Erkam, SInem en Arzu (Mustafa ontbreekt op de foto)
Erkam, SInem en Arzu (Mustafa ontbreekt op de foto) Foto: Wil Feijen

Stichting Inclusio wil mensen verbinden

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Steeds vaker hoor je verhalen over mensen die zich alleen voelen, zich niet fijn voelen in de maatschappij, niet mee kunnen komen of niet gezien worden; de nieuwe stichting Inclusio wil deze problemen aanpakken.

Redacteur: Maury Senden
Fotograaf: Wil Feijen

Erkam, Sinem, Arzu en Mustafa hebben allemaal kunnen voelen hoe het is om opnieuw te moeten beginnen, in een land waarvan je de taal niet spreekt, de gebruiken niet kent en waarin je een nieuw leven moet opbouwen, met werk en vrienden. Erkam en Sinem vluchtten in 2018 vanuit Turkije naar Nederland. “Wij zijn politieke vluchtelingen. Mijn familie praat gelukkig nog met mij, maar de familie van Sinem heeft geen contact meer met ons”, vertelt vrijwilliger Erkam.

Verbondenheid
Op zoek gaan naar connectie en het verbreken van de eenzaamheid is dan ook het grootste doel van de nieuwe stichting. Inclusio moet ervoor zorgen dat mensen een plek hebben om naartoe te gaan en je te laten voelen dat er meer mensen zijn die een connectie zoeken. De stichting is nog in de beginfase, maar aan ambitie ontbreekt het niet. “Nu focussen wij ons op Son en Breugel, maar in de toekomst willen wij uitbreiden naar andere dorpen, en uiteindelijk naar omgeving Eindhoven”, laat voorzitter Sinem weten.

Projecten
Met kunst, cultuur, samenleven en solidariteit willen de vier Son en Breugel samen laten komen. Arzu is kunstenares en wil in de toekomst meer cursussen gaan verzorgen. “Alles maken van gerecyclede materialen, en van schilderen tot keramiek. Kunst verbindt mensen omdat er geen taal voor nodig is”, zegt de kunstenares gepassioneerd. De vier oprichters willen hiernaast ook pilatesles, kookcursussen, Turkse muziekconcerten en Ebru kunstcursussen aanbieden. “Komende jaren willen we iftar-programma’s organiseren met een brede deelnamemogelijkheid”, laten Sinem en Erkam weten.

Plannen genoeg
De verbondenheid missen de vier sterk. “Onze buren zijn super. Zij helpen ons en laten ons ons thuisvoelen in dit nieuwe land. Het is onze familie geworden”, vertelt Erkam. “Familie is fijn, maar toch missen wij vriendschappen.” De ontmoetingen met dorpsgenoten in een ontspannen omgeving zijn daarom goed voor hen en iedereen die zich eenzaam of niet gezien voelt. Samen met SonenBreugelVerbindt, de gemeente, Ars Longa en de LEVgroep zijn de oprichters voluit aan het plannen om hun dromen waar te maken. Burgemeester Hans Gaillard heeft hen ontmoet en steun uitgesproken voor de nieuwe stichting.

Kindje
Deze stichting betekent veel voor de oprichters. “Sinem heeft in de afgelopen jaren een doodgeboren kindje en twee miskramen gehad, en dit voelt echt als haar nieuwe kindje”, laat haar man weten. “Het voelt als een nieuwe kans om een ‘kind’ de wereld in te brengen dat mensen gaat helpen”, aldus Sinem. Dat is de reden dat zij overlopen van passie voor deze mooie stichting die iedereen, ongeacht afkomst, huidskleur of religie, wil laten samenkomen.

Speelgoed inzamelen
Inclusio wil met enkele projecten iets terugdoen voor iedereen die hen in de afgelopen jaren heeft geholpen. Het eerste project dat ze zullen gaan doen, is het inzamelen van speelgoed voor de kinderen in AZC’s in Nederland. “Wij willen een lach op de gezichten van de ‘oorlogskinderen’ uit Syrië, Afghanistan en Oekraïne toveren. Het speelgoed dat we inzamelen nemen we op 2 mei mee naar het AZC in Budel. Wij hopen met een hele bus vol speelgoed de kinderen blij te maken”, vertellen Erkam en Sinem. Als u dit wilt steunen, kunt u speelgoed dat nog in goede staat is (nieuw speelgoed mag natuurlijk ook) brengen naar Marijkestraat 2 in Son en Breugel.

Meedoen
“De deur staat voor iedereen open en iedereen is welkom met ideeën en is vrij om mee te doen aan de cursussen”, laten de vier weten. Wil je meer weten over deze stichting? Op http://inclusio.nl/ en Instagram @stichting.inclusio kun je alle informatie terugvinden.