Helga Helders fractievoorzitter/raadslid van Voor U!
Helga Helders fractievoorzitter/raadslid van Voor U! Foto: Wil Feijen

Voor U! ondertekende het bestuursakkoord niet, maar met een reden

Algemeen

Son en Breugel - Vijf partijen in Son en Breugel presenteerden met trots het bestuursakkoord voor de gemeente Son en Breugel; vijf van de zeven partijen in de gemeenteraad hebben dus hun handtekening onder het akkoord gezet.

Redactie: Adrie Neervoort

VVD en Voor U! hebben het bestuursakkoord niet ondertekend. Desondanks is het bestuursakkoord wel aangenomen en zal dit ook gebruikt worden door het nieuwe college in Son en Breugel. Volgens Helga Helders, fractieleider van Voor U!, heeft Dorpsvisie, de grootste partij na de gemeenteraadsverkiezingen, al voor de verkiezingen aangeven nooit, maar dan ook nooit, met Voor U! samen te zullen werken.

Ondanks deze harde uitspraak werd Voor U!, evenals de andere partijen, toch uitgenodigd door Dorpsvisie en het CDA om te praten over een mogelijk raadsbreed akkoord. Remco Heeren (Dorpsvisie) wilde het anders gaan doen, en koos volgens eigen zeggen niet de makkelijkste weg door te onderzoeken of er een raadsbreed akkoord mogelijk was. Hij wilde van de oude structuur van oppositie en coalitie af, zo liet hij weten.

Volgens Helders ging Voor U! met een constructieve houding de gesprekken in. Maar na twee gesprekken kregen Voor U! en VVD volgens Helders te horen dat zowel het CDA als Dorpsvisie niet verder wilden praten met de beide partijen over een mogelijk raadsbreed akkoord omdat de partijen eerst moesten werken aan het opbouwen van vertrouwen binnen de raad. Helders was met stomheid geslagen: “Juist door het niet nakomen van de verkiezingsbelofte na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, heeft een groot deel van Dorpsvisie zich afgesplitst en is verdergegaan als Voor U!.”

Opbouwen van vertrouwen
Zeker het argument van het opbouwen van vertrouwen begrijpt Helders niet: ”Dat wist je dan ook al voordat je het eerste gesprek begon.” Volgens Helders waren de gesprekken er ‘voor de bühne’.
“Wij kwamen met een uitgestoken hand, maar die werd niet aangenomen”, zo vertaalt zij haar gevoel hierbij.

Ondertussen lijkt de onvrede alleen maar toe te nemen bij Voor U! over de gang van zaken. De huidige fractievoorzitter van Dorpsvisie Remco Heeren gaf aan dat als er toelichting nodig zou, hij die zou geven, maar volgens Helders zijn de mails met vragen die Voor U! daarover heeft gestuurd genegeerd. Op de vraag over de reden van het negeren, antwoordde hij dat hij (Heeren) niet van plan was om te reageren op ‘insinuerende vragen en aannames’.

Een probleem heeft Voor U! ook met de manier waarop de wethouders zijn gekozen. Volgens de partij is hierbij niet gekozen voor de best gekwalificeerde wethouders. In een duaal systeem zou het volgens Helders beter passen om wethouders te kiezen uit alle voorgedragen kandidaten van alle fracties. “Nee, in plaats daarvan werd besloten dat de grootste partijen de wethouders mochten leveren, waarbij ervaring ook geen criterium was”, aldus Helders.

Buitenspel gezet
Helders heeft vooral een probleem met het feit dat zij in de eerdergenoemde mails naar de beweegredenen heeft gevraagd, maar daar dus geen reactie op heeft gekregen. Ook de manier waarop de VVD, die net als zij niet verder mee mocht praten, is behandeld, begrijpt Helders niet. Dat de VVD als derde grootste partij uit de laatste gemeenteraadsverkiezingen is gekomen, speelde blijkbaar geen rol volgens haar. Want ook zij zijn op voorhand buitenspel gezet, en niet omdat ze dat zelf wilden, verduidelijkt zij de handelwijze van CDA en Dorpsvisie. Vier jaar geleden mocht juist een kleine partij een wethouder leveren (Tom van de Nieuwenhuizen, red.) vanwege zijn kennis en ervaring, maar nu heeft men blijkbaar andere beweegredenen.

Helders merkt op dat niet alle raadsleden het eens zijn met de gang van zaken. Dit zou volgens haar blijken uit het feit dat vier van de zestien aanwezige raadsleden niet gestemd hebben voor de wethouderskandidaat van Dorpsvisie, Jelle de Jong.

Zoals afgesproken
Ondanks dat ook Helders beseft dat het bestuursakkoord dusdanig is opgesteld dat alle onderwerpen nog vaag en niet dichtgetimmerd zijn, en er dus ook overal nog breed over gediscussieerd kan worden alvorens er definitieve besluiten liggen, geeft zij aan dat Voor U! niet het risico wil lopen om in een later stadium te horen te krijgen dat er nou eenmaal getekend is en dat de zaken dus uitgevoerd dienen worden zoals afgesproken.

“Wij zullen zeker instemmen met onderwerpen waar wij, en dus ook onze kiezers, voor staan, maar we willen alle onderwerpen ook kritisch kunnen blijven volgen. Dat is voor ons de reden om niet te tekenen bij het kruisje“, zo besluit Helders.