Afbeelding
Foto: Ingezonden

Nationale Complimentendag

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Een complimentje geven zit niet echt in onze volksaard. Het klinkt zo vanzelfsprekend, een complimentje geven als iets goed gaat. Tóch wordt het in de praktijk maar weinig gedaan. Complimenten geven kan op iedere dag, op ieder tijdstip, op iedere locatie. Op 1 maart wordt Nationale Complimentendag gehouden. Wie verras jij met een mooi compliment?

Calvinistisch volkje
Nederlanders zijn kritisch en zien wel vaak wat fout gaat, maar veel minder wat er goed gaat. De Nederlanders staan bekend als het land met mensen met het opgeheven vingertje en waar soberheid troef is. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, lijkt het lijdende principe. Jammer, want uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het de diepst menselijke behoefte is om gewaardeerd te worden.

Waardering
Hoe waar deze theorie is, wijst ons de dagelijkse praktijk uit. Het verklaart waarom het gebrek aan waardering inmiddels de nummer 1 reden is waarom werknemers ontslag nemen, vrijwilligers stoppen met hun belangrijke bijdrage aan de maatschappij en (privé) relaties stuk lopen. Alhoewel dit gemis natuurlijk niet met één dag 'extra aandacht' opgelost kan worden, kan het geen kwaad er eens een dag (wat langer) bewust bij stil te staan. In plaats van te mopperen of de vinger op de zere plek te leggen, kun je ook eens uitspreken waarom je een ander waardeert.

Niet te koop
De Nationale Complimentendag draait puur om oprechte, persoonlijke aandacht en uitgesproken waardering. Twee 'zaken' die niet te koop zijn, maar de mens (juist daarom) wel het diepst raken! Dit verklaart ook waarom het compliment niet gekocht kan- en mag worden. Woorden vervangen door een kado is op deze dag dus geen optie! Dus bij wie tover jij een glimlach op het gezicht met een oprecht compliment?

Ingestuurde complimenten
Buurman Jean-Paul Martens
We willen graag het compliment aan onze buurman Jean-Paul Martens geven. Al jaren zorgt hij vlak na Sinterklaas voor een metershoge kerstboom gemaakt van duizenden lampjes. Als je dan in december of begin januari ‘s-avonds de Azië- of Afrikalaan inrijdt, zie je ze van ver en het brengt je in een mooie feeststemming.
De buren

Ik wil mijn moeder een compliment geven. Toen ik in het ziekenhuis terecht kwam met een blindedarmontsteking, is zij vanuit Drente met de trein naar mij toegekomen en stond voor mij klaar om mij te helpen. Dank je wel mam!
Je dochter

Mijn broer en zus krijgen een compliment van mij. Ze staan altijd voor mij klaar en ik kan altijd een beroep op ze doen, in goede en minder goede tijden. Top Suus en Rob!
Elise

Pap en mam dank je wel dat jullie heel vaak de kranten en folders voor mij en mijn broer rondbrengen, zodat wij met onze sport en huiswerk bezig kunnen gaan. We zijn trots op jullie!