De nieuwe samenleving waar de anderhalve meter centraal staat
De nieuwe samenleving waar de anderhalve meter centraal staat Foto: Fran Maasdam

Stap voor stap naar een versoepeling

Algemeen

Son en Breugel / Landelijk - Hou vol! Opnieuw sprak premier Rutte deze woorden. De maatregelen die genomen zijn met betrekking tot het coronavirus moeten zeker nog een tijd in acht worden genomen. Na 28 april worden niet in één keer alle maatregelen ingetrokken, maatwerk is hierbij belangrijk. Dat heeft premier Rutte tijdens de persconferentie op woensdag 15 april verteld. Er wordt naar de toekomst gekeken met een eventuele versoepeling. Toch zou het kunnen dat er stappen teruggezet moeten worden als het virus opnieuw om zich heen grijpt.

Redacteur: Emmy Grit

Premier Rutte sprak zijn dank uit en gaf een compliment aan de Nederlandse bevolking. De genomen maatregelen worden goed nageleefd en het aantal positief geteste patiënten neemt af, alsmede het aantal IC-opnames. Er is zelfbeheersing, behoedzaamheid en vertrouwen nodig om de maatregelen in acht te blijven nemen. In deze ’tussenweek’ wordt nagedacht hoe de maatregelen na 28 april versoepeld zouden kunnen worden. Voordat er daadwerkelijk een versoepeling kan plaatsvinden, moet er voldaan worden aan drie voorwaarden; de druk op de zorg moet zijn verminderd, er moet  voldoende bescherming zijn voor ouderen en kwetsbaren en er moet ‘zicht zijn op’ en ‘inzicht in’ zijn in de verspreiding van het virus. Dit laatste gaat via een App, waar de afgelopen week ruim 750 voorstellen voor zijn ingediend. Deze app waarschuwt gebruikers of zij in contact zijn geweest met een besmet persoon.

Overgangsfase
Achter de schermen wordt hard gewerkt om een overgangsfase voor te bereiden. De nieuwe samenleving waar de anderhalve meter een belangrijk gegeven blijft. Er moet een goede balans gezocht worden. Er zijn veel dilemma’s hoe om te gaan met de anderhalve meter in de samenleving. Denk hierbij aan het onderwijs, op kantoor, in het openbaar vervoer. Premier Rutte: “We moeten zorgvuldig hier mee omgaan. Het moet niet zo zijn dat door de versoepeling van de maatregelen het virus opnieuw ervoor zorgt dat er veel besmettingen komen waardoor de IC’s weer vol lopen.”

Bron en contactonderzoek
Volgens minister De Jonge van Volksgezondheid moet de ‘bron en contactonderzoek’ binnenkort via een app mogelijk zijn. Volgende week zal er een voorstel komen voor een app die verder ontwikkeld kan worden. “De privacy moet gegarandeerd zijn. Verder wordt getoetst op veiligheid en de toepasbaarheid”, aldus De Jonge.

Mondkapjes
Ondanks dat in België en Duitsland geadviseerd wordt om mondkapjes te dragen op straat, vertelt minister De Jonge: “Het wordt in Nederland niet geadviseerd. In een tijd van schaarste is het belangrijk dat de mensen in de zorg deze mondkapjes kunnen gebruiken. Het Outbreak Management Team adviseert dat het gebruik van mondkapjes op straat onnodig is. En dat nemen wij over.”

Hou vol, alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle!