Een gedeelte van het complex van Thermae Son
Een gedeelte van het complex van Thermae Son Foto: MooiSonenBreugel

Geen ontspanning bij Thermae Son tijdens de coronacrisis

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - De regering kwam op 9 maart met de eerste maatregelen om het coronavirus in Nederland te bestrijden. Het begon met een oproep om geen handen meer te schudden, regelmatig de handen te wassen, niet meer in de hand maar in de elleboog te niezen of te hoesten en om alleen nog maar papieren zakdoekjes te gebruiken. Ook werd er aan de inwoners van Noord-Brabant gevraagd zoveel als mogelijk thuis te werken.

Redacteur: Adrie Neervoort

Nu zijn we meer dan een maand verder en zijn de maatregelen tussentijds verder aangescherpt en houden we ons misschien nog wel meer dan in het begin aan de maatregelen. Hierdoor is het dagelijks leven voor veel inwoners van Son en Breugel anders. Maar zeker voor ondernemers zijn de gevolgen, en niet alleen op sociaal vlak, voelbaar. Ondernemingen merken de gevolgen al een maand lang, en onzeker is hoelang de geldende maatregelen nog duren.

Onzekerheid nu, maar ook in de toekomst voor veel ondernemers; zo ook voor Thermae Son en Zwembad Son. Het gaat hierbij in totaal om vier bedrijven op één locatie die eigendom zijn van Wim van Santvoort. Als ondernemer heeft hij al veel meegemaakt. Zijn bedrijven zijn onderdeel van de samenleving in Son en Breugel, maar vanaf 15 maart zijn ze gesloten en zijn de inkomsten dus nul.

Zwembaden en de baden in het wellnessgedeelte kun je niet stilzetten. Zij moeten volgens Van Santvoort altijd onderhouden en verwarmd blijven. De dagelijkse kosten om straks het bedrijf weer open te kunnen stellen zijn heel hoog. In totaal heeft de ondernemer 80 medewerkers in dienst van wie ongeveer 12 ZZP’ers. Deze zitten nu thuis zonder werk en inkomen en zijn eigen personeel doet voornamelijk onderhoud en zorgt ervoor dat alles blijft functioneren. Dus geen inkomsten, maar wel uitgaven.

Van Santvoort hoopt dat er straks voorzichtig zal worden afgebouwd naar weer een ‘normaal’ dagelijks leven. Zelf heeft hij daar al een plan van aanpak voor. Zo wil hij als eerste het fitnessgebeuren binnen zijn bedrijf weer op laten starten. Natuurlijk als de regels het dan toelaten en met inachtneming van dezelfde regels. Daarna hoopt hij het zwembad weer te kunnen openen. Hij kiest met name voor deze twee omdat hij van mening is dat daar de anderhalve-meterregel uitvoerbaar is. Van Santvoort: “Ik heb het geluk dat ik veel vierkante meters heb en dus kan bijvoorbeeld in de fitnessruimte met de anderhalve-meterregel goed worden gesport.”

Sinds de sluiting zit deze ondernemer dus niet stil. Dagelijks volgt hij nauwlettend de gevolgen van de maatregelen voor zijn bedrijf. Hij is zich als geen ander ervan bewust dat je moet blijven investeren in je bedrijf, bijvoorbeeld door vernieuwing. Maar ook als het eens tegenzit moet je dit doen. Dat is ook niet het probleem volgens Van Santvoort: “Ik heb al jaren geld geïnvesteerd in het zwembad, gewoon omdat het onderdeel van mijn onderneming is, maar ook omdat een zwembad bij Son en Breugel hoort.

Maar nu staat alles financieel wel erg onder druk en geen enkel onderdeel van mijn onderneming heeft inkomsten. “Natuurlijk zijn er de goedbedoelde maatregelen vanuit de overheid, maar met mijn onderneming red ik het daarmee niet”. Daarom heb ik ook aan de gemeente gevraagd om het tweede deel van de jaarlijks toegezegde subsidie niet in juni maar per direct over te maken. De gemeente heeft inmiddels hieraan medewerking gegeven. Wat betreft de communicatie in deze tijd met de gemeente is Van Santvoort tevreden, want een wethouder heeft al telefonisch geïnformeerd naar de stand van zaken op dit moment, en deze sloot het gesprek af met de mededeling dat hij graag op de hoogte blijft van de situatie. Omdat de gemeentes zelf ook niet weten waar ze aan toe zijn, kunnen de gemeentes volgens Van Santvoort weinig doen voor de ondernemers. Wel is hij van mening dat de gemeentes de ondernemers die op dit moment totaal geen inkomen hebben, meer moeten gaan helpen, bijvoorbeeld door vrijstelling van de gemeentebelastingen.

Ook maakt Van Santvoort zich zorgen over hoe de leisure wereld uit deze crisis komt; het zijn vaak kostbare ondernemingen die een belangrijke rol hebben in de samenleving. Zo ook zijn bedrijf. “Feitelijk is mijn bedrijf de plaats waar mensen aan hun gezondheid werken”. Graag benadrukt hij dat een gezonde maatschappij de gemeenschap minder kost. Hij maakt zich dan ook zorgen om al de mensen die normaal gebruikmaken van de faciliteiten van zijn bedrijf. “Niet alleen ik sta stil als ondernemer, onze klanten ook.” Ondernemingen zoals Thermae Son zorgen er samen met andere ondernemingen voor dat veel mensen het prettig wonen vinden in een dorp als Son en Breugel. Van Santvoort is daarvan overtuigd en daarom moet een gemeente zuinig zijn op zijn ondernemers, zeker in deze tijd.

Een gedeelte van het complex van Thermae Son
Een gedeelte van het complex van Thermae Son
Een gedeelte van het complex van Thermae Son