Wilhelminakanaal is honderd jaar
Wilhelminakanaal is honderd jaar Foto: Erfgoedvereniging Son en Breugel

Het Wilhelminakanaal is honderd jaar!

Algemeen

Son en Breugel - Op 23 april 1923 werd zonder veel vlagvertoon het Wilhelminakanaal voor het scheepvaartverkeer geopend. De ‘Erfgoedvereniging Son en Breugel’ bracht de afgelopen week een speciaal nummer uit van het tijdschrift ‘Heem Son en Breugel’ met de geschiedenis van honderd jaar Wilhelminakanaal. 

Gastredacteur: Henk Hutten

Op zondag 14 mei was er een fietstocht naar de haven van Lieshout, waar enkele oude schepen bezocht konden worden. Afgelopen zondag werd er gewandeld en vertelden de gidsen van het IVN en de Erfgoedvereniging in de route langs de kanaaldijk, de Kanaalstraat en de Driehoek heel wat bijzonderheden. Het eindpunt van de tocht was de ‘Dommelduiker’, honderd jaar geleden aangelegd. De Dommel gaat hier onder het kanaal door. Een toenmalige minister bestempelde de aanleg als onverantwoord en niet uitvoerbaar.

Aanstaande zaterdag 27 mei om 14.00 uur wordt in een feestelijke bijeenkomst in het Dommelhuis het speciale nummer van ‘Heem Son en Breugel’ aan wethouder Jan Boersma overhandigd, waarna hij de officiële openingshandeling van de tentoonstelling over honderd jaar Wilhelminakanaal zal verrichten. Te zien zijn ruim honderd afbeeldingen over het ontstaan en de geschiedenis van het kanaal en de betekenis van het kanaal voor ons dorp. Er kwam pas een Kanaalstraat na 1923 en de bewoners daarvan hadden een sterke band, die nu nog bestaat. Zij hebben samen met de Erfgoedvereniging deze tentoonstelling gerealiseerd. Natuurlijk bent u allen van harte uitgenodigd. De tentoonstelling blijft tot en met 2 juli in het Dommelhuis te bezoeken.

Ars Longa geeft graag op 27 mei van 13.00 tot 17.00 uur , ook in het Dommelhuis de ruimte aan artistieke kwaliteiten en wil honderd jaar na het graven van het kanaal dit nog een keer doen. We hoeven hier niet voor in de modder te ploeteren, maar we gaan het beleven door het maken van een groot schilderij van dit enorme karwei. Zoals er veel mensen gewerkt hebben aan het kanaal, gaan we ook aan dit schilderij met een groot aantal mensen werken. Het wordt opgebouwd uit 70 beschilderde paneeltjes, die bij elkaar een afbeelding vormen van de graafwerkzaamheden van 100 jaar geleden. We gaan uit van een oude foto. Die is in 70 stukjes geknipt die elk, sterk vergroot, op een paneel nageschilderd worden. Bij elkaar vormen deze beschilderde panelen een schilderij van 2,5 bij 3,5 meter dat een plaats zal krijgen aan de wand van het Dommelhuis. Iedereen is uitgenodigd om een paneeltje te komen schilderen. Ook als u nog nooit iets geschilderd heeft bent u welkom. Het is makkelijker dan u denkt en er zijn begeleiders om u te helpen. Grijp uw kans voor eeuwige roem om met uw eigen schilderij de wanden van het Dommelhuis te sieren.

Afbeelding
Wilhelminakanaal is honderd jaar
Wilhelminakanaal is honderd jaar