Danielle van de Ven Klimaatburgemeester van Son en Breugel
Danielle van de Ven Klimaatburgemeester van Son en Breugel Foto: Nationale klimaatweek

Nationale Klimaatweek van start met Klimaatburgemeester van Son en Breugel

Algemeen

Son en Breugel – Danielle van de Ven (46) mag zich de Klimaatburgemeester van de gemeente Son en Breugel noemen. Dat maakte het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vandaag bekend als startsein van de Nationale Klimaatweek. De Klimaatburgemeester speelt een belangrijke rol tijdens de Nationale Klimaatweek door de inwoners van gemeente Son en Breugel met duurzame, klimaatbewuste initiatieven te inspireren om ook duurzamer en klimaatvriendelijker te leven, en dat is hard nodig om de klimaatdoelstellingen te halen.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) zocht ook dit jaar voor zo veel mogelijk gemeenten in Nederland een Klimaatburgemeester; dat is iemand die zich in zijn of haar gemeente, wijk, of buurt inzet om de CO2-uitstoot te verminderen. Dat kan een groot initiatief zijn, zoals het opzetten van een duurzame actie in de straat of wijk, maar ook iets kleins. Er zijn in totaal 245 Klimaatburgemeesters in 158 gemeenten. Danielle van de Ven uit Son en Breugel is één van hen. Met haar eervolle benoeming hoopt zij tijdens de Nationale Klimaatweek andere inwoners uit de gemeente te inspireren om ook iets te doen voor een beter klimaat. Danielle is veel met het klimaat bezig en hoopt met haar duurzame voorbeeld mensen in haar directe omgeving aan te zetten tot actie: “Ik wil in mijn zoektocht naar een duurzamere levensstijl andere mensen meenemen in die uitdaging en juist ook sámen zoeken naar een bewustere manier van leven.”

Speciaal voor haar benoeming ontving Danielle de ‘Nationale Klimaatweekvlag’ die zij de hele week kan ophangen op een plek naar keuze. Zo kan iedereen zien dat zij de Klimaatburgemeester is geworden van de gemeente Son en Breugel.

Nationale Klimaatweek van start
In 2030 moet de CO2-uitstoot in Nederland met ten minste 55% zijn gedaald, als opmaat naar een klimaatneutraal Nederland in 2050. Dit doel kunnen we alleen halen als we ons gezamenlijk inzetten: overheid, bedrijven, organisaties en alle inwoners van Nederland. Gelukkig gebeurt er al veel in de samenleving. Tijdens de Nationale Klimaatweek (NKW) wil het ministerie van EZK de aandacht vestigen op deze duurzame, klimaatbewuste initiatieven die vanuit de samenleving worden ontplooid. Dit jaar staat de NKW ook in het teken van energiebesparing. De NKW vindt plaats van 31 oktober tot en met 6 november en wordt landelijk afgetrapt door de minister voor Klimaat en Energie, Rob Jetten. Tijdens een speciale bijeenkomst gaat hij in gesprek met alle Klimaatburgemeesters en Klimaatsupporters. Gedurende de Nationale Klimaatweek worden er vele activiteiten in het hele land georganiseerd om aandacht te vragen voor het klimaat. Het programma is te vinden op www.nkw2022.nl/agenda