De vrijwilligers samen met de cursisten van het Taalhuis op de trap in het Dommelhuis ( Archieffoto)
De vrijwilligers samen met de cursisten van het Taalhuis op de trap in het Dommelhuis ( Archieffoto) Foto: Taalhuis

Boekjes en Babbels+ van Taalhuis schreeuwt om vrijwilligers

Algemeen

Son en Breugel - Bij Taalhuis Son en Breugel NT2 leren mensen uit maar liefst 23 landen de Nederlandse taal; denk hierbij aan landen als Angola, Burundi, Eritrea, Gambia, Irak, Jemen, Oekraïne, Syrië, Turkije en Tsjetsjenië. 

Elke woensdagochtend komen deze anderstaligen - de meesten zijn vluchteling - van negen tot twaalf uur naar het Dommelhuis om les te krijgen. Onder hen zijn veel moeders, die hun kinderen van 0 tot 4 jaar mee kunnen brengen, die dan met bijzonder veel plezier door de vrijwilligers van Boekjes en Babbels+ worden opgevangen. De kinderen spelen er met elkaar en de vrijwilligers praten alleen Nederlands met hen. Het is verbluffend te merken hoe snel deze kinderen onze taal leren begrijpen en gebruiken.

Boekjes en Babbels+ is naarstig op zoek naar mensen die op de woensdagochtend kunnen en willen meedoen. We denken aan mensen die het fijn vinden om met heel jonge kinderen om te gaan. Je hoeft niet elke woensdagochtend te komen en ook niet de hele woensdagochtend. We werken namelijk in twee ploegen: van 9 tot half 11 en van vijf voor 11 tot 12 uur.

Dankbaar werk
Elke woensdagochtend is weer verschillend bij Boekjes en Babbels+. Dat ligt natuurlijk aan het aantal aanwezige kinderen op zo’n dag (meestal ongeveer 10), maar vooral ook aan het feit hoe goed gemutst de kinderen zijn. Vaak lopen de vrijwilligers tegen aardige verrassingen aan: het ene kind is op een dag plotseling heel aanhankelijk, het andere bijzonder taalvaardig. Elke keer weer blijkt het contact met deze kinderen bijzonder dankbaar werk. Bovendien waarderen de vrijwilligers het onderlinge contact met elkaar.

Geïnteresseerd? Bel naar Arend Okken, coördinator van Taalhuis NT2/Boekjes en Babbels+: 06-57607116, of stuur een bericht naar arendokken@upcmail.nl.

Taalcafé
Taalhuis Son en Breugel startte op dinsdag 4 oktober een Taalcafé in het Dommelhuis. De bedoeling is om elkaar (Nederlanders en anderstaligen) elke dinsdagavond in een gezellige sfeer te ontmoeten. Het Taalcafé begint om half acht.

Voor alle inwoners
Veel anderstaligen vinden het fijn om mondeling te communiceren in het Nederlands. Dat doen ze ook al tijdens de woensdagochtendlessen, maar in het Taalcafé gaat het om spontaan praten met elkaar. Taalhuis Son en Breugel wil benadrukken dat het Taalcafé voor alle inwoners van Son en Breugel bedoeld is. Als u het interessant vindt om mensen uit andere landen/culturen te ontmoeten en met hen te praten, biedt het Taalcafé dé mogelijkheid.

Dag en tijd
Elke dinsdagavond van 19.30 tot 21.00 uur vrije in- en uitloop in de foyer van het Dommelhuis.