De vrijwilligers van Taalhuis Son en Breugel
De vrijwilligers van Taalhuis Son en Breugel Foto: Wil Feijen

Ook de vrijwilligers léren bij Taalhuis

Human Interest

Son en Breugel - De vrijwilligers van Taalhuis Son en Breugel ervaren elke week weer hoe belangrijk hun inbreng qua tijd en energie is. Vooral de woensdagochtend is hierin cruciaal. Anderstalige inwoners van ons dorp (NT2’ers) komen dan met z’n vijftigen naar het Dommelhuis om taalles te krijgen van 24 vrijwilligers. 

Gastredacteur: Arend Okken

Een terechte vraag is natuurlijk: “Kunnen vrijwilligers zomaar lesgeven?” Het antwoord luidt: “Nee, niet zomaar.” Taalhuis Son en Breugel organiseert daarom geregeld in- en externe trainingen voor de vrijwilligers. Vorig jaar volgde al een eerste groep ‘lessupporters’ de Basistraining en de afgelopen zes weken zaten er weer acht in ‘de schoolbanken’. Taalhuis wil hiermee vooral bereiken dat de lessupporters meer te weten komen over de achtergronden van de NT2’ers en hoe ze tijdens de lessen hun taalleerders kunnen begeleiden bij spreken, luisteren, lezen en schrijven. Ook boeken en andere materialen, bijvoorbeeld spelletjes als Memory of Pictionary, kunnen worden ingezet. Bovendien leren de lessupporters elkaar zo beter kennen, wisselen ze ideeën uit en inspireren ze elkaar, wat weer de teamgeest ten goede komt. 

Enthousiast en motiverend
Tosca van Rijswijck, docente van onderwijsinstituut Taalkracht in Eindhoven, verzorgde de Basistraining deze keer. De deelnemers waren bijzonder enthousiast over haar. Martien: “Een uitstekende docente. Niet alleen door haar enthousiasme en haar motiverende aanpak, maar zeker ook door haar ervaring en kennis van zaken. Ze wist ons relativerend gerust te stellen (‘Jullie hoeven niet alles te weten of te kunnen.’) en ze gaf ons veel praktische tips en handreikingen.”

Naar school
“Voor mij was de training best pittig”, aldus Anja. “Ik leerde natuurlijk heel veel van onze docente, maar omdat sommige mede-deelnemers meer ervaring hebben dan ik, kon ik ook veel van hen leren.” Annelies: “Ik heb van de training genoten, heb veel handvatten gekregen en kan er een stuk verder mee komen. Toen ik vanmiddag binnenkwam, vertelde ik Tosca dat mijn dochter mij had gevraagd om op mijn zieke kleinzoontje te passen. Maar ik zei dat ik haar had geantwoord dat dat niet kon, omdat ik naar school moest. Tosca vond dit een prachtig compliment.” 

Tosca: “De feedback die ik kreeg, bezorgde mij een kleur. De cursisten gaven mij mooie complimenten en benadrukten dat ze veel geleerd hadden. Ze konden ermee aan de slag, zeiden ze, en ze keken al uit naar de volgende training. Daarnaast voelde ik grote waardering voor mijn manier van lesgeven.”

Plezier en humor
Over de sfeer tijdens de training waren de deelnemers unaniem positief. Helma: “De sfeer en de saamhorigheid in de groep waren heel goed, we hebben ook veel plezier gehad.” “Tosca wist een veilige, respectvolle en luchtige atmosfeer te creëren, waarin ruimte was voor humor”, aldus Anke. “We hebben aardig wat gelachen.”

Vrijblijvendheid
Binnenkort volgen de vrijwilligers van Taalhuis de interne training Meer Inzicht in Taal, bedoeld om de kennis van het Nederlands op te frissen en te vergroten, maar ook om anders tegen sommige taalkwesties aan te kijken. De vrijwilligers van Taalhuis zijn dus altijd in de weer. Is het niet als lessupporter dan wel als ‘taalleerder’. Bij Taalhuis Son en Breugel heeft vrijwilligheid dus niets te maken met vrijblijvendheid.