De crew samen met jongerenwerker Ali (l)
De crew samen met jongerenwerker Ali (l) Foto: Wil Feijen

Promotiefilm over Son en Breugel door de ogen van de jeugd

Algemeen Activiteit Jeugd

Son en Breugel - Ze hebben er bijna een jaar op moeten wachten, maar eindelijk kon de groep jongeren die vorig jaar juli en augustus aan het filmproject Volluk! heeft meegeholpen hun eigen prestaties op het witte doek bekijken. In het Vestzaktheater zaten de jonge filmsterren, hun ouders, broers en zussen en andere belangstellenden te wachten op wat komen ging: de première van Volluk!, voorafgegaan door de ‘making off’ van dit filmproject, dat de boeken ingaat als promotiefilm over Son en Breugel door de ogen van de Son en Breugelse jeugd.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Net voordat de film begon, werd aan de aanwezigen een bakje popcorn uitgedeeld om alvast in de sfeer te komen van een echte bioscoop. Wethouder Jos de Bruin blikte voor aanvang terug naar vorig jaar juli, toen het project van start ging: “Dit filmproject is gemaakt in het kader van Maatschappelijke Diensttijd; een programma voor de jeugd in coronatijd. De gemeente Son en Breugel heeft hiervoor subsidie ontvangen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.” 

Kneepjes van het vak
Tijdens het project konden de jongeren tussen 12 en 19 jaar hun talenten ontdekken en zich daarin verder ontwikkelen. Zij werden daarin begeleid door de ervaren regisseur Egbert Gool en producent Frank Essink van Mediahuis JOUD. Zij gaven onervaren jongeren de kans om samen dit filmproject te maken. Tijdens de hittegolf in de zomervakantie van 2020 kwamen de jongeren enkele dagen per week naar jongerencentrum Oase; daar volgden ze verschillende workshops om de kneepjes van het vak te leren. Zo werd er aandacht besteed aan het schrijven van een script, het maken van decorstukken, interviewtechniek, camerawerkzaamheden, editen en acteren. Kyara van Asperdt, een van de acteurs, vond het werken aan de film niet moeilijk: “De groep kreeg van Frank en Egbert te horen waar het project over moest gaan, maar we moesten zelf het script schrijven. Iedereen mocht alles uitproberen, en waar je goed in was mocht je doen. Het was erg leuk en niet moeilijk.”

Snelle vlogs
Tijdens de making off was te zien hoe het eindresultaat tot stand was gekomen. Veel shots uit de film werden als snelle vlogs getoond en sommige beelden werden voorzien van leuke, komische voice-overs. In het begin was duidelijk te zien dat een aantal jongeren onzeker, voorzichtig en verlegen waren; gedurende de making off zag je dat veranderen in enthousiasme, leergierigheid, openheid en vooral veel lef en moed. Jongerenwerker Ali Al Zubaidi vertelde na afloop van de film: “Ik heb de jongeren zien groeien tijdens het proces. Ze hebben veel geleerd en je merkt dat met goede begeleiding en het herhalen van opdrachten de jongeren zelfvertrouwen krijgen; dat stralen ze uit naar de groep, maar ook naar de buitenwereld. Dit zelfvertrouwen kunnen ze dan ook weer bijvoorbeeld op school gebruiken als ze een presentatie moeten houden.”

Boodschap in de film
In de film komen mooie, bijzondere en verrassende locaties in Son en Breugel voorbij, die in beeld werden gebracht door een kleine, radiografisch bestuurbare terreinwagen. In de film laat ‘de crew’ zien waarom je in Son en Breugel moet blijven wonen, en voor alles, van boodschappen doen tot wandelen of fietsen in een mooi natuurgebied, niet naar een ander dorp of stad hoeft te gaan. “Son en Breugel biedt alles wat je nodig hebt: winkels, terrasjes en natuur op loop- of fietsafstand, maar ook voor cultuur moet je in het dorp zijn”, aldus de boodschap van de acteurs in de film. Een mooie promotie voor Son en Breugel gezien door de ogen van de Son en Breugelse jeugd.

Vervolg
Na afloop van de film liet Egbert weten dat het niet bij deze ene productie blijft: “We willen in de zomer dit project een vervolg geven met drie à vier verschillende projecten, zoals het maken van een soap en een kookprogramma. De crew van Volluk! wordt uitgenodigd om deel te nemen aan het nieuwe project, maar ook andere dorpsgenoten kunnen zich aanmelden. DeMooiSonenBreugelKrant houdt je hiervan natuurlijk op de hoogte.

De crew van het filmproject Volluk! met links Frank en rechts Ali
Veel belangstelling voor de premiere van Volluk!
Wethouder Jos de Bruin voordat de premiere begon
Afbeelding
Aandachtig keken de aanwezigen naar het witte doek met daarop de making off van Volluk!