Pastor Bakermans wijst naar de plek waar het stiltecentrum zou kunnen komen
Pastor Bakermans wijst naar de plek waar het stiltecentrum zou kunnen komen Foto: Wil Feijen

Een rustplaats in een rusteloze wereld

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Pastor Bakermans wil zich inzetten voor een bezinningsplek in Son en Breugel. Zeker nu de kerk in Son geen kerkelijke functie meer heeft, spreekt hij zich uit voor zo’n bezinningsplek. De toren van de Sint-Petrus Bandenkerk uit 1460, midden in het centrum, zou een prachtige plek zijn om een rustplaats, een bezinningsplek van te maken. Niet vanuit een kerkelijke inslag maar vanuit gemeenschapsgevoel. Hoe uniek zou Son en Breugel zijn als er midden in het centrum tussen de horeca en de winkels een plek gecreëerd zou worden waar mensen zich even kunnen bezinnen. Pastor Bakermans zoekt dorpsgenoten die zich hier hard voor willen maken.

Redacteur: Ellen van der Vleuten
Fotograaf: Wil Feijen

De pastor heeft de respectabele leeftijd van 82 jaar bereikt. Hij is in 1970 als pastor benoemd in de Sint-Petrus Bandenparochie. Hij is 16 jaar geleden met pensioen gegaan, maar werkt nu als vrijwilliger in de huidige parochie. Hij verricht daar diverse kerkelijke werkzaamheden.

De Sonse kerk en de vleermuizen
Pastor Bakermans begint te vertellen met het verhaal van de moderne Sint-Petrus Bandenkerk: “De kerken lopen leeg, financiën houden gelijke tred. Ook voor de kerk in Son is dit zo. Daarom wordt het besluit genomen om de Sonse kerk te slopen. Totdat een vleermuis deze plannen verstoort.” Hij vult aan: “Voor de vleermuizen is inmiddels een nieuw ‘hotel’ gemaakt in het Vroonhovenpark. Voor de zoekende medemens is echter geen vervanging gezocht.”

Iedereen is welkom
“De kerk is van oudsher voor veel katholieke mensen een plek waar ze gedoopt zijn, waar de communie en het vormsel zijn gedaan, waar huwelijken plaatsvinden en waar uitvaarten gehouden worden. Het vertegenwoordigt een deel van ‘de ziel’ van een gemeenschap”, aldus de pastor. Natuurlijk is in deze tijd de functie van de kerk veranderd. Pastor Bakermans benadrukt dat er geen ‘katholieke’ invulling van de toren hoeft te komen. “Het moet een plek zijn waar iedereen zich welkom voelt.”

Een plek voor bezinning en rust
De maatschappij legt zwaar de nadruk op handel, commercie en winst maken. Dat vraagt veel aandacht. In gezinnen werken beide ouders, kinderen gaan naar de kinderopvang. In de avond worden boodschappen gedaan en het weekend is een volgepropt programma. “Dit levert steeds meer stress en soms zelfs een burn-out op. Steeds meer mensen vragen zich af wat de zin van het leven is. Waar leven we voor”, licht hij toe. Op de vraag wat de toren daarin kan betekenen vult hij gepassioneerd aan: “De mens heeft behoefte aan bezinning en naar een plek om tot rust te komen. Dat merk je heel goed tijdens de coronacrisis. Midden in ons dorp hebben we van oudsher zo’n plek: de oude toren.”

Monumentale toren als opslagplaats
De toren is het enige wat overgebleven is nadat in 1958 de oude kerk in Son door een brand volledig verwoest is. De contouren van de oude kerk zijn nog te zien in het straatwerk op de parkeerplaats achter de toren. De toren is op dit moment in gebruik als opslagplaats en is eigendom van de gemeente.

Reactie gemeente
Uiteraard is ook de reactie gevraagd van wethouder Boersma over dit idee. Hij geeft aan, bij monde van woordvoerder Joost Claassen, dat hij dergelijke initiatieven waardeert. De oude toren is een Rijksmonument waardoor mogelijk niet alle veranderingen zijn toegestaan. Dat moet eerst nader onderzocht worden. Daarnaast loopt er een traject van restauratie, in combinatie met het voormalige Raadhuisje, waarvoor de plannen ook nog niet helemaal duidelijk zijn.

Hoe kijkt de politiek hiernaar?
Een rondje langs de politieke partijen in Son en Breugel levert mooie reacties op zoals ‘een mooi initiatief en goede bestemming van de toren’, ‘burgerinitiatieven juichen we toe, dus zeker de moeite waard om te onderzoeken’ en ‘bezinning voor iedereen in Son is een mooi doel’. Ook ziet men wel mogelijke problemen: ‘Hoe zorgen we dat het geen plek wordt waar misbruik van gemaakt wordt’.

Burgerinitiatief
Pastor Bakermans zoekt dorpsgenoten om voor een herbestemming van de toren een burgerinitiatief te starten. Daarnaast zijn er natuurlijk dorpsgenoten nodig om deze ruimte daadwerkelijk te realiseren. Heeft u hier belangstelling voor, neemt u dan contact op met de pastor. Zijn telefoonnummer is 0499-460022. U mag hem ook mailen: pastor.bakermans@gmail.com.