Valentijnsdag
Valentijnsdag Foto: Ingezonden

Waar komt Valentijnsdag vandaan?

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - De oorsprong van Valentijnsdag ligt volgens de meeste bronnen in de 3e eeuw na Christus. In die tijd leefde in Rome een priester genaamd Valentinus. Hij stond bekend om zijn goede daden voor de zieken, ouderen en armen.

Geschreven door: Désirée Brugmans

Hij genas de blinde pleegdochter van Asterius, de stadhouder van Rome. Die was hem zo dankbaar hiervoor dat hij zich bekeerde tot het Christendom en daarbij ook alle Christelijke gevangenen vrijliet. Keizer Claudius II was hiervan niet zo gecharmeerd en dit was de reden om Valentinus op 14 februari 269 te laten onthoofden. Maar er zijn ook bronnen die zeggen dat dit gebeurde omdat Valentinus in het geheim jonge stellen liet trouwen. Dit was streng verboden door de keizer omdat hij jonge mannen nodig had als soldaat. Ze mochten niet afgeleid worden aan het front en zeker niet met gedachten aan thuis.

Briefje
Voor Valentinus ter dood werd gebracht, zag hij nog kans de dochter van de gevangenisbewaarder een briefje toe te stoppen. Van je Valentijn, stond erop. Later werd hij heilig verklaard door de kerk en 14 februari werd officieel een feestdag. Het was in die tijd nog niet gewoon om openlijk je liefde voor een ander te tonen, maar op Valentijnsdag werd hier dan een uitzondering op gemaakt. Op 14 februari kon iedereen dus ongestraft zijn geliefde verassen met een presentje.

Romeins vruchtbaarheidsfeest
In de achttiende eeuw werd gezegd dat Valentijnsdag is afgeleid van het Romeinse vruchtbaarheidsfeest Lupercalia. Dit feest werd op 15 februari gevierd ter ere van de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk, Juno, en de god van de natuur, Pan. Bij dit feest werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan een naam uit de kom trekken. Gedurende het feest werden de twee dan aan elkaar gekoppeld. Dit feest werd echter verboden toen in Europa het Christendom opkwam. In het jaar 496 veranderde paus Gelasius het Lupercalia feest op 15 februari in Sint Valentijnsdag op 14 februari.

Vogels
Er is nog een andere uitleg, namelijk dat vogels op 14 februari beginnen met paren.
Hierover schreef Geoffrey Chaucer in 1382: 'Want dit was op Sint Valentijns dag als elke vogel zijn maatje komt kiezen'

Tegenwoordig
Tegenwoordig is Valentijnsdag de dag waarop je je geliefde (anoniem) kunt verassen met een cadeau, kaartje of natuurlijk een gedicht van Valentijn. In 2007 deed 35 procent van de Nederlanders iets aan Valentijnsdag. In 2011 was dat wegens commerciële uitbuiting van de feestdag gedaald tot 29 procent en in 2012 tot 24 procent. Tweederde van de Nederlanders die aan Valentijnsdag doen, vinden het te commercieel geworden, maar toch blijven ze er geld aan uitgeven Valentijnskleuren zijn roze, rood en wit en er zijn ook diverse Valentijnsymbolen.

Het hart
Lang geleden dacht iedereen dat alle emoties zich in het hart bevonden. Later dacht men dat alleen liefde in het hart gevoeld wordt. Het hart is nu nog steeds het symbool van liefde.

De rode roos
De roos was de lievelingsbloem van Venus, de Romeinse godin van de liefde. Rood is de kleur voor sterke gevoelens.

Kanten zakdoek
Heel lang geleden gebruikten vrouwen kanten zakdoeken. Als een vrouw haar zakdoek liet vallen, dan raapte de dichtstbijzijnde man de zakdoek op en gaf deze terug. Dit werd door vrouwen slim gebruikt wanneer zij in contact wilden komen met een bepaalde man.

Ringen
Valentijnsdag is de dag om je geliefde ten huwelijk te vragen. Hier hoort natuurlijk een verlovingsring bij, maar je kan natuurlijk ook gewoon een mooie ring aan je geliefde geven.

Liefdesknoop
Een liefdesknoop is een stuk touw met bochten en knopen zonder begin of einde. Dit staat voor eindeloze liefde.

Lovebirds
Lovebirds zijn kleurrijke papegaaien die in Afrika voorkomen. Ze danken hun naam aan het feit dat ze vaak met zijn tweeën knus tegen elkaar aan zitten. Duiven waren de lievelingsvogels van Venus. Duiven blijven hun hele leven bij elkaar. Het vrouwtje zorgt samen met het mannetje voor de jongen. Deze toewijding en liefde maakt ze symbool voor Valentijnsdag.

Liefde is…
voor iedereen iets anders, maar de moeite om bij stil te staan. Niet alleen op Valentijnsdag.