bijna alle leraren op onze school. Een enkele leraar heeft aangegeven niet te staken."

Lidwien: "Iedere dag zetten de leerkrachten zich in om het best mogelijke onderwijs te verzorgen voor de leerlingen op onze school. Ook op onze school komt het tegenwoordig voor dat er bij afwezigheid van de vaste leerkracht geen vervanger beschikbaar is. Uiteraard gaan de kwaliteit en continuïteit van het onderwijs de leraren aan het hart en wij willen er alles aan doen om deze te behouden." Op vrijdag 31 januari neemt een groot deel van het team deel aan de bijeenkomst in het Parktheater. Op deze dag gaan de leraren van de SKPO-scholen met elkaar in gesprek over hoe het onderwijs, rekening houdend met het lerarentekort, zo goed mogelijk georganiseerd kan blijven, zowel voor de korte als voor de langere termijn.

De Krommen Hoek
De leerlingen van De Krommen Hoek zijn twee dagen vrij. Directeur Sandra Buys laat weten dat de school op donderdag 30 januari van 15.00 tot17.00 uur een 'open spreekuur' houdt waar ouders terecht kunnen met hun vragen. Sandra: "Wij willen in dit spreekuur ouders uitleggen wat de consequenties zijn van het lerarentekort. Verder willen we uitleggen dat we ons grote zorgen maken dat we de kwaliteit die we willen geven helaas niet kunnen waarborgen, met name door gebrek aan invallers bij ziekte." In dit open spreekuur kunnen ouders ook terecht met vragen die hen bezighouden over onder andere het lerarentekort.

Op een enkele leraar na, doen alle collega's mee met de staking. De leraren kunnen deze twee dagen zelf invullen; ze leggen het werk neer, blijven thuis, of ze gaan proberen de achterstanden weg te werken die de afgelopen tijd zijn ontstaan.

De Krommen Hoek is aangesloten bij PlatOO, net als basisscholen De Regenboog en De Ruimte in Son en Breugel. Sandra: "Vrijdag nemen we deel aan de manifestatie in Helmond die door stichting PlatOO is georganiseerd."

De Ruimte
Directeur Michiel van Dijck laat weten dat basisschool De Ruimte twee dagen staakt en dat de leerlingen vrij hebben deze dagen. Michiel: "We sluiten ons aan bij de bijeenkomst in Nuenen. Dit is vanuit de ouders geregeld. Hier zijn we erg blij mee. Zij laten ons hiermee zien dat de ouders van onze leerlingen achter de acties staan. Het voelt als een 'hart onder de riem'." De leraren van De Ruimte staken niet voor meer salaris of omdat de werkdruk te hoog is. Michiel: "We hebben een prachtig beroep, maar de omstandigheden maken het zwaar. Het tekort aan leraren is voelbaar."

Op dit moment moeten de leraren alle zeilen bijzetten om de kinderen goed onderwijs te geven. Michiel: "Ik sta op dit moment zelf tweeëneenhalve dag voor de klas. Hierdoor blijft mijn eigen werk liggen. Het tekort moet structureel opgelost worden." Op dit moment is er behoefte aan onderwijsassistenten op de basisscholen. Voortgezet en speciaal onderwijs kunnen volgens Michiel wel een beroep doen op deze onderwijsassistenten. De basisscholen nog steeds niet.

"Wij willen onze leerlingen passend onderwijs geven en hen uitdagen om het beste uit zichzelf te halen. De Ruimte staat voor de zorg van het individuele kind. Wij kunnen dat op dit moment niet garanderen omdat er niet voldoende leraren zijn. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs", aldus Michiel. De leraren willen continuïteit en kwaliteit gewaarborgd zien. Michiel: "Dit staat al meerdere jaren onder zware druk. De afgelopen jaren is ook veel regelingen 'de nek omgedraaid', zoals de tegemoetkoming van de ziektekosten. Er moet echt iets veranderen en daarom leggen wij ons werk neer tijdens deze twee dagen."

De Regenboog
Het team van basisschool De Regenboog gaat zowel donderdag als vrijdag staken. De kinderen zijn beide dagen vrij, terwijl de leraren donderdag wel op school aanwezig zijn. 's Morgens houden zij een studieochtend en 's middags houden zij een teambuilding waar het investeren in zichzelf en in het onderwijs voorop staat. Vrijdag sluiten de leraren zich aan bij de gezamenlijke demonstratie van PlatOO in Helmond.