Dorpsgenoot Nancy van Heeswijk
Dorpsgenoot Nancy van Heeswijk Foto: Wil Feijen

Dorpsgenoot Nancy van Heeswijk geeft zich bloot

Cultuur

Son en Breugel - Wie kent Nancy van Heeswijk nou niet? Nou, dat zouden stiekem wel eens heel wat mensen kunnen zijn. Maar wat als je vraagt of mensen het typetje Zuster Begonia of het typetje Trijntje Oosterhout vanuit de kiosk of van de zittingsavond kennen? Dan kent bijna iedereen die typetjes. En die typetjes worden gespeeld door Nancy van Heeswijk. Kennen wij de typetjes beter dan de persoon erachter? Dat zou zomaar eens zo kunnen zijn. Als je haar als persoon wil leren kennen moet je 19 mei naar het Vestzaktheater in het Dommelhuis gaan. Nancy treedt daar op met de show: ‘Ik ben wie we zijn’.

Redactie: Ineke van Uden

Ja, Nancy van Heeswijk heeft al heel wat optredens gedaan in Son en Breugel. Van de Oliebollenparty tot Breugels Festijn en van Ouderen in het Sonnetje tot optredens bij de ijsbaan. Jaren geleden had Nancy al het plan opgevat om eens het theater in te willen gaan: “Ik had zelfs al een hele show geschreven. Tijdens corona ging ik mijn computer opschonen en kwam ik die teksten weer tegen. Ik bedacht me dat het wel jammer was dat ik er verder niets mee had gedaan.” 

Nancy worstelde ermee dat er geen rode draad in het geheel zat. Op dat moment plaatst een oude vriendin een berichtje dat ze proefpersonen zoekt om eens een hypnose sessie te ondergaan. “Ik moest een vraag bedenken die niet al te zwaar beladen was, maar waar ik wel graag antwoord op wilde. Ik hoorde mezelf de vraag stellen die heel Son en Breugel me al jaren stelt ‘waarom ga jij altijd verkleed?’ en daar kreeg ik tijdens de hypnose-sessie antwoord op.” 

Verkleden is Nancy haar vak. Iedereen gaat er vanuit dat ze niet zonder zich te verkleden of zonder typetje het podium op durft. Nou, dit keer stelt Nancy zich heel kwetsbaar op tijdens haar optreden op vrijdag 19 mei. Ze laat in die show naast haar typetjes ook zichzelf zien. En horen. Want Nancy heeft een prachtige stem. Maar omdat je vaak naar het typetje kijkt, valt de mooie stem minder op, zo schreef iemand als recensie van de try-out theater optreden van Nancy. Dat Nancy misschien niet zo graag als zichzelf optreedt heeft een reden. Zowel een emotionele reden als een hilarische reden. Het is dan ook een optreden die gepaard gaat met een lach en een traan. Waarbij zowel de typetjes als Nancy als persoon de revue passeren. 

Wat nieuw voor Nancy is, is dat ze niet tussen het publiek in staat: “Ik zie normaal gesproken de mensen voor mijn ogen genieten. Nu sta ik op het podium en zit het publiek in de theaterzaal. Vanaf het podium kijk je in een zwart gat. Hooguit zie je de eerste rij. Voor mijn try-out vroeg ik me serieus af hoe ik nou zou kunnen merken of het publiek wel geniet.” 

Als je onderstaande recensie van een bezoeker van de try-out mag geloven, hoeft Nancy daar niet aan te twijfelen.
‘Wat een geweldige voorstelling. Nancy heeft een geweldige zangstem met mooie Nederlandse teksten. Met bewerkingen van Edith Piaf en Mary Servaes. Ook het inzetten van haar typetjes beheerst Nancy goed. Maar wat deze voorstelling zo mooi maakt is het persoonlijke verhaal en de kwetsbaarheid die er doorheen verweven is. Als Nancy als zichzelf op het podium staat, dan word je meegevoerd in ontroering en verwondering’. 

Zin aan een avondje ontspanning waarin je Nancy van Heeswijk beter leert kennen? Koop dan snel via www.vestzaktheaterson.nl een kaartje voor de voorstelling op 19 mei à 15 euro per stuk. 

Mail en win
Wil jij deze unieke voorstelling gratis zien, mail dan de reden waarom juist jij gratis naar de voorstelling van Nancy van Heeswijk zou moeten gaan, naar redactie@demooisonenbreugelkrant.nl En wie weet win jij dan wel een gratis toegang voor de voorstelling van 19 mei aanstaande.

Dorpsgenoot Nancy van Heeswijk
Dorpsgenoot Nancy van Heeswijk
Dorpsgenoot Nancy van Heeswijk