Burgemeester Hans Gaillard
Burgemeester Hans Gaillard Foto: Wil Feijen

Kerstverhaal 1: Een bijzondere band met...

Algemeen Kerst

Son en Breugel - Met ruim 17.500 inwoners persoonlijk een band hebben is niet mogelijk, want Hans Gaillard kent niet iedere dorpsgenoot, maar iedere dorpsgenoot kent hem wel; sommigen alleen van naam, anderen in zijn functie als burgemeester. Met Son en Breugel en haar inwoners als geheel heeft hij wel een band, die 18 jaar geleden is ontstaan en door de jaren heen steeds hechter is geworden.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

In Son en Breugel worden, normaal gesproken, veel activiteiten of evenementen georganiseerd die gedragen worden door veel vrijwilligers. Deze vrijwilligers laten de lokale samenleving bloeien. “Neem nu de sinterklaasintocht van vorige maand. Met alle maatregelen die op dat moment golden, heeft een grote groep enthousiaste vrijwilligers zich ingezet om er een groot festijn van te maken. Kijken naar de mogelijkheden en binnen deze grenzen iets organiseren, daar zijn ze in Son en Breugel goed in en daar ben ik trots op”, aldus Hans Gaillard.

Vrijwilligers
Son en Breugel kent honderden vrijwilligers die zich belangeloos inzetten bij activiteiten of evenementen in het dorp of bij verenigingen. Hans Gaillard: “Als ik één naam noem, doe ik er honderden tekort, dus ik ga geen namen noemen. Daarom ben ik blij dat ik jaarlijks een vrijwilligerspenning mag uitreiken aan een vrijwilliger die zich inzet voor Son en Breugel.” Waar de burgemeester ook goed mee omgaat, zijn de aanmeldingen van dorpsgenoten die iemand anders voordragen voor een koninklijke onderscheiding. “De dorpsgenoten die onderscheiden worden, hebben vaak een indrukwekkende lijst van vrijwilligerswerk. Het is mooi om deze onderscheidingen uit te reiken aan dorpsgenoten die dat totaal niet verwachten”, lacht de burgemeester.

Groen dorp

Inmiddels is Hans Gaillard alweer 18 jaar burgemeester van Son en Breugel. Het eerste jaar pendelde hij op en neer tussen Leusden en Son en Breugel; na een jaar is hij met zijn gezin in Son en Breugel komen wonen, waarna in 2018 binnen de dorpsgrenzen nog een keer een verhuizing volgde. “We wonen in een mooi, groen dorp met uitstekende voorzieningen, dichtbij Eindhoven en goede uitvalswegen. En dan ben ik ook nog burgemeester in het dorp waar ik mij helemaal thuisvoel”, aldus Hans Gaillard.

Tussen de inwoners
Voordat Hans Gaillard als burgemeester in Son en Breugel begon, sprak de toenmalige gemeenteraad de wens uit dat ze een burgemeester wilden die tussen zijn inwoners zou staan. “Volgens mij is dat wel gelukt”, lacht hij, “in mijn vrije tijd word ik op straat vaak met Hans aangesproken en word er getutoyeerd, in tegenstelling tot wanneer ik in het gemeentehuis ben of bijvoorbeeld buiten in functie. Maar ik vind het ook fijn dat ik gewoon naar het café kan gaan om een trappist te drinken.”

Feedback
In zijn functie is het hem wel eens overkomen dat hij erop werd geattendeerd dat hij bepaalde dingen beter niet meer kan doen. “Ik weet het nog als de dag van gisteren: de eerste keer was op 12 september 2003; ik droeg een gele broek terwijl ik in functie was. Tijdens de zittingsavonden haalde Ties van Gorp dat aan tot hilariteit van de aanwezigen. De tweede keer was op Koninginnedag in 2009. In Son en Breugel waren volop festiviteiten bezig, toen we het trieste nieuws kregen dat er in Apeldoorn een aanslag was gepleegd op de koninklijke familie. Ik moest als burgemeester de festiviteiten stopzetten, en dat deed ik met een sigaret in mijn hand. Een mevrouw maakte mij daarop attent. Het was een terechte opmerking die ik zeker ter harte heb genomen”, blikt hij terug.

Kerst
Behalve terugkijken, wil Hans ook graag vooruitkijken, richting de kerstdagen. “We zitten op dit moment in een onzekere tijd vanwege de coronapandemie. Toch hoop ik dat, ondanks de geldende maatregelen, iedereen in de gelegenheid gesteld wordt om er een feestelijke tijd van te maken en als het kan met familie of vrienden.” Hans en zijn vrouw Ineke hopen dat zij met de kerstdagen bij hun zoon, schoondochter en kleindochter in Frankrijk zijn, want ook met hen heeft hij een bijzondere band.