Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Expositie: Weggooien… Vergeet het maar

Algemeen Kunst

Son en Breugel  - “Een van de dingen die je met breien niet wilt, is een steek laten vallen of een steek overslaan, zodat er een oneffenheid of een gat in je breiwerk ontstaat”, vertelt Willy Versteegen-Bastiaanssen lachend, “maar gaten in mijn breiwerk zijn later juist mijn kracht geworden.” Haar kleding ontwerpt en maakt ze zelf. Willy: “Ik verwerk graag oude spijkerbroeken in de ‘gaten’.” Daarnaast creëert ze kunstwerken van textiele werkvormen. Haar collages zijn geïnspireerd door de natuur en wat de mensen zoal wegdoen.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen

Is handwerken niet iets van vroeger? Willy: “Nee hoor, handwerken en andere textiele werkvormen zijn helemaal terug van weggeweest. Het is niet stoffig, tuttig of oubollig; handwerken is hot!”, zegt Willy fel. Willy (1949) is woonachtig in Son, is gehuwd en heeft drie kinderen en drie kleinkinderen. Ze was tot haar pensionering werkzaam als docente naaldvakken en textiele werkvormen. Naast het lesgeven is ze altijd bezig met haar eigen creaties. De natuur is haar grote inspiratiebron. “Ritme, vorm en de op mijn pad komende voorwerpen kunnen me inspireren”, zegt ze. Al gauw ligt de eettafel vol met allerlei voorbeelden. Een mooie verzameling van eigen ontworpen boekjes, voorstudies, takken, blaadjes en kleding, die haar creativiteit onderstrepen.

Niet stilzitten
Willy: “Als jong meisje had ik mijn moeder als voorbeeld. Zij handwerkte altijd. Zelf gaf ik er een creatieve draai aan, want ik hield niet zo van een patroon volgen. Mijn oorspronkelijke opleiding is lerares naaldvakken, aangevuld met textiele werkvormen, tekenen en handenarbeid.” Willy kan niet stilzitten en is altijd bezig met haar hobby. “Ik ben destijds begonnen met schilderen, maar ik was voor mijn gevoel te snel klaar met mijn doek. Er moesten dingen bij. In textiele werkvormen kan ik meer kwijt. Creativiteit, veelzijdigheid en enthousiasme zijn termen waar ik me goed bij voel”, aldus Willy.

Nieuw leven
Willy verwerkt ook veel afgedankt materiaal in haar kunstwerken. Een spoeltje met koperdraad vervlecht ze weer tot een mooie bloemknop, die ze in haar collages gebruikt. Ze gaat er vaak op uit met de camper en dan verzamelt ze rommel uit de berm om te hergebruiken in haar creatieve bewerking. Vandaar de titel van haar nieuwste expositie in gemeenschapshuis De Boerderij in Breugel: ‘Weggooien… Vergeet het maar’. Het zijn haar vertalingen van veelal vrije visualisaties van natuurlijke vormen, diverse materialen en technieken en gevonden rommel. De expositie is te zien tot Pasen. Laat je verrassen, je bent van harte welkom. Veel meer van het geëxposeerde werk is te zien op: http://www.willybastiaanssen.nl.