Sfeerbeeld van een eerdere editie van het Breugels Festijn
Sfeerbeeld van een eerdere editie van het Breugels Festijn Foto: Wil Feijen

Breugel één dag op z’n kop tijdens bevrijdingsweekend

Algemeen

Son en Breugel - Dit jaar zal het Breugels Festijn op een nieuwe manier van start gaan; na twee jaar stilte is ervoor gekozen dit festijn terug te brengen naar één dag. Een enorm veelzijdig programma zal er op zondag 18 september bij De Bongerd aan de Asteroïdenlaan in Breugel worden aangeboden met festiviteiten vóór en dóór de Son en Breugelse inwoners; jong en oud, groot en klein, dik en dun, iedereen is meer dan welkom!

Het allereerste Breugels Festijn ontstond in 1999 nadat de kermis in Breugel ermee stopte en er behoefte bleef aan ‘ouderwetse’ gezelligheid. Op basis van een eigentijds ‘Breugels sausje’ is het evenement telkens bij de tijd gebleven en zal deze editie opnieuw BOERgondisch goed worden!

Bestuurslid Franc Speetjens: “Op de derde zondag in september gaat het na een (corona)pauze dus opnieuw los met nog steeds het imago van die boerengemeenschap, en daar zijn we maar wat trots op! Na jaren met de felle kleurtjes roze en groen is het sedert 2015 meer een ‘boers’ feest geworden, hetgeen je terugziet in ons thema, en daar horen uiteraard varkens, kippen en korenaren bij. Daarnaast zullen de Brabantse vlag en het krijtbord niet ontbreken.”

Vanaf 11.00 uur zal voor de allerkleinsten ouderwets buitenspelen centraal staan tijdens de kinderochtend en -middag. Knutselen, timmeren, Oud-Hollandse spelen en verrèkes lekkere friet zullen de ingrediënten vormen van deze heerlijke BOERgondische zondag.

Franc vervolgt: “Onze traditionele ambachtenmarkt wordt dit jaar een ‘mert’ met muziek, lekkernijen en uiteraard een groot Brabants terras. Verder toveren we het plein om tot ‘Het Groot Brueghels A-meeZ(w)ingCafé ’; het podium zal tot 19.00 uur plaats bieden aan ons eigen Son en Breugels talent, dat muzikaal los zal gaan.” 

Mocht u slechts behoefte hebben om wat rond te neuzen en langs de tientallen kraampjes te slenteren, dan biedt de Breugelse rommeldag uitkomst. Samenvattend is er sprake van een oergezellige middag voor jong en oud, waar ruimte is om gezamenlijk hét BOERgondische gevoel te ontdekken.

Tot slot benadrukt Franc: “Naast ons fanatieke team vrijwilligers willen we op voorhand een groot compliment maken aan het enorme aantal lokale bedrijven die het belang inzien van lokale saamhorigheid en onderlinge gezelligheid. Alleen met de hulp van deze sponsors is dit van de grond te tillen. De geschiedenis heeft aangetoond dat een dergelijk festijn niet vanzelfsprekend is, en mede dankzij de samenwerking tussen deze bedrijven en een kleine groep fanatiekelingen, flikken we het toch maar weer. Chapeau! En nu bidden dat de weergoden ons goed gezind blijven.”

Meer info op www.breugelsfestijn.nl.

Mocht u echt niet kunnen wachten en van een discodansfeestje houden? De avond voorafgaand, 17 september, organiseert Eetcafé de Bongerd vanaf 20.00 uur de officiële opwarmer. De voetjes van alle 30-plussers kunnen dan al van de vloer op de beste BOERgondische disco die onze gemeente rijk is!