Liselot van Bodegom, coördinator (l) en Ali van der Lippe, vrijwilligster (r)
Liselot van Bodegom, coördinator (l) en Ali van der Lippe, vrijwilligster (r) Foto: Wil Feijen

Vluchtelingenwerk start conversatiegroep Nederlands

Algemeen

Son en Breugel - Op maandag 14 november start Liselot van Bodegom, coördinator vluchtelingenwerk Son en Breugel, samen met drie vrijwilligers een conversatiegroep voor mensen van wie de moedertaal geen Nederlands is.

Redactie: Corry van Asseldonk

“Vluchtelingenwerk bestaat uit twee onderdelen”, begint Liselot haar verhaal. “Het eerste onderdeel is maatschappelijke begeleiding, hoe de mensen met geld om moeten gaan en hen wegwijs maken in allerlei regeltjes. Het tweede onderdeel is taalondersteuning. Er zijn al verschillende projecten in Son en Breugel van start gegaan. LEVgroep heeft al een conversatiegroep op vrijdag en wij willen graag een tweede groep opstarten”, aldus Liselot.

“Wij merken dat veel mensen die de Nederlandse taal al een klein beetje beheersen, niet altijd durven te praten in het openbaar. We willen ze hierin zelfvertrouwen geven”, vult Ali, een van de vrijwilligsters aan. “Het is in zo’n groep dan niet erg om fouten te maken. Je wordt door elkaar wel of niet verbeterd. Je voelt dan ook meteen aan of je begrepen wordt, zo niet, dan moet je het anders gaan formuleren. Heel veel mensen komen niet of nauwelijks de deur uit omdat ze niet durven te praten, ze denken heel snel dat ze het niet kunnen”, aldus Ali.

“We hebben ook bewust voor overdag gekozen”, gaat Liselot verder, “om de mensen die (nog) niet werken ook iets te bieden. Heel veel mensen zitten de hele dag binnen. Op deze maandag zijn zowel mannen als vrouwen welkom. Om het nog gemakkelijker voor hen te maken, mogen ze zelfs hun kinderen meebrengen, zodat ze geen oppas hoeven te regelen. Op vrijdag is er al een conversatiegroep op dezelfde locatie en dezelfde tijd. Deze groep is speciaal voor vrouwen. Ook hier zijn nog altijd nieuwe vrouwen welkom.”

Ali vertelt: “Misschien komen er contacten uit, zodat ze eens samen boodschappen kunnen doen, of met de kinderen een uitstapje maken. Er zit vaak een hele hoop leed achter deze mensen en misschien kunnen ze er samen over praten. Ze hebben veelal eenzelfde traject meegemaakt.”

Het is geen les, maar een moment om samen te komen en te oefenen met de Nederlandse taal. Iedereen van wie de moedertaal geen Nederlands is, is welkom vanaf maandag 14 november van 10.00 tot 11.30 uur in het oude schoolgebouw in de Genovevastraat 37 in Breugel. Hier zullen Liselot met haar drie vrijwilligers, Ali van der Lippe, Annemieke van den Heuvel en Riny des Bouvrie hopelijk veel mensen van harte welkom heten.

Misschien denkt u bij het lezen van dit verhaal: dat zou wel eens iets voor mijn buurvrouw kunnen zijn. Of kent u iemand in uw omgeving die net dat extra duwtje nodig heeft. Zij kunnen zich aanmelden bij Liselot van Bodegom. E-mail: liselot.vanbodegom@levgroep.nl of 06-89970677.