De start van de 56e ELE Rally (archieffoto)
De start van de 56e ELE Rally (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Titanenstrijd tussen regionale rijders tijdens 57e ELE Rally

Algemeen Evenement sport

De vooruitzichten voor zaterdag 21 mei zijn prachtig: een overvol deelnemersveld, verdeeld over maar liefst vier evenementen. Om te beginnen een noviteit binnen de rallysport: de eerste ELE e-Rally met 0% uitstoot en 100% autosport. Hierin strijden 12 volledig elektrische rallywagens om de zegen binnen hun cup. Behalve veel Duitse deelnemers in hun Opels zal ook Jari van Hoof uit Wintelre hierin zijn opwachting maken.

Redacteur: Ivo van Hoek

Daarnaast de 57e editie van de ELE Rally, waarin conventionele rallywagens met elkaar de strijd aangaan. Hierin verschijnen lokale helden uit onze gemeente aan de start, Edwin Abbring (startnummer 36) samen met dochter Kelly, Ronald van Loon (startnummer 47) en Steven van der Mee (startnummer 53) samen met dochter Fleur. De budgetten van deze bescheiden teams zijn niet toereikend voor een eindoverwinning, maar dat geldt niet voor andere titelkandidaten uit deze regio. Zowel Dakar-held Erik van Loon (Eersel) als Kevin van Deijne (Zeeland) hebben de beschikking over een bloedsnelle fabrieksauto waarmee ze zeker kans maken op een podiumplek. Precies 50 jaar geleden schreef Limburgs snelste rallycoureur Henk Vossen zich al in als deelnemer aan de ELE Rally. Maar liefst vier keer wist deze oude vos deze rally te winnen en als eerbetoon zal hij van start gaan met het symbolische startnummer 50.

Verkort evenement
Aansluitend gaat de vierde ELE Historic Rally van start met 27 klassieke en oudere rallywagens met opnieuw veel deelnemers uit Brabant in hun achterwielaangedreven veegmachine. Tot slot zullen de deelnemers aan de zesde ELE Shortrally van het startpodium rollen. Zij rijden alleen overdag een verkort evenement en kunnen zodoende snuffelen aan de rallysport zonder het hele weekend van huis te zijn.

Wijzigingen
Om het interessant te houden zijn er wijzigingen aangebracht in de klassementsproeven dit jaar. De eerste en tweede boucles in de middag bestaan uit drie klassementsproeven. Naast Strijpse Kampen (legerbasis Oirschot; afgesloten voor publiek) worden Wintelre-Oerle en Spoordonk verreden; echte klassiekers uit de ELE Rally, waarbij het parcours een aantal veranderingen heeft ondergaan.

Klassementsproeven
In de vooravond is het tijd voor ‘de proef die alles heeft’, Sint-Oedenrode, en aansluitend natuurlijk dé publieksproef bij uitstek: Son en Breugel, op een ongetwijfeld volgepakt Ekkersrijt. Na opnieuw een servicemoment (gelegen op Habraken in Veldhoven) worden Sint-Oedenrode en Son en Breugel nogmaals verreden en zal duidelijk worden wie er aan de haal gaat met de prijzen. De eerste klassementsproef op Industrieterrein Ekkersrijt start om 19.15 uur, de tweede om 21.39 uur (inclusief de ELE e-Rally). Wil je de coureurs daar op snelheid zien rijden, kom dan kijken op de Verlengde Huizingalaan Eindhoven of via de ingang van de Eindhovenseweg of via de A50 afslag 7 (Meubelplein Ekkersrijt).

E-Rally
Terecht zal er veel aandacht uitgaan naar de eerste rally voor elektrische auto’s in Nederland. Om het snel en veilig laden van de batterijen mogelijk te maken, krijgt de ADAC Opel e-Rally Cup een apart serviceterrein, gelegen bij Meat Friends aan de Kanaaldijk in Best.

Veel cups en primeurs
De transitie van de moderne autosport is in volle gang met prachtige Cups en Challenges die aan de start staan. Naast de elektrische voertuigen staat de gloednieuwe Toyota Yaris GR Challenge met vijf equipes aan de start, met onder anderen local hero Michiel Becx (Vessem) en Roel van der Zanden (St.-Oedenrode). In de Renault Clio Rally Trophy zien we acht equipes aan de start en de Peugeot 206 Cup telt maar liefst veertien auto’s. Op die manier strijden gelijkwaardige voertuigen met eerlijke wapens tegen elkaar binnen hun eigen Cup/Challenge.

Kanshebbers

De strijd vooraan in de rally zal spannend worden: kan Hans Weijs jr. na zijn winst in de Drenthe Rally de strijd aangaan met oud-winnaar Bob de Jong in de R5 Hyundai i20? Met maar liefst elf R5/Rally2-kanonnen aan de start zal elk foutje afgestraft worden door de concurrentie. Verder zal oud-wedstrijdleider Radboud van Hoek (Best) proberen om de potente Ford Fiesta van Jan de Winkel naar een klasse-overwinning te navigeren (startnummer 15). Zijn neefje Martijn van Hoek (Berkel-Enschot) en navigator Nard van Ippen (Veldhoven) zullen hun kakelverse Fiesta (startnummer 38) laten debuteren in en rondom Son en Breugel.

Spektakel
Droog of nat, zaterdag 21 mei belooft spektakel voor jong en oud. Kom gerust kijken op het Kerkplein in Son en Breugel, waar de officiële start (vanaf ongeveer 11.00 uur) en finish (vanaf ongeveer 22.20 uur, Shortrally ongeveer 18.30 uur) zullen plaatsvinden. Koop een passe-partout, ELE Magazine of ELE-cap; toegang tot een klassementsproef is 10 euro, een passe-partout kost 25 euro. Alle info vind je op www.elerally.nl en ook op de ELE-socials.