Duurzaamheidsmarkt in het Dommelhuis
Duurzaamheidsmarkt in het Dommelhuis Foto: Wil Feijen

Duurzaamheidsmarkt bewijst dat besparen vooral leuk is

Algemeen

Son en Breugel - “Als klimaatburgemeester was ik uiteraard van de partij afgelopen zaterdag om de sfeer te proeven in het Dommelhuis tijdens de 1e Duurzaamheidsmarkt in ons dorp. Dit ‘energieke’ evenement, georganiseerd door de gemeente in samenwerking met vele partners, wilde ik dus niet missen!”, aldus Danielle.

Redactie: Ivo van Hoek

Omdat de term klimaatburgemeester betrekkelijk nieuw is en verwarrend kan klinken, kun je die titel omschrijven als een soort lokale gastrol waarvoor eenieder zich kon opgeven. Danielle vervolgt: “Hiervoor heb ik me vorig jaar opgegeven, simpelweg om dorpsgenoten, net als mezelf, in beweging te krijgen om bewuster en proactief keuzes te maken ter bevordering van duurzaamheid. Liefst gezamenlijk milieubewuste doelen stellen, hoe klein ook, die een positieve impact hebben op ons enorme verbruik aan middelen en energiebronnen.”

Deze duurzaamheidsmarkt was dus vooral erg leuk omdat je met mensen samen bent die hetzelfde doel voor ogen hebben. De opkomst in het Dommelhuis was daarnaast erg aangenaam omdat er vanaf het begin voldoende mensen binnenwipten uit nieuwsgierigheid. 

“Om me heen kijkend was er met name veel interactie tussen de bezoekers, de diverse standhouders en de organisatoren. Ook heb ik kennisgemaakt met onze kersverse ‘echte’ burgemeester Suzanne Otters die op mij een heel betrokken en enthousiaste indruk maakte. Zij gaf me opnieuw enorm veel inspiratie en energie om in gezamenlijkheid stappen te blijven zetten die het verschil maken voor onze eigen leefomgeving, maar vooral die van onze (klein)kinderen, ofwel hun toekomst later mogelijk maken door NU verstandige keuzes te maken voor dier, milieu en de mens”, besluit Danielle enthousiast haar verslag.

Verder waren, naast wethouder Steven Grevink, nog de volgende personen en instanties aanwezig:

  • Bianca Oosterlaar, Nancy Ceelen en Judy de Rijke van het burgerinitiatief ‘De eerste deelauto’
  • Watercoaches Bart Swinkels en Pé Smulders
  • Afvalcoach Monique Hoeben
  • Marianne Wagemans en Toon Verhoeven van SonEnergie
  • Energiecoach Lea van Beek
  • Jan Frans Brouwers van SonenBreugelVerbindt (adopteer een straat)
  • Jean-Paul Close van het Regionaal Meetnet Luchtkwaliteit Zuidoost-Brabant