Veel belangstelling voor samenspraakavond
Veel belangstelling voor samenspraakavond Foto: Wil Feijen

Onbegrip over huidige bomenkap biedt geen ruimte voor gesprek over toekomst natuur

Algemeen

Son en Breugel - Omdat de gemeenteraad een besluit moet nemen over de Ontwikkelingsvisie Nieuwe Heide en Oud Meer in Son en Breugel wilde zij van de inwoners weten wat zij vonden van de visie; daarom was er donderdag 14 april een samenspraakavond in café-restaurant De Zwaan.

Redacteur: Adrie Neervoort
Foto: Wil Feijen

De toekomstvisie schetst een beeld van het bos- en natuurgebied tussen Son en Best als een gebied met hoge biodiversiteit, ruimte voor recreatie én veerkracht tegen klimaatverandering en stikstofdepositie. 

Experts
En zo was er een voor iedereen toegankelijke samenspraakavond op vorige week donderdag waarbij de aanwezigen twee methodes van bos- en natuurbeheer gepresenteerd kregen: een van Bosgroep Zuid Nederland, de partij die mee heeft geschreven aan de toekomstvisie en ook het beheer uitvoert, en die werd vertegenwoordigd door Maaike de Graaf, Luuk Pruijsten en Willem Aarts, en een van Jaap Kupers (Stichting Natuurvolgend Bosbeheer) en Ronald Buiting (Buiting Advies Natuur en Landschap), twee experts die de voorkeur geven aan natuurvolgend bos- en natuurbeheer waarbij de mens zo min mogelijk ingrijpt.

De toekomstvisie gaat dus over hoe de gemeente wil dat de natuur, en met name het bos, er over 50 jaar in de gemeente Son en Breugel uit komt te zien. Klimaatveranderingen en andere milieuproblemen hebben invloed op de natuur, en dus ook op hoe wij de natuur willen gaan gebruiken; een blik in de toekomst dus.

Kaalslag
De meeste aanwezigen in de volle zaal van De Zwaan waren niet gekomen om te praten over de toekomst, maar over het hier en nu, de ‘kaalslag’ van de bossen in Son en Breugel, zoals een aanwezige het noemde; daar werd de huidige aanpak van het onderhoud van de bossen zoals uitgevoerd door Bosgroep Zuid mee bedoeld. Mede doordat een agenda ontbrak, vulde het publiek die zelf in en daardoor verliep de avond erg rommelig en duurde lang, ruim vier uur, ondanks verwoede pogingen van de presentator om er structuur in te krijgen. 

De toekomstvisie en het huidige beheer van Bosgroep Zuid Nederland zouden zo niet door de heren Kuper en Buising opgesteld zijn. Terwijl zij kiezen voor de lange termijn, de natuur herstelt zichzelf wel, grijpt Bosgroep Zuid nu in. Volgens Bosgroep Zuid Nederland is er geen tijd te verliezen en daarom kiezen zij voor een snelle ingreep in de natuur.

Van alles mis
Daarbij wijzen zij naar de klimaatveranderingen en de verzuring van de bodem, waardoor er niet alleen bomen maar ook insecten en andere dieren sterven. De natuur moet worden hersteld en dit kan niet zonder ingrijpen van de mens, aldus Bosgroep Zuid Nederland. Dit alles werd onderbouwd met grafieken en getallen.
Jaap Kuper vindt ook dat er van alles mis is met de natuur, maar ziet daar vooral de hand van de mens in. Daarom is hij van mening dat juist de mens niet moet ingrijpen in de natuur; daarbij gebruikt hij ook regelmatig de term kaalslag als het om het huidige beheer van de bossen in Son en Breugel gaat. Daarmee krijgt hij de aanwezigen massaal achter zich, want ook zij zien alleen maar kaalslag in de bossen van Son en Breugel. Voor burgemeester Hans Gaillard, die ook aanwezig was, reden om zich in de discussie te mengen met de opmerking ‘kaalslag, dat doen wij toch niet’, wat weer reden was voor Kuper om de opmerking te plaatsen ‘dat is wat bewoners beleven’.

Inwoners betrekken
Ook Ronald Buiting is voor natuurvolgend beheer en vindt dat het belangrijk is om ook de inwoners bij de ontwikkeling van het bos te betrekken. Hij ziet het bos als een puzzel met grote puzzelstukken die samen een prachtig geheel vormen. 

Linda Maasen, beleidsmedewerker van de gemeente, wijst erop dat de inwoners zijn betrokken bij de ontwikkeling van de bossen en de natuur in de gemeente. Dit is volgens haar gebeurd door verschillende inspreekmogelijkheden, maar ook door excursies in de bossen van Son en Breugel en door een enquête via TipSonenBreugel.nl. De opgehaalde gegevens zijn dan ook gebruikt in het toekomstvisieplan.

Overeenkomsten
Willem Aarts van Bosgroep Zuid Nederland zocht tijdens de avond nog naar overeenkomsten tussen hem en zijn collega Kuper. De enige overeenkomst is volgens hem dat er ook een stuk natuurvolgend bosbeheer in de visieplannen zit. Jaap Kuper bestrijdt dit en benadrukt zelfs dat er geen overeenkomsten zijn in de manier van aanpak van Bosgroep Zuid en die van hem.

Als het doel was om erachter te komen wat de gemiddelde inwoner van het toekomstvisieplan vindt, dan heeft de inspraakavond zeker niet geholpen. Wel was het de avond waarop deskundigen van Bosgroep Zuid Nederland en Jaap Kuper en Ronald Buising een beeld hebben kunnen geven van hun aanpak en de effecten daarvan.
Nu is het aan de raad om een besluit te nemen over de Ontwikkelingsvisie Nieuwe Heide en Oud Meer.

Veel belangstelling voor samenspraakavond
Veel belangstelling voor samenspraakavond
Veel belangstelling voor samenspraakavond
Veel belangstelling voor samenspraakavond
Veel belangstelling voor samenspraakavond
Veel belangstelling voor samenspraakavond
Veel belangstelling voor samenspraakavond
Veel belangstelling voor de samenspraakavond