.
. Foto: Wil Feijen

Jip van Odenhoven - terug waar hij begon, maar nu als eigenaar

Algemeen

Son en Breugel - De meest bekende locatie in Son en Breugel is café-restaurant De Zwaan. Wie is er niet geweest voor een etentje, een feestje of een goed glas wijn. Dat De Zwaan gewaardeerd wordt, bleek wel uit de positieve reacties die volgden op een zeer negatieve recensie in het Eindhovens Dagblad over het eten en het personeel.

Redactie: Adrie Neervoort

Honderden reacties maakten duidelijk dat er bij de klanten toch een andere, veel positievere mening was over De Zwaan als het om eten, drinken en het personeel ging. Jip van Odenhoven (27) heeft er wakker van gelegen, maar voelde zich ook gesteund door alle positieve reacties.

Want als nieuwe eigenaar van De Zwaan begreep hij de recensie niet: ging het wel over zijn Zwaan? In dit restaurant begon hij 12 jaar geleden als 15-jarig manneke met zijn eerste bijbaantje. Hij groeide uit van weekendhulp in de bediening naar bedrijfsleider van het restaurantBehalve bedrijfsleider in De Zwaan werd Jip ook verantwoordelijk voor de grote feesttent op het Kerkplein. “Ik help mee om de tent op te bouwen, in te richten, en was verantwoordelijk, samen met het team, voor de vier verschillende weekenden. 

Een verkiezing van ondernemer van het jaar, inclusief een diner voor bijna 600 gasten, vergt andere voorbereiding en uitstraling dan bijvoorbeeld de zittingsavonden van de carnavalsvereniging, met als klap op de vuurpijl de vier carnavalsavonden. “Elke avond meer dan 2000 man in de tent, en toch zo gemoedelijk. Dat kan alleen in Son en Breugel“, vertelt Jip. 

Zijn talent werd opgemerkt en zo verliet hij in maart 2019 De Zwaan om aan de slag te gaan als banqueting manager van de begane grond en eerste verdieping in het PSV-stadion; daar werd Jip verantwoordelijk voor de horeca inclusief het regelen van meetings en vergaderingen.

Maar juist daar ontdekte hij dat hij zijn voldoening niet vond in gewoon werken in de horeca, maar wel in een horecagelegenheid als De Zwaan. En toen kwam de vraag van Bert-Jan Leermakers en Odette van de Loo, die al meer dan dertig jaar de eigenaren zijn van De Zwaan, of hij De Zwaan wilde overnemen.

En zo kwam Jip weer terug waar hij eigenlijk thuishoort, bij De Zwaan in Son en Breugel. Ondanks al Jips kennis en ervaring zal Odette zeker nog aanwezig blijven in het café en restaurant, maar haar rol is nu wat meer op de achtergrond.

Afgelopen zondag was er een receptie voor genodigden, waarbij op ludieke en emotionele wijze de sleutel van De Zwaan werd overhandigd aan Jip van Odenhoven. Emotioneel werd het zeker toen Odette van de Loo de aanwezige gasten nog even meenam naar hoe het ooit begon: “Toen ons mam 43 jaar geleden op het idee kwam om een restaurantje te beginnen.” Ze bedankte Bert- Jan, maar zeker ook haar drie dochters, en uiteindelijk, zichtbaar geëmotioneerd, droeg ze De Zwaan met veel vertrouwen over aan een nieuwe familienaam. Ook bedankte zij haar drie dochters die uiteindelijk niet voor de horeca kozen, maar hun eigen weg gingen; een keuze die niet altijd makkelijk was, zo vertelde zij. Met een gevoel van trots namen zij, evenals Bert-Jan, dan ook afscheid van wat eens ‘hun Zwaan’ was.

Hiermee werd Jip officieel de nieuwe eigenaar van café-restaurant De Zwaan. Zijn steun en toeverlaat zal een ander bekend gezicht en dus oud-werknemer van De Zwaan zijn, namelijk Marnix van Gaal. Zij zullen samen met het veelgeprezen team van De Zwaan de gasten welkom heten in de huiskamer van Son en Breugel.

“Maar de gasten hoeven niet bang te zijn voor grote veranderingen”, zegt Jip met een vriendelijk gezicht. “Ik weet wat de klanten waarderen aan De Zwaan en dat moet ook onder mijn leiding zo blijven”, zo legt hij uit. 

“De Zwaan is de ‘huiskamer van Son’, een warme huiskamer waar veel bedrijvigheid is. Er is niet één dag hetzelfde, en dat maakt het werk zo mooi. Veel nieuwe gasten, maar ook veel vaste gasten komen naar het restaurant. Bekend of onbekend, formeel of informeel; de gasten worden getrakteerd op een prettig verblijf, dat is altijd zo geweest en dat zal ook altijd zo blijven”, aldus Jip.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Receptie wisseling van eigenaar De Zwaan.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Django Wagner feliciteert Jip
feest in verve
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding