Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Ruim veertienhonderd nieuwe bomen aangeplant in Sonse bossen

Algemeen Activiteit

Son en Breugel - Op tien verschillende locaties in het bos ’t Harde Ven en op vijf verschillende locaties in de Sonse Bergen zijn zaterdag 5 maart ruim veertienhonderd jonge boompjes geplant. Voor het aanplanten van het bos had de gemeente in samenwerking met Bosgroep Zuid Nederland een oproep gedaan om dit samen te doen met dorpsgenoten. Vanuit scouting Dutmella waren de Shanti’s (meisjes) ’s morgens in het bos te vinden en ’s middags de Jacala’s (jongens). Samen met een aantal dorpsgenoten gingen zij gewapend met een schep, een emmer met compost en de jonge boompjes het bos in.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Naast de dorpsgenoten en de welpen (Shanti’s en Jacala’s) staken ook de wethouders Paul van Liempd en Jos de Bruin, lijsttrekker Joris van Dam van PvdA-GroenLinks en Ellen van Wijk van IVN Son en Breugel de handen uit de mouwen. Voordat de boompjes, met een lengte tussen de 0.60 en 2.50 meter, geplant werden, kregen de aanwezigen uitleg van bosbeheerder Tom van Duuren welke soorten er geplant werden en in welk deel ze geplant mochten worden. Vervolgens zocht iedereen binnen het aangewezen deel zelf een plek waar de boompjes de grond in gingen. “Kijk vooral naar boven als je de boom plant, want de nieuwe boom moet op die plek genoeg licht kunnen krijgen”, gaf hij nog als tip mee.

Nieuwe aanwas
Willem Aarts, regiomanager De Kempen Bosgroep Zuid Nederland, was ook in het bos en vertelde dat het bos wordt aangeplant met lindes, hazelaars, zoete kersen, haagbeuken, wintereiken, ratelpopulieren en Spaanse aken. “Deze soorten zijn gekozen omdat die via de wortels de mineralen omhooghalen en verzuring van de bodem tegengaan”, aldus Willem. Om de bodem gezonder te maken, heeft men veel kronen en stammen laten liggen in de bossen. Hij vervolgt: “Dit hebben we bewust gedaan omdat er een gebrek aan mineralen is in het bos. Mineralen zitten in de stam (een derde), de kroon (een derde) en in de grond (een derde). Doordat de kronen en takken zijn blijven liggen, kan de jonge aanwas beter groeien.”

Biodiversiteit

Tijdens de werkzaamheden die onlangs zijn gedaan in de bossen, is bewust gekozen om onder andere uitheemse bomen en dennen te rooien, waardoor ruimte ontstaat voor de nieuwe soorten. “De nieuwe boompjes brengen het ecosysteem weer in evenwicht en de verschillende boomsoorten, die tussen de andere bomen zijn geplant, zorgen voor een goede biodiversiteit, waar insecten, vogels en andere dieren weer van profiteren”, aldus Willem. Inmiddels heeft de gemeente in het bos op verschillende toegangspaden informatieborden met tekst en plaatjes geplaatst. Met deze borden worden de bezoekers van de bossen geïnformeerd hoe het bos is ontstaan en wordt stapsgewijs de bosontwikkeling uitgelegd.

Beschermen
De welpen Feline (7), Guusje (8) en Isabel (9) hebben een hazelaar meegenomen om te planten. “We hebben een diepe en brede kuil moeten graven omdat het boompje best wel veel wortels had. Nadat het gat was gegraven, hebben we compost erbij gedaan en toen het boompje in de grond gezet”, vertellen ze enthousiast. Nadat de kuil weer dichtgemaakt was, legden ze nog takken en bladeren om de dunne boomstam. “De dode takken die op de grond liggen en bladeren worden als bescherming om de net geplante boom gelegd, dan kunnen de reeën en konijnen er niet bij”, leggen ze uit.

Toekomstig bos
Wethouder Paul van Liempd is trots op de hulp die geboden wordt. “Het is geweldig om het enthousiasme te zien. De kinderen zijn bezig met hun eigen toekomstig bos”, aldus de enthousiaste wethouder. Joris van Dam voegt toe: “De scouts spelen vaak in de natuur en hebben afgelopen jaar in november nog meegeholpen tijdens de Natuurwerkdag die de gemeente Son en Breugel samen met IVN Son en Breugel en Bosgroep Zuid Nederland heeft georganiseerd. Dan zagen ze boompjes om en zorgen ervoor dat de hei meer ruimte krijgt, maar nu mogen ze jonge boompjes aanplanten. Zo leren ze van jongs af aan dat de bossen onderhoud nodig hebben, maar dat dit ook betekent dat er nieuwe bomen geplant moeten worden.”

Puntjes op de i
Nu de boompjes in de grond zitten, gaat Bosgroep Zuid Nederland de puntjes op de i zetten en beginnen ze met de laatste werkzaamheden: de paden in orde maken. Willem: “We kunnen niet alles tegelijk doen en alles heeft tijd nodig. Vanaf april zijn de paden definitief hersteld en zijn alle werkzaamheden afgerond in ’t Harde Ven en de Sonse Bergen.”

Emotie
Willem begrijpt de emotie van de gebruikers van het bos hoe zij de afgelopen tijd het bos hebben ervaren, maar hoopt ook dat zij zien dat onderhoud nodig was. Willem: “Er is vijftien jaar geen onderhoud geweest en daarom is nu het hele bos aangepakt. Als de werkzaamheden verdeeld waren over de afgelopen jaren, dan hadden wij nu een deel van het bos gedaan en over een paar jaar het volgende deel.” Door de werkzaamheden is veel discussie ontstaan, zowel tussen de politieke partijen als onder inwoners. De regiomanager van Bosgroep Zuid hoopt dat de discussie plaats gaat maken voor vertrouwen als men het resultaat de komende tijd ziet. “Er staan nu al veel bomen en struiken in bloei en met de aanplant van ruim veertienhonderd jonge inheemse bomen is het bos weer gezond en in optimale conditie voor de komende jaren”, sluit hij af.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding