Diepvrieskast met in het midden de carrousel
Diepvrieskast met in het midden de carrousel Foto: ©MooiSonenBreugel

Subsidie voor ‘diepvrieshuisje’

Algemeen

Son en Breugel - Tegenwoordig is het vanzelfsprekend dat er in ieder huishouden een diepvrieskist of -kast staat. Soms is het een grote, soms een kleinere, maar altijd bedoeld om eten in te vriezen. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw was dat wel anders. Voor het invriezen of koelen van vlees ging je naar het diepvrieshuisje aan de Driehoek in Son en Breugel.

Redacteur: Emmy Grit

Rond 1950 werd het huisje gebouwd, met 96 bakken in de koelcarrousel. Buurtvereniging Kanaalstraat werd in die tijd opgericht en die werd gevraagd om het diepvrieshuisje in beheer te nemen. Voor 25 gulden konden dorpsgenoten een koelbak huren. Tot de jaren tachtig werd er gebruik van gemaakt, daarna werd het gebruik minder omdat steeds meer dorpsgenoten een eigen vrieskist of -kast kochten. Vijftien jaar geleden is het huisje voor het laatst gerenoveerd en daarna is er niets meer aan gedaan.

Subsidieverzoek
Alhoewel het huisje al jarenlang niet meer wordt gebruikt, is er onlangs door WBM Machinebouw BV uit Son en Breugel namens Buurtvereniging Kanaalstraat een subsidieverzoek ingediend. Deze subsidie is bestemd voor reparatie van de carrousel in het diepvrieshuisje. Het huisje en de deuren van de koelcarrousel zijn inmiddels schoongemaakt en geschilderd. Een reparatie van de carrousel staat nu nog op de planning.

Gemeentelijk monument
Sinds februari van dit jaar is het diepvrieshuisje een gemeentelijk monument geworden. Een aantal buurtbewoners van Buurtvereniging Kanaalstraat wil proberen om de carrousel weer draaiende te maken, zodat het huisje behouden blijft voor de gemeenschap en een stuk geschiedenis bewaard blijft, met name voor de jeugd. Tegenwoordig is het gebruik van een vriezer thuis vanzelfsprekend, maar vroeger was dit dus totaal anders.

Gehonoreerd
Het verzoek om subsidie voor de reparatie van de carrousel in het diepvrieshuisje voldoet aan de eisen en wordt door het college gehonoreerd. Er wordt een bedrag van 2.174,70 euro aan subsidie verleend aan Buurtvereniging Kanaalstraat.

Plaatje op het  vrieshuisje