Pastoor Bakermans is een van de 'levende boeken'
Pastoor Bakermans is een van de 'levende boeken' Foto: Wil Feijen

In gesprek met een ‘levend boek’ bij Living Library

Algemeen Activiteit

Bij de Living Library leen je geen boeken maar mensen. Levende boeken die in hun leven allemaal met een bepaald vooroordeel te maken hebben (gehad). Op zaterdag 16 juli, van 13.30 tot 16.30 uur, houdt Bibliotheek Son en Breugel de Living Library in het Dommelhuis, Kerkplein 5 in Son en Breugel. De entree is gratis.

Tijdens de Living Library ga je in gesprek met die vreemde ‘ander’: interessante mensen die je in jouw dagelijks leven niet snel spreekt. Klopt het wat men denkt over mensen op basis van de buitenkant? In hoeverre ben jij bewust van jouw eigen vooroordelen? En durf jij het aan om jouw ‘vooroordeel’ te ontmoeten? De Living Library is een bekend Deens concept, dat mensen met elkaar in contact brengt en taboes doorbreekt op een hele simpele manier: door onbevangen met elkaar in gesprek te gaan. Het resultaat? Verrassende en inspirerende ontmoetingen met humor.

Hoe lees je een levend boek?
Net zoals in de bibliotheek bekijk je een catalogus met daarin de beschikbare ‘levende boeken’. Op een groot bord kun je zien of dat boek niet op dat moment is uitgeleend. Via de balie geef je aan met wie je een gesprek wilt aangaan. Daarna brengt de baliemedewerker jou en het ‘levende boek’ met elkaar in contact. Met het gekozen boek ga je aan tafel zitten en dan kan het ‘lezen’ beginnen. Het boek vertelt zijn of haar verhaal. Als lezer mag je alles vragen, maar het boek mag ook vragen stellen aan jou. In korte tijd – je leent een boek 20 minuten - ontstaan er boeiende gesprekken. In de uren dat de Living Library open is, kun je als bezoeker meerdere boeken lenen.

Indruk van de catalogus
Ex-crimineel, Pastoor Bakermans, Vrouw met autisme, LHBTvluchteling, Transvrouw, NAH door coma, Obstakels op jonge leeftijd, Libanon-veteraan, Dorpsarcheloog Geit, In één klap gehandicapt, Forever kaal door AEC | 

Waarom Living Library
Ontstaan en ontwikkeld in Denemarken. Momenteel vindt het evenement plaats over de hele wereld. Het doel van Living Library is het samenbrengen van mensen en wegnemen van vooroordelen en taboes door met elkaar in gesprek te gaan. Kort gezegd is Living Library een evenement om de dialoog te promoten en met elkaar aan te gaan.